EUROLYGA 2023

Su gimtadieniu, Rūta! Aštuoniolika R. Meilutytės likimo grybšnių

Dar nesulaukusi pilnametystės Rūta Meilutytė jau pasiekė savo sporto karjeroje tiek, kiek daugumai sportininkų nelemta pasiekti per visą gyvenimą. 18-ąjį gimtadienį talentinga plaukikė pasitinka būdama triskart geriausia Lietuvos sportininkė.

R. Meilutytė Londono žaidynėse.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. Meilutytė Londono žaidynėse.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas („Lietuvos rytas“)

Mar 19, 2015, 7:41 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 1:28 PM

Visus įmanomus titulus jau iškovojusiai R.Meilutytei tik šiandien sukanka aštuoniolika.

Pasiekus simbolinę pilnametystės ribą „Lietuvos rytas“ apžvelgia aštuoniolika svarbiausių merginos gyvenimo grybšnių.

1 R.Meilutytė 1997 metais gimė Kaune. Rūtos tėvai tikėjosi jos susilaukti balandžio pradžioje, po Avino ženklu, bet mergaitė pasaulį išvydo anksčiau. R.Meilutytė gimė kovo 19-ąją – po Žuvų ženklu.

„Todėl aš ją vadinu Žuvyte, turinčia Avino charakterį“, – apie jaunėlę yra pasakęs tėvas Saulius Meilutis.

2 Rūta atėjo į baseiną būdama septynerių. Išvydęs tvirtai sudėtą mergaitę treneris Giedrius Martinionis pasakė S.Meilučiui: „Būtinai leiskite ją į plaukimą – ateis laikas, kai ji taps šalies rekordininke.“

Būdama penkiolikos ji jau gerino 100 m plaukimo krūtine Europos rekordą, o šešiolikos – ir tos rungties pasaulio rekordą.

3 Kol tėvas dėl vaikų gerovės darbavosi užsienyje, Rūta augo su močiute. Kai mergaitei buvo ketveri, žuvo jos mama.

Mergaitė judrumu nenusileisdavo berniukams ir nevengdavo vyriškų darbų. Iš bendraamžių R.Meilutytė išsiskyrė ir kovotojos savybėmis. Gyvendama nuosavame name mergaitė padėdavo močiutei tvarkytis namų ūkyje.

4 R.Meilutytė vos netapo krepšininke. Jaunystėje energinga mergaitė dvejojo, ką rinktis – krepšinio salę ar apleistą Šilainių baseiną Kaune. Tačiau Rūta pasirinko teisingai.

Pajutusi aistrą plaukimui ji prašydavo baseino Šilainiuose darbuotojų atrakinti duris keliomis valandomis anksčiau nei darbo valandų pradžia ir leisti jai treniruotis.

5 Būdama keturiolikos Rūta išvyko į Plimutą, kur dirbo jos tėvas. Tai pakeitė jos gyvenimą.

„Gyvendamas Didžiojoje Britanijoje nenorėjau prarasti ryšio su dukterimi, todėl atsivežiau ją pas save. Be to, močiutei tapo per sunku suvaldyti judrią mergaitę. Kai Rūtai sukako trylika, ji ėmė nebeklausyti močiutės.

Buvo neramu, kad nepasiduotų blogų draugų įtakai, negeroms pagundoms“, – pasakojo S.Meilutis.

6 Didžiojoje Britanijoje tėvas talentingai plaukikei ieškojo gero baseino ir trenerio. Ir surado. Dukra pateko į vieno stipriausių Anglijos plaukimo klubų trenerio Jonathano Ruddo rankas. Šis britas jau buvo paruošęs daug puikių plaukikų.

R.Meilutytę su J.Ruddu sieja ne tiktai darbo, bet ir draugiški santykiai: „Jis – mano treneris, palaikytojas. Daugiausia laiko praleidžiu būtent su juo. Matomės keliskart per dieną. J.Ruddas man padeda tobulėti. Mes geri draugai.“

7 Būdama keturiolikos tarptautinėse plaukimo varžybose Nansi mieste Prancūzijoje Rūta laimėjo 100 m plaukimą krūtine, įveikusi distanciją per 1 min. 7,72 sek., ir įvykdė olimpinį A lygio normatyvą.

„Mano svajonė – patekti į olimpiadą. O tada žiūrėsime, kas toliau“, – 2011-ųjų gegužę kikeno R.Meilutytė. Jau tada jai priklausė penki Lietuvos rekordai.

8 2012 metais R.Meilutytė debiutavo Londono olimpinėse žaidynėse, bet nepuoselėjo vilčių iškovoti medalį: „Tai nerealu, juk man tik penkiolika. Jei pavyktų patekti į finalą ir pagerinti asmeninį rezultatą, būtų pats didžiausias laimėjimas.

Smagu, kad žmonės domisi, tačiau manau, kad kartais per daug tikisi.“

9 Visai Lietuvai tuomet atrodė nerealu, kad penkiolikametė gali tapti olimpine čempione ir tikra nacionaline pažiba. Tačiau Rūtai nebuvo nieko neįmanoma.

Pagerinusi Lietuvos rekordą (1 min. 5,56 sek.) R.Meilutytė pasiekė 100 m plaukimo krūtine pusfinalį, jame gerino jau ir Europos rekordą (1 min. 5,21 sek.), o finale auksinį medalį garantavo 1 min. 5,47 sek.

Penkiolikametė skambant Lietuvos himnui stovėjo ant aukščiausio apdovanojimų pakylos laiptelio ir liedama ašaras negalėjo patikėti, kas įvyko.

