EUROLYGA 2023

Europos žaidynės Baku: anglų patirtis ir Azerbaidžano pinigai

Baku sparčiai rengiasi pirmosioms Europos žaidynėms.<br>E.Maslausko nuotr.
Baku sparčiai rengiasi pirmosioms Europos žaidynėms.<br>E.Maslausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Maslauskas („Lietuvos rytas“)

Apr 4, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 1:56 PM

Vienas geriausių pasaulio sporto renginių ar turtingos valstybės reklamos akcija? Išvadas apie pirmąsias Europos sporto žaidynes turės padaryti jų dalyviai, kuriems Baku žadama sudaryti daug geresnes sąlygas nei kitais metais Rio de Žaneiro olimpiadoje.

Europos olimpiniai komitetai (EOC) ir Azerbaidžanas meta iššūkį per dešimtmečius susiformavusiai svarbiausių pasaulio sporto varžybų sistemai.

Ilgai brandintas ir 2012 metais pagaliau įteisintas Europos sporto žaidynių projektas birželį bus pristatytas pasauliui.

Toli gražu ne viskas bus taip, kaip svajota, tačiau nėra abejonių, kad geresnio kandidato nei Azerbaidžano sostinė Baku rengti pirmąsias Europos žaidynes EOC negalėjo rasti.

Nors dėl atpigusios naftos šalies pajamos sumenko kone trečdaliu, valdžia neskaičiavo milijonų Europos žaidynėms, kurios vyks birželio 12–28 dienomis.

Azerbaidžano sostinėje visos reikalingos arenos iškilo lyg mostelėjus burtininko lazdele.

Pasitelkė Londono patirtį

Teisė rengti Europos žaidynes Baku suteikta 2012 metų gruodį.

Azerbaidžano sporto vadovai patikino, kad jiems užteks laiko per dvejus metus pastatyti ir įrengti arenas, garbingai priimti daugiau kaip 6 tūkstančius sportininkų ir dar daugiau svečių.

Ambicingiems tikslams įgyvendinti buvo pasitelkta 2012 metų Londono vasaros olimpinių žaidynių specialistų komanda. Organizaciniame komitete – 43 tautybių specialistai.

„Mes tikime žaidynių sėkme. Kitu atveju būtume nesutikę padėti Baku rengti šią sporto šventę. Netrukus čia susirinks geriausi Europos sportininkai, kurie, neabejoju, padovanos daug gražių emocijų sporto aistruoliams. Esu nusiteikęs optimistiškai, nes matau, kaip uoliai visus mūsų tikslus vykdo Azerbaidžanas“, – sakė organizacinio komiteto vadovas Simonas Cleggas.

Tvirtinama, kad šalis žaidynėms išleis apie 8 milijardus JAV dolerių.

„Baku aukštai užkels pirmųjų Europos žaidynių kartelę, nes miestas nori dar šiemet teikti paraišką 2024 metais surengti vasaros olimpines žaidynes“, – įsitikinęs organizacinio komiteto narys Jamesas MacLeodas.

Kaimelis – šalia stadiono

Likus porai mėnesių iki žaidynių baigiamos įrengti varžybų arenos.

Svarbiausia jų – nacionalinis stadionas, kurio statyba truko beveik 4 metus. Baku labai didžiuojasi 65 tūkstančių vietų stadionu, kuriame vyks Europos žaidynių atidarymo ir uždarymo ceremonijos, lengvosios atletikos varžybos.

„Per dvejus metus nuveikta išties labai daug. Pavyzdžiui, olimpinėms žaidynėms Londone pasiruošti mes turėjome 7 metus“, – teigė S.Cleggas.

Šalia nacionalinio stadiono jau iškilęs sportininkų kaimelis – sportininkai įsikurs apartamentuose 13 daugiaaukščių pastatų.

