EUROLYGA 2023

Garsūs atletai rinkimuose: vieni sublizgėjo, kiti liko už borto

Nuo olimpinių prizininkų, buvusių krepšinio bei futbolo trenerių iki bušido kovotojo. Kelios dešimtys Lietuvos atletų bandė jėgas savivaldybių tarybų rinkimuose, bet nugalėtojais gali jaustis tiktai dalis jų.

Olimpinis vicečempionas J.Šuklinas sėkmingai pasirodė rinkimuose į Visagino tarybą.<br>D.Umbraso nuotr.
Olimpinis vicečempionas J.Šuklinas sėkmingai pasirodė rinkimuose į Visagino tarybą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Mar 3, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 7:57 PM

Jevgenijus Šuklinas yra vienas iš kelių sporto žmonių, kurie sekmadienio vakarą pasiekė pergalę politinėje arenoje.

2012 metų Londono olimpinis vicečempionas baidarių ir kanojų varžybose išrinktas į Visagino miesto tarybą.

„Kai apsisprendžiau likti gyventi Visagine, panorau aktyviai dalyvauti ir savo miesto gyvenime“, – sprendimą išbandyti jėgas politikoje aiškino J.Šuklinas.

Subūrė politinę komandą

20 tūkst. gyventojų mieste J.Šuklinas gyvena nuo trejų metų, kai jo tėvas Timofejus gavo paskyrimą dirbti Ignalinos atominės elektrinės statybose ir su žmona Liubove bei dukterimi ir sūnumi nuo Uralo kalnų Rusijoje persikėlė gyventi į Lietuvą.

Dabar 29 metų kanojininkas stebi, kaip dėl uždaromos atominės elektrinės Visagine didėja emigracija, o ją jis norėtų sustabdyti.

„Jaunimas išvažiuoja. Kasmet netenkame po 500 žmonių. Mano draugai išvyksta, netgi tėvai svarsto tokią galimybę, – sakė J.Šuklinas. – Jaunimas iki šiol neturėjo savivaldybės palaikymo. Bet tokiame mažame mieste kaip Visaginas mes galėtume daug pakeisti.“

Rinkimuose jis pasirodė kaip visuomeninio rinkimų komiteto „Visaginas – tai mes“ kandidatų sąrašo lyderis.

Politikos naujokai tikėjosi vieno ar dviejų mandatų miesto taryboje, bet gavo visus devynis, kai už geriausio 2014 metų Lietuvos sportininko judėjimą balsavo 33 proc. visaginiečių.

„Mane ne sykį kvietė politinės partijos ir siūlė aukštas pozicijas kandidatų sąraše, bet nenorėjau būti vien veidas, – tvirtino J.Šuklinas. – Pats surinkau komandą. Joje nėra partinių žmonių, nes norėjome viską pradėti nuo balto popieriaus lapo.“

Derins sportą ir posėdžius

J.Šuklinas įsitikinęs, kad pajėgs suderinti darbą miesto taryboje ir treniruotes bei varžybas.

Šiemet jis turi ką veikti. Po treniruočių stovyklų Portugalijoje ir Kroatijoje vasarą lauks Europos žaidynės Azerbaidžane ir pasaulio čempionatas Italijoje, kur sieks olimpinio kelialapio į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpiadą.

Nepaisant įtempto sportinio grafiko, J.Šuklinas tikisi nepraleisti kas mėnesį vykstančių miesto tarybos posėdžių.

„Nagrinėti dokumentus ir ruoštis posėdžiams galėsiu ir stovyklose, – sakė irkluotojas, Mykolo Romerio universitete studijuojantis politikos mokslus. – Ir treniruočių neketinu praleidinėti.“

Nežinia, kiek ilgai truks J.Šuklino sportinė karjera, bet apie platesnius politikos vandenis jis kol kas nemąsto.

„Tikrai ne. Dideliame mieste būtų sunku įgyvendinti savo tikslus. Nenorėčiau būti Seimo politiku ar pretenduoti į prezidento postą“, – kalbėjo atletas.

Titulai padėjo

Tris kartus Europos pirmenybių auksą ir keturis sykius pasaulio čempionato bronzą 200 m kanoja rungtyje iškovojęs J.Šuklinas yra vienas daugiausia titulų turinčių sporto žmonių, kurie bandė laimę šių metų savivaldybių tarybų narių rinkimuose.

1996 metų Atlantos olimpinių žaidynių prizininkas Tomas Pačėsas, Alytaus „Dzūkijos“ klubo vadovas ir rusų organizuojamos Jungtinės lygos vykdomasis direktorius, pateko į miesto tarybą kaip visuomeninio rinkimų komiteto „Už Alytų“ narys.

Kito Lietuvos krepšinio klubo – Utenos „Juventus“ prezidentas Žydrūnas Urbonas su Socialdemokratų partija įžengė į Utenos rajono tarybą.

Su Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiu į Vilniaus tarybą pateko buvęs „Sakalų“ krepšininkas Linas Kvedaravičius.

Bet Lietuvos krepšinio rinktinės trenerio asistentui Dariui Maskoliūnui grįžti į sostinės tarybą su Artūro Zuoko partija Lietuvos laisvės sąjunga (liberalais) nepavyko.

