EUROLYGA 2023

Į Estijos žiemos sporto sostinę lietuviai žvelgia su pavydu

Šių metų Europos biatlono čempionatas buvo surengtas Otepės žiemos sporto centre, kurio Estijos sportininkams jau senokai pavydi kiekvienas Lietuvos biatlonininkas ir slidininkas. Lietuvos žiemos sporto centre Ignalinoje tokių gerų sąlygų nėra ir niekas Lietuvoje netiki, kad kada nors bus.

Otepėje šią savaitę vyko Europos biatlono čempionatas.<br>M.Suslavičiaus nuotr.
Otepėje šią savaitę vyko Europos biatlono čempionatas.<br>M.Suslavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius („Lietuvos rytas“)

Feb 1, 2015, 4:26 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 11:02 AM

„Pirmyn ir greičiau. Kovok. Dirbk galva“, – aidėjo Lietuvos biatlono rinktinės trenerio Ilmaro Bricio nurodymai.

Ant sniegu nukloto kalno vos du tūkstančius gyventojų turinčioje Otepėje skambėjo ne tik latvio raginimai. Žodžiai sklido įvairiausiomis kalbomis – auklėtinius siekti aukščiausių rezultatų skatino į Europos čempionatą susirinkę specialistai.

Siūlo geriau nelyginti

„Nėra su kuo lyginti, – juokėsi Lietuvos biatlono federacijos prezidentas Arūnas Daugirdas, paklaustas apie žiemos sporto mėgėjams ir profesionalams gerai žinomą Otepės centrą. – Estijoje viskas puikiai sutvarkyta.

Jie savo centre įrengė netgi puikų viešbutį. Viskas aukščiausio lygio.“

Arčiausiai tokio varianto Lietuvoje – Ignalinos žiemos sporto centras, tačiau jam iki Otepės labai toli. Estai savo žiemos sporto sostinę lepina ne tik iš ES fondų gaunamais pinigais, bet ir valstybės lėšomis.

„Nemanau, kad mes galime turėti ką nors panašaus, nors Ignalinoje jau penktus metus vyksta renovacija.

Turėsime gerą šaudyklą, stadioną, bet trasos tikrai nebus tokio lygio. Aš jau nekalbu apie viešbučius“, – sakė A.Daugirdas.

Pradžia – sovietmečiu

Vieta, kur turi augti Estijos olimpiniai ir pasaulio žiemos sporto čempionai. Taip žiemos sporto centrą Otepėje vadina Estijos biatlono federacijos prezidentas Aivaras Nigolis.

Dar SSRS laikais iškilęs kompleksas estų yra itin akylai prižiūrimas.

„Ši vieta labai svarbi Estijos biatlonui ir visam žiemos sportui. Mūsų centras populiariausias ir žinomiausias Baltijos šalyse. Tai geriausia vieta žiemos sportui. Čia stovyklas rengia įvairiausių sporto šakų atstovai“, – apie 1978 metais išdygusį kompleksą kalbėjo A.Nigolis.

Iki Estijos nepriklausomybės atkūrimo jame dažnai treniravosi SSRS žiemos sporto šakų olimpinės komandos. Dabar čia savo įgūdžius lavina ir svarbiausiems turnyrams ruošiasi geriausi estų sportininkai. Bet sulaukiama ir užsieniečių.

„Pradžia buvo padaryta sovietmečiu. Tačiau tada SSRS buvo daug įvairių sporto bazių, kuriose sportininkai galėjo treniruotis. Paskelbus nepriklausomybę buvo nuspręsta esamus pastatus sutvarkyti, atnaujinti ir sudaryti geriausias sąlygas mūsų sportininkams“, – kalbėjo A.Nigolis.

Investicijų negaili

Nusprendę sutvirtinti žiemos sporto šakų pozicijas estai tikslo siekė rimtai.

Vien per pastaruosius dešimt metų į Otepės centrą, pritaikytą ne tik biatlonui, bet ir kalnų slidinėjimui bei šuoliams nuo tramplino, investuota apie 20 milijonų eurų.

„Daugiausia lėšų skyrė valstybė, o dalį gavome iš Europos Sąjungos fondų, – pasakojo A.Nigolis. – Pinigus skyrėme ne tik tiesiogiai centrui.

Investicijų prireikė ir viešbučiams atnaujinti, infrastruktūrai. Suprojektavome kalną, todėl dabar čia gali vykti ir kalnų slidinėjimo varžybos.“

Naujausi Otepės žiemos sporto centro statiniai – biatlonui skirtas pastatas ir šaudyklą su juo jungiantis specialus tunelis.

„Vien tai kainavo apie 2 milijonus eurų“, – sakė A.Nigolis, kuris yra ir Otepės savivaldybės tarybos narys, buvęs meras.

Gyvena iš žiemos sporto

Daugybės pagyrimų sulaukiantis Otepės žiemos sporto centras – pagrindinė miestelio arterija, be kurios pragyventi sunku.

„Otepė gyvena iš sporto turistų pinigų, o svečių čia būna daug, nes galime patenkinti jų norus.

Labai daug darbo vietų yra vienaip ar kitaip susijusios su turizmu ir sporto renginiais“, – pasakojo A.Nigolis.

Jo žodžius patikrinti nesudėtinga. Užtenka vakare išeiti pasivaikščioti po Otepę.

Per Europos čempionatą gatvėje buvo galima sutikti vos keletą žmonių, o ir šie – turistai.

„Tai nedidelis miestelis“, – sakė vieno restorano barmenė, paklausta, kur slepiasi visi žmonės.

O duris pravėrus būriui vyrų ji nusišypsojo ir nuvedė juos prie stalo, rezervuoto Serbijos biatlono rinktinei.

„Čia dominuoja sportininkai ir turistai“, – sakė Seiko Kuikas. Jis, kaip ir dauguma jaunų Otepės gyventojų, studijuoja Tartu mieste, kurį automobiliu galima pasiekti per 40 minučių.

Gali priimti ir žvaigždes

Nepriekaištingame sporto centre jau aštuonis kartus buvo surengtas pasaulio slidinėjimo taurės etapas, vyko ir vasaros biatlono čempionatas, tad Otepėje sportininkai pirmyn atgal zuja ištisus metus.

„Turime A licenciją, todėl galime rengti ir aukščiausio rango turnyrus, – pasakojo A.Nigol. – Otepėje gali vykti pasaulio taurės etapas ar pasaulio čempionatas dalyvaujant visoms ryškiausioms žvaigždėms.“

Dabar jis kartu su žiemos sporto entuziastais ir specialistais svajoja apie pasaulio slidinėjimo čempionatą, o dideliuose popieriaus lapuose jau braižomi centro plėtros planai.

„Sulaukiame daug dėmesio iš Estijos valdžios, todėl augimas yra savaime suprantamas.

Norime pastatyti ir specialią dengtą areną, kurioje galėtų vykti įvairiausių sporto šakų turnyrai“, – idėjomis dalijosi A.Nigolis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.