Kiekvieną apartamentą sudaro nuo 3 iki 5 kambarių su vonios kambariais ir svetaine. Baku žaidynių rengėjai apskaičiavo, kad sportininkai gyvens dvigubai erdviau nei 2012 metų Londono olimpinių žaidynių dalyviai.

Uždaroje teritorijoje bus 2 tūkstančių vietų valgykla, medicinos patalpos, poilsio ir pramogų zonos, parkas.

Po žaidynių vienas pastatas bus rekonstruotas į mokyklą, kitame ketinama įkurti polikliniką. Kambariai, kuriuose gyvens sportininkai, bus atnaujinti ir parduoti kaip butai.

Tvyro nerimas dėl armėnų

Europos žaidynių rengėjams reikėjo spręsti sunkią užduotį, kaip išvengti nesantaikos tarp karo būsenos esančių Azerbaidžano ir Armėnijos.

Ilgai svarstyta, ar Armėnija ryšis į žaidynes siųsti savo sportininkus, nes Baku pareiškė, kad negalės užtikrinti saugumo šios šalies sportininkams.

Vis dėlto Armėnija apsisprendė siųsti 6 sporto šakų atstovus, bet kyla klausimų, ar Azerbaidžano valdžia įsileis šios šalies sportininkus.

Nepatogumų dėl „amžinojo“ konflikto turi ir kai kurių kitų šalių olimpiniai komitetai, kurių sudėtyje yra sportininkų armėniškomis pavardėmis.

Miestas neišvengia protestų

Daliai Azerbaidžano gyventojų milijonus ryjančios Europos žaidynės nėra tokios patrauklios, kaip jas piešia valdžia.

Šalis, kurioje naftos gavyba yra pagrindinis valstybės biudžeto šaltinis, pastaruoju metu išgyvena nuosmukį. Dėl stipriai atpigusios naftos negaunama maždaug trečdalio planuotų pajamų.

Nacionalinė Azerbaidžano valiuta manatas euro ir JAV dolerio atžvilgiu nuvertėjo apie 30 procentų. Kainos parduotuvėse didėja, o gyventojų algos nesikeičia.

Negausios opozicinės jėgos rengė protestus, į kuriuos susirinko iki kelių tūkstančių žmonių, bet piketuoti dažniausiai leidžiama tik Baku užkampiuose.

Užsienio apžvalgininkai abejoja, ar protestų bus išvengta ir per žaidynes. Bet padėtis tikriausiai bus panaši kaip per 2014 metų Sočio žaidynes, kai protestuoti valdžia leido tik atokiau nuo miesto centro.

Gerindama įvaizdį Azerbaidžano sostinė ėmėsi dar vienos akcijos – iš gatvių išgaudė valkataujančius šunis.

Į tai nedviprasmiškai sureagavo gyvūnų teisių gynėjai, surengę protesto akcijas „Išsaugokime šunis“ ir platindami nuotraukas per socialinius tinklus.

Kas perims estafetę – nežinia

Žaidynių rengėjai tikisi, kad varžybas nušvies apie 500 vietos žurnalistų ir tiek pat žiniasklaidos atstovų iš užsienio.

„Mes suprantame, kad per tokį trumpą laiką sukviesti pačius geriausius Europos atletus buvo neįmanoma, – teigė Baku žaidynių komunikacijos direktorius Williamas Louis-Marie. – Tokios žemynų žaidynės Azijoje ir Amerikoje rengiamos jau seniai ir turi tvirtas tradicijas.

Mes su kai kuriomis sporto šakomis neradome bendros kalbos. Pavyzdžiui, plaukimo ar lengvosios atletikos varžybų kalendorius sudarytas seniai ir į Baku nepavyko prisikviesti geriausių atletų.

Neabejoju, kad antrosiose Europos žaidynėse šie trūkumai bus pašalinti.

Bet ir dabar Europos žaidynės domina ne tik Senojo žemyno valstybes. Varžybas žada transliuoti Kinijos, Indijos, JAV, Kanados ir net kai kurių Afrikos valstybių televizijos.

Vien