„Kojos linko. Meldžiausi, kad nenugriūčiau“, – po apdovanojimų ceremonijos žodžius sunkiai rinko Rūta.

10 Į Lietuvą iš Londono su ąžuolo vainiku ant kaklo grįžusią penkiolikametę prie Vilniaus rotušės pasitiko daugiatūkstantinė minia. Apie Rūtą kalbėjo ir dideli, ir maži.

Po plaukikės triumfo Londone Rūtos vardas tapo vienu populiariausių Lietuvoje, ją sveikino futbolininkas Wayne’as Rooney, keturis kvietimus į koncertą dovanojo Lady Gaga, o už auksinį apdovanojimą iš Vyriausybės mergina gavo 400 tūkst. litų premiją ir prabangų juodą BMW 525. Prezidentė Dalia Grybauskaitė ją apdovanojo ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi.

11 Prabėgus keliems mėnesiams po Londono olimpinių žaidynių, gruodį R.Meilutytė pratęsė auksinę seriją pasaulio plaukimo čempionate trumpajame baseine Stambule, kur pasiekė Europos rekordą (29,44 sek.) ir triumfavo plaukdama 50 m krūtine.

Paskutinę čempionato dieną plaukiant 100 m krūtine buvo pasiektas dar vienas Europos rekordas (1 min. 3,52 sek.).

12 2013-ųjų liepą R.Meilutytė tapo pirmąja Lietuvos plaukike nuo Nepriklausomybės atkūrimo, tapusia pasaulio rekordo savininke. Pasaulio pirmenybėse Barselonoje plaukdama 100 m krūtine pusfinalyje ji finišavo per 1 min. 4,35 sek., o finale aukso medalį jai garantavo 1 min. 4,42 sek.

Ispaniją Rūta paliko pelniusi dar vieną pasaulio rekordą – 50 m plaukimo krūtine pusfinalyje ji finišavo per 29,48 sek.

13 Pergalių neapsvaiginta R.Meilutytė ėmėsi labdaringos veiklos. 2013 metais ji pristatė įsteigtą jos vardu pavadintą labdaros ir paramos fondą.

Jis kasmet rengia kalėdinius plaukimo turnyrus, kuriuose surinktos lėšos skiriamos nepasiturinčioms šeimoms.

14 Nors iškart po R.Meilutytės triumfo Londono olimpinėse žaidynėse Vokietijos žurnalistai ėmė kalbėti apie galimą dopingo įtaką įspūdingam lietuvės pasirodymui, dėl draudžiamo preparato įkliuvo pagrindinė Rūtos priešininkė.

22 metų rusės Julijos Jefimovos organizme buvo rasta dehidroepiandrosterono. Rusė buvo diskvalifikuota šešiolikai mėnesių, o R.Meilutytė perėmė iš jos aukso medalį 2013 metų Europos čempionate, kuriame liko už sukčiavusios varžovės nugaros.

15 2014-ųjų rugpjūtį R.Meilutytė po dviejų auksinių startų II jaunimo olimpinėse žaidynėse Nandzinge (Kinija) perskrido pusę pasaulio ir Berlyne pagriebė paskutinį trūkstamą deimantą į įspūdingą laimėjimų kolekciją. Septyniolikametė Vokietijoje tapo Europos čempione plaukdama 50 m krūtine ilgajame baseine.

Rūtos trofėjų lentynoje – visų svarbiausių plaukimo turnyrų aukso medaliai, parsivežti iš olimpinių žaidynių, jaunimo olimpiados, pasaulio ir Europos čempionatų. Tai pirmas toks atvejis visame pasaulyje.

16 R.Meilutytė tapo viena ryškiausių Lietuvos sporto figūrų. Ji buvo išrinkta geriausia 2012, 2013 ir 2014 metų Lietuvos sportininke. Europoje Rūta sulaukė pripažinimo kaip geriausia jaunoji sportininkė 2012 ir 2013 metais. Iš viso plaukikė 2012–2014 m. pasiekė tris pasaulio ir keturis Europos rekordus.

17 R.Meilutytė kaip plaukikė subrendo Didžiojoje Britanijoje, tačiau negalvojo apie galimybę atstovauti šiai šaliai. Auksinė Žuvelė nuolat kartojo: „Plauksiu tik už Lietuvą.“

Plimute besitreniruojanti ir besimokanti lietuvė swimvortex.com pasakojo, kad vieną dieną tikisi grįžti gyventi į tėvynę: „Aš labai pasiilgstu namų. Kai grįžtu į Lietuvą, jaučiuosi kaip namuose. Aplankau močiutę, šeimą, draugus. Lietuvoje sulaukiu beprotiško dėmesio, bet vieną dieną norėčiau ir vėl gyventi Lietuvoje.“

18 Rūtai sukanka aštuoniolika. „Tai reiškia, kad dirbame jau ne su mergaite, o moterimi“, – duodamas interviu „Plymouth Herald“ šyptelėjo J.Ruddas. Lietuvės treneris visada kartojo, kad jo auklėtinės galimybės yra beribės, o paskatų plaukti dar greičiau Rūtai netrūksta.

2015-ieji – ikiolimpiniai metai. Undine virtusi Auksinė Žuvelė rengiasi kitų metų Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms. „Rūta gali pasiekti dar vieną pasaulio rekordą. Dabar ji galingesnė ir labiau patyrusi. To jai trūko, kai Rūta buvo penkiolikos ar šešiolikos. Ji padarė milžinišką pažangą“, – tikino J.Ruddas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.