EUROLYGA 2023

Sukčių iš Rusijos daugėja: dėl dopingo įkliuvo dar viena bėgikė

Nesibaigiantis dopingo skandalas vieną po kito toliau šienauja garsiausius Rusijos lengvaatlečius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 25, 2015, 1:01 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 3:07 AM

Netrukus su visais savo titulais turėtų atsisveikinti dėl dopingo įkliuvusi ir 3000 m su kliūtimis bėgikė Julija Zaripova, kuri tapo olimpine čempione 2012 metų Londono žaidynėse.

Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) atstovai patvirtino, jog 28-erių rusės biologinio paso duomenys sukėlė rimtų įtarimų, jog ji vartojo dopingą.

„Sprendimas dėl jos turėtų būti priimtas labai greitai“, – naujienų agentūrai AP patvirtino IAAF atstovas Chrisas Turneris.

J.Zaripova dar 2013-ųjų liepą savanoriškai pasitraukė iš visų varžybų.

Londono olimpinė čempionė nedalyvavo Maskvoje vykusiame 2013 metų pasaulio čempionate, aiškindama, jog gydosi kojos traumą ir nori padaryti pertrauką po motinystės atostogų.

J.Zaripovos byla pratęsė nesibaigiantį skandalą dėl Rusijos lengvaatlečių.

Pastarąją savaitę dėl dopingo buvo diskvalifikuoti penki šios šalies ėjikai, kurių gretose yra net trys olimpiniai čempionai.

Sukčių iš Rusijos rezultatai buvo anuliuoti nuo 2009-ųjų metų, o iš jų buvo atimti net penki pasaulio čempionatuose iškovoti aukso medaliai.

Jeigu netrukus bus analogiškai suspenduota ir J.Zaripova, ji turėtų prarasti Londono žaidynių aukso medalį, 2011 metų pasaulio ir 2010 metų Europos čempionės titulus bei 2009 metais pasaulio pirmenybėse laimėtą sidabrą. Rusė taip pat negalėtų varžytis Rio de Žaneiro žaidynėse.

Dėl sankcijų Rusijos bėgikei labiausiai turėtų džiaugtis Habiba Ghribi iš Tuniso – ji finišavo antra ir 2012 metų Londono žaidynėse, ir 2011 metų pasaulio čempionate.

Dėl dopingo skandalo dar penktadienį buvo priverstas pasitraukti Rusijos lengvosios atletikos rinktinės treneris Valentinas Maslakovas.

Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) ir IAAF pradėjo tyrimą, kai 2014-ųjų gruodį dienraštis „L'Equipe“ ir Vokietijos televizija atskleidė šokiruojančių faktų apie dopingo mastus Rusijoje.

Buvo nustatyta, jog Rusijos antidopingo agentūra slėpė teigiamus geriausių Rusijos lengvaatlečių dopingo testus.

Po IAAF tyrimo buvo diskvalifikuoti olimpiniai čempionai ėjikai Sergejus Kirdiapka ir Jelena Lašmanova. Jie negalės dalyvauti Rio de Žaneiro žaidynėse.

Buvęs ėjikas Sergejus Morozovas dėl sukčiavimo diskvalifikuotas iki gyvenimo pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.