EUROLYGA 2023

„Dainų dainelės“ laureatas I. Barysas bušido ringe pildo svajonę

Būgnininkas ir pianistas, galintis vienu mostu pargriauti bet kokio sudėjimo žmogų. Taip būtų galima apibūdinti Igną Barysą. 22 metų kaunietis vaikystėje spaudė klavišus ir mušė lazdelėmis, spardė futbolo kamuolį, bet galiausiai pasirinko dvikovos sporto šakas.

I.Barysas neslėpė, kad norėtų varžytis garsiosiose MMA kovose.<br>M.Patašiaus nuotr.
I.Barysas neslėpė, kad norėtų varžytis garsiosiose MMA kovose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius („Lietuvos rytas“)

Mar 9, 2015, 10:10 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 2:59 AM

Dabar I.Barysas būgnais gerai nesugrotų, bet puikiai pamena pamokas, leidusias į pasaulį žvelgti plačiau.

„Neturiu tam laiko, bet kartais smūgiuodamas bokso kriaušę įsivaizduoju, kad būgnus mušu, – juokėsi sportininkas. – Muzika mano gyvenime reiškia daug, nes ją klausydamas gali susitelkti, judėti pagal ritmą. Klausau visko. Mėgstu ir raminamą džiazą ir sunkesnę muziką.“

Negalėjo paeiti

Kovo 14 dieną Vilniuje I.Barysas lips į „KOK WORLD GP 2015“ ringą, tad pastarieji kovotojo mėnesiai pažymėti juodu darbu. Maksimalistu save vadinantis kovotojas galvoja tik apie pergalę, tačiau dvikovą su Airijos čempionu Patricku Wixtedu vertina atsargiai.

„Kiekviena kova sunki, o kaip būsiu pasirengęs, pamatysime. Bet yra daug niuansų. Daug kas priklauso nuo to, kaip būsiu išsimiegojęs, kokia diena pasitaikys. Ne vien pasirengimas pergales lemia, – sakė I.Barysas. – Bet turėtų viskas būti gerai. Daug prakaito išliejau ir dabar jaučiuosi gerai, o man padėjo pati geriausia komanda.“

Jeigu jam pavyks – į savo dosjė galės įtraukti ir „airių baudėjo“ vardą. Ne vieną varžovą iš Rytų paguldęs I.Barysas dabar vadinamas japonų siaubu, bet ne daug trūko, kad kovotojo gerbėjai jo ringe nebūtų išvydę.

„Pasirengimo pradžia buvo sunki, nes kankino senosios traumos. Kai keičiasi orai, jaučiu, kad man daryta menisko operacija. Galvojau nutraukti pasirengimą, nes negalėjau paeiti. Turėjau penkias dienas ilsėtis, bet toliau treniravausi ir kažkaip skausmai praėjo. Koja sutvirtėjo“, – sakė I.Barysas ir nusispjovė triskart per petį.

Tėvai prieštaravo

I.Barysas pirmą kartą kovų meną išmėgino keturiolikos. Tuomet jis pradėjo treniruotis kudo ir po trijų mėnesių laimėjo Lietuvos čempionatą. Bet ne daug trūko, kad jo pavardę tartų futbolo sirgaliai ir komentatoriai. Jis ketverius metus lankė futbolo treniruotes ir buvo pramintas Raketa, bet galiausiai pasuko kitu keliu.

Futbolas – ne vienintelis dalykas, dėl kurio I.Barysas būtų galėjęs pasukti į priešingą nei dvikovos sportas pusę. Vaikinui iš pradžių nepavyko savo tėvų uždegti meile kovų sportu, tad jam teko pasukti meno keliu. I.Barysas baigė muzikos mokyklą, kurioje grojo ir būgnais, ir pianinu.

„Mano tėvai nenorėjo, kad mokyčiausi kovinių sporto šakų. Turiu dėde imtynininką, o jis buvo labai mažas. Šeima manė, kad ir aš toks būsiu, tad nenorėjo leisti sportuoti“, – prisimena jis.