A.Zuoko bendražygiai – buvęs Lietuvos futbolo rinktinės treneris Algimantas Liubinskas, ledo ritulininkas Petras Nausėda, buvęs Lietuvos futbolo rinktinės gynėjas Žydrūnas Grudzinskas, Lietuvos žolės riedulio federacijos prezidentas Leonardas Čaikauskas irgi liko už borto.

Bušido kovotojas Kęstutis Smirnovas su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga pateko į Šakių tarybą.

Bet titulai ir dalyvavimas šou laidose nepadėjo nei Londono olimpiniam bronzos medalio laimėtojui imtynininkui Aleksandrui Kazakevičiui (Lietuvos rusų sąjunga Vilniuje), nei ketverių olimpinių žaidynių dalyviui sunkiaatlečiui Ramūnui Vyšniauskui (Klaipėdos visuomeninis rinkimų komitetas).

„Kai kurie sportininkai galbūt net nelabai būtų žinoję, ką reikėtų daryti, jei būtų išrinkti į miesto tarybą, – svarstė J.Šuklinas. – Aš šiam žingsniui rengiausi labai rimtai.

Todėl ir džiaugsmo dabar didelio nėra. Tik didelė atsakomybė.“

Rinkimuose lydėjo sėkmė

Savivaldybių tarybų rinkimuose laimę bandė kelios dešimtys sportininkų, trenerių ir sporto valdininkų. Į tarybas pateko:

Kanojininkas Jevgenijus Šuklinas, kuris buvo visuomeninis rinkimų komiteto „Visaginas – tai mes“ sąrašo lyderis. Jam atiteko pirmasis mandatas iš devynių.

Bušido kovotojas Kęstutis Smirnovas, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše pakilęs iš 5-osios į 4-ąją poziciją Šakių savivaldybėje.

Sportinių šokių trenerė Jūratė Norvaišienė, visuomeninio rinkimų komiteto „Vieningas Kaunas“ sąraše likusi 2-ojoje vietoje.

Alytaus „Dzūkijos“ krepšinio klubo vadovas Tomas Pačėsas. Visuomeninio rinkimų komiteto „Už Alytų“ narys reitinguojant pakilo iš 4-osios į 2-ąją poziciją ir gavo vieną iš dviejų mandatų.

Krepšinio klubo Utenos „Juventus“ prezidentas Žydrūnas Urbonas, Socialdemokratų partijos sąraše Utenoje pakilęs iš 7-osios į 6-ąją poziciją.

Buvęs Kauno „Žalgirio“ krepšininkas Gediminas Budnikas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąraše iš 20-osios užkopęs į 8-ąją poziciją Kaune.

Rinkimuose patyrė nesėkmę

Buvęs Lietuvos moterų krepšinio rinktinės treneris Vydas Gedvilas (Darbo partijos kandidatas Kauno miesto mero rinkimuose surinko 2,31 proc. balsų ir liko devintas).

Buvęs irkluotojas Jonas Pinskus (Darbo partijos kandidatas Vilniaus miesto mero rinkimuose surinko 2,56 proc. balsų ir liko aštuntas).

Imtynininkas Aleksandras Kazakevičius (Lietuvos rusų sąjunga; Vilniuje iš 4-osios pozicijos nukrito į 5-ąją).

Sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas („Klaipėdos“ visuomeninis rinkimų komitetas; iš 11-osios į 9-ąją).

Buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas Marius Prekevičius (Liberalų sąjūdis; Klaipėdos rajone iš 7-osios į 9-ąją).

Būrys sporto veikėjų į rinkimus Vilniuje ėjo su A.Zuoko Lietuvos laisvės sąjunga, bet nesėkmingai: ledo ritulininkas Petras Nausėda (iš 10-osios į 7-ąją), buvęs krepšininkas Matas Niparavičius (iš 14-osios į 16-ąją), krepšinio treneris Darius Maskoliūnas (iš 99-osios į 20-ąją), futbolo treneris Algimantas Liubinskas (iš 30-osios į 34-ąją), buvęs rinktinės futbolininkas, dabar jaunimo treneris Žydrūnas Grudzinskas (iš 98-osios į 46-ąją), futbolininkas Nerijus Radžius (iš 89-osios į 79-ąją).

Buvęs futbolininkas Ritas Vaiginas (Darbo partija; Vilniuje iš 6-osios į 9-ąją).

„Žuvėdros“ šokių ansamblio vadovas Romaldas Idzelevičius (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis; Klaipėdoje iš 15-osios į 7-ąją).

Marijampolės „Sūduvos“ krepšininkas Marius Valukonis (Liberalų sąjūdis; Marijampolėje iš 21-osios į 23-iąją).

„Šiaulių" trenerio asistentas Vaidas Pauliukėnas (visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko nepartinis sąrašas“; Šiauliuose iš 24-osios į 18-ąją).

Regbio treneris Irmantas Kukulskis (visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko nepartinis sąrašas“; Šiauliuose iš 26-osios į 14-ąją).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.