EUROLYGA 2023

Kodėl Ignalinoje auga slidininkai, o Pajūryje – orientacininkai

Ramygala, vos pusantro tūkstančio gyventojų turintis miestas netoli Panevėžio, garsėja savo jaunaisiais virvės traukikais, kuriems retai kada atsiranda lygių Lietuvoje. Pajūrio miestelyje Šilalės rajone auga talentingiausi šalyje orientacininkai. Ignalinoje besimokantys slidininkai savo mokyklą ir miestą garsina nuo pat jaunų dienų, sėkmingai pasirodydami ir tarptautinėse varžybose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 6, 2015, 8:29 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 9:48 PM

Ramygalos gimnaziją, Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnaziją ir Ignalinos gimnaziją skiria šimtai kilometrų, bet visas šias mokyklas vienija vienas dalykas: jų mokiniai puikiai pasirodo tam tikrose Lietuvos mokinių olimpinio festivalio, šiemet tapusio Lietuvos mokyklų žaidynėmis, sporto šakose.

Toks jaunųjų sportininkų triumfas lemia, kad jų mokyklos ir gimtieji kraštai išgarsėja visoje Lietuvoje.

Jaunieji Ignalinos slidininkai atstovauja ir Lietuvai

Ignalinos gimnazijos berniukų slidinėjimo rinktinė nuo 2011 m. mokinių olimpinio festivalio varžybose kasmet triumfuoja Lietuvoje. Aukštas vietas užima ir mergaičių rinktinė. Šioje gimnazijoje dirbanti kūno kultūros vyr. mokytoja Aušra Čeponienė teigia, kad gerą pasirodymą lemia tiek mokinių susidomėjimas ir noras užsiimti šia sporto šaka bei siekti aukštesnių rezultatų, tiek didelis su mokiniais Ignalinos kultūros ir sporto centre dirbančių trenerių indėlis.

„Gerai, kad vyksta toks renginys, mokiniai tikrai noriai dalyvauja. Beje, kai kurie mokiniai neapsiriboja festivaliu ir karjeros sporte siekia ir toliau. Lukas Čepulis, Karolis Paukštė, Ugnė Kastanauskaitė atstovauja Lietuvos rinktinei, 2014 m. tapo Lietuvos čempionais savo amžiaus grupėje, atstovavo Lietuvai Europos jaunimo žiemos olimpiniame festivalyje. Lukas Čepulis šiame festivalyje netgi nešė Lietuvos vėliavą“, – mokinius gyrė A.Čeponienė.

Mokiniai iš Ignalinos gimnazijos ir šiemet stengsis Lietuvos mokyklų žaidynėse kovoti dėl aukščiausių vietų. Su kitų mokyklų mokiniais iš visos Lietuvos gimnazistai varžytis progą turės jau netrukus – atsinaujinusių Lietuvos mokyklų žaidynių žiemos finalinis etapas vyks vasario 14 d. Druskininkuose, didžiausios Lietuvoje žiemos sporto ir pramogų šventės – „LTeam“ žiemos olimpinio festivalio – metu. Jame dalyvaus apie 400 mokinių iš visos Lietuvos. Stebėti ir palaikyti jaunųjų sportininkų susirinks daugybė sirgalių.

Gerus virvės traukikų rezultatus lemia atkaklus darbas

Nuo 2008 m. Panevėžio rajono Ramygalos gimnazijos mokiniai net penkis kartus triumfavo Lietuvos mokinių olimpinio festivalio virvės traukimo varžybose. Mokinius varžyboms rengianti Giedrė Maželienė atskleidė, kad mokykloje virvės traukimas klesti jau maždaug 10 metų. Pasak jos, Ramygalos gimnazistai į mėgstamą sporto šaką žiūri labai rimtai – intensyviai treniruojasi ir po pamokų, ir per atostogas.

„Sėkmingai pasirodyti mokinių olimpiniame festivalyje kasmet būna vienas pagrindinių mūsų tikslų, ne išimtis ir šie metai. Praėjusiais metais likome antri ir tikrai buvo labai skaudu, nes jau buvome pripratę būti pirmi. Bet, antra vertus, smagu, kad kitos mokyklos irgi stengiasi, o aplenkti daugiau negu 30 mokyklų yra išties geras pasiekimas“, – sakė mokytoja.

G.Maželienė didžiuojasi tuo, kad mokiniams įkvėpė meilę sportui: ne vienas jos buvęs mokinys įstojo į Lietuvos sporto universitetą ir jį sėkmingai baigė. Mokytoja pripažįsta kasmet nerimaujanti, kad daliai gimnazistų baigus mokslus naujai surinkta komanda gali nebeužimti aukščiausių vietų, bet kol kas jos nerimas nepasitvirtina.

„Vaikai mato vyresnių draugų pasiekimus ir patys užsinori lankyti treniruotes, labai stengiasi, kad patektų į komandą. Sportas jiems teikia visapusišką naudą – padeda išmokti disciplinos, atidumo, susirasti draugų. Apskritai mokinių olimpinį festivalį vertinu labai teigiamai. Džiugu, kad šis renginys išlieka ir atsinaujina, o jo lygis kyla“, – sakė G.Maželienė.

Pajūrio miestelyje auga talentingi orientacininkai

Pajūrio miestelyje Šilalės rajone nėra nė tūkstančio gyventojų, bet pagal sėkmę orientaciniame sporte šis miestelis lenkia didžiausius šalies miestus. Nuo 2006 m. Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos berniukų komanda Lietuvos mokinių olimpiniame festivalyje orientacinio sporto varžybose triumfavo keturis, o mergaičių komanda penkis kartus.

Pasak gimnazijos direktoriaus Juozo Žymančiaus, mokyklos sėkmę lemia keletas dalykų – stiprios orientacinio sporto tradicijos, krašte užgimusios vos atkūrus Nepriklausomybę, gera jaunųjų orientacininkų ruošimo sistema ir faktas, kad mokykla labai skatina vaikus, sudaro jiems visas galimybes dalyvauti varžybose, netgi išvykti į užsienio šalis.

Direktorius pažymi, kad orientacinis sportas – iki šiol populiari mokykloje sporto šaka, mokyklos komanda kasmet dalyvauja olimpiniame festivalyje ir stengiasi siekti sporto aukštumų. Kovos mokyklos orientacininkai ir šių metų žaidynėse. Tuo metu dalis mokyklos abiturientų ir toliau tęsia sportininkų karjerą, atstovauja universitetų rinktinėms, netgi dalyvauja Europos ar pasaulio čempionatuose. Vaikus, J.Žymančiaus teigimu, orientacinis sportas išties uždega, tereikia juos padrąsinti žengti pirmuosius žingsnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.