Bet galiausiai Ignas įtikino filmus kuriantį tėvą ir darželio auklėtoja dirbančia mamą, kad ringe gali būti lyg dievinamų filmų herojus. Dabar jis atmintinai moka kultinio filmo su Sylvesteriu Stallone „Rokis“ eilutes ir pamena, kai Jeanas Claude'as van Damme'as įkvėpė išmokti padaryti špagatą.

„Pradėjau bręsti ir prašiau tėvų, kad man leistų pamėginti, nes tai – mano sportas. Jie matė, kai kiekvieną dieną žiūrėdavau filmus „Rokis“ ir mokydavausi judesių. Po keletą kartų per dieną žiūrėdavau ir treniruodavausi. Buvau labai motyvuotas, – prisimena I.Barysas. – Mama labai nenorėjo ir vienas varžybas stebėjo klykdama, užsimerkdama, bet viskas baigėsi mano naudai.“

Mėgsta M.Tysoną

I.Barysas mėgsta ne tik smūgiuoti rankomis, bet gali ir tvirtai spirti koja ar atlikti laužimo veiksmą. Tuo įsitikino ne vienas varžovas. Sportininkas pabrėžia, kad labiausiai jam patinka kovoti stovint – taip, kaip tai darydavo jo dievukas skandalingasis boksininkas Mike'as Tysonas.

„Technika, sprogstamas greitis, nokautuojantys smūgiai, – M.Tysono savybes vardijo I.Barysas. – Jis gyvenime patyrė daug išbandymų, buvo lūžių ir prisikėlimų. Tikrai įdomus gyvenimas ir istorija.“

Karjerą baigęs pasaulio sunkiasvorių čempionas garsus ne tik pasiekimais ringe. Jis trejus metus kalėjo dėl išprievartavimo, nukando varžovui ausies gabalėlį, tačiau M.Tysono pavardę žinojo visas pasaulis.

„Tik silpni žmonės teisia dėl vieno nuopolio. Paprastai jie moka tik šnekėti, ir viskas. Reikia paragauti tos duonos ir suprasi, kaip gali būti sunku, – sakė I.Barysas. – Aš nevertinu žmonių, kurie iškart nusisuka. Pats esu su tokiais susidūręs. Laido riteriai.“

Svajonėse – JAV

I.Barysas gyvenime irgi turėjo juodų dienų. Vienas tokių laikotarpių buvo prieš ketverius metus. Devyniolikmetis sportininkas Japonijoje patyrė itin rimtą traumą, kai varžovas stipriai užlaužė koją.

„Atlaikiau visą kovą ir nepasidaviau, nors jis man išsuko koją. Tiesiog suplėšė meniską. Galbūt reikėjo pasiduoti, tačiau tai – ne mano charakteriui“, – sakė I.Barysas.

Lietuvos ir Europos kudo čempionas į praeitį žiūri su šypsena, nors traumą kartais prisimena. Visuomet kovinę stovėseną mėgęs sportininkas dabar gilina kovos parteryje žinias. Ar kada nors išvysime jį JAV itin populiariose MMA kovose?

„To ir siekiame. Reikia įveikti paprastesnį lygį, turėti daugiau kovų ir pergalių. Tai – sunkus darbas, nes turi nugalėti labai rimtus priešininkus, kad apie tave išgirstų ir pastebėtų, – sakė I.Barysas. – Dar įveiktas tik nedidelis kelias.“

Moka dainuoti

Ignas iš daugelio kovotojų gyvenime išskiria ramiu charakteriu. Džentelmenas – taip jį vadina kai kurie sportininko gerbėjai, o pats I.Barysas pabrėžia, kad tikrai nėra mušeika.

„Kovotoju gali būti įvairiose srityse, o aš turiu savąją. Kovotoju esu ir gyvenime, nes aš – maksimalistas“, – sakė bušido turnyrui besirengiantis I.Barysas.

Bušido sportininkų – blogiukų – stereotipus laužantis kaunietis savo dosjė yra įsirašęs ne tik muzikos mokyklą. I.Barysas yra dalyvavęs ir „Dainų dainelės“ konkurse.

„Ir su berniukų choru „Varpelis" tapau laureatu“, – 1999-uosius prisimena sportininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.