EUROLYGA 2023

Ar dėl dopingo nušalinta J. Jefimova per sugrįžimą sukčiavo?

Julija Jefimova į baseiną sugrįžo olimpinio medalio vertu rezultatu, kai dėl dopingo 16 mėnesių nušalinta plaukikė savaitgalį Kalifornijoje 100 metrų distanciją krūtine įveikė per 1 minutę 5,89 sekundės. Tačiau „Swimvortex“ apžvalgininkas Craigas Lordas įtariai žiūri į 22 metų rusės pasirodymą ir kelia itin svarbų klausimą – ar tikrai J.Jefimova bausmės laikotarpiu nesitreniravo?

Grįžusi į baseiną J.Jefimova pademonstravo puikų rezultatą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Grįžusi į baseiną J.Jefimova pademonstravo puikų rezultatą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 24, 2015, 10:57 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 10:21 AM

J.Jefimova negalėjo varžytis nuo 2013 metų spalio 31 dienos iki 2015 metų vasario 28 dienos, nes dopingo kontrolieriai ne varžybų metu jos organizme aptiko dehidroepiandrosterono. J.Jefimova galėjo sulaukti griežtesnės bausmės, bet bet Antidopingo komisija patikėjo Rusijos plaukikės versija, neva uždrausta medžiaga jos organizme atsirado netyčia, nesupratus JAV pirktų maisto papildų apibūdinimo.

C.Lordas pabrėžė, kad Antipodingo agentūra praleido puikią progą parodyti dopingistų, kas jų laukia, kai pagalėjo plaukikės.

„J.Jefimovai pavyko pasinaudoti silpnosiomis antidopingo sistemos pusėmis. Taip, jie ją suspendavo, tačiau taip, kad ji į varžybas sugrįžti galėjo praėjus 14 mėnesių po paskutinio turnyro, vykusio praėjus dviems mėnesiams po jos pažeidimo“, – rašė C.Lordas.

Pagal Antidopingo agentūros taisykles, J.Jefimova treniruotis profesionaliomis sąlygomis ir su profesionaliu treneriu galėjo tik keturis pastaruosius mėnesius, bet, pasak C.Lordo, pademonstruoti rezultatai rodo ką kitą.

„Ji galėjo įšokti į kokį paprastą baseiną ir juo paplaukioti, padirbėti namuose ar sporto salėje. Bet skaičiai rodo, kad treniruotasi daugiau nei keturis mėnesius. O jeigu ne – tuomet kitos plaukimo krūtine profesionalės, kurios treniravosi nepertraukiamai, turėtų susiimti už galvų“, – rašė C.Lordas.

Jis kėlė ir daugiau klausimų.

„Kur treniravosi J.Jefimova? Kas jai padėjo? Ar ją mokė treneris, plaukikas ar kitas oficialus asmuo, susijęs su FINA? Kas finansavo J.Jefimovos kelionę ir pasirodymą Kalifornijoje?, – klausė apžvalgininkas. – Veikiausiai viskas vyko per šeimą. Pagal taisykles per praėjusius metus plaukikė negalėjo priimti jokios paramos iš Rusijos federacijos, „Trojan“ klubo ar kitų su FINA susijusių pusių. Ir dabar ji neturi privataus rėmėjo.“

C.Lordas pabrėžė, kad J.Jefimovai pasisekė, jog ji nebuvo nubausta pagal sugriežtintas 2015 metų Antidopingo agentūros taisykles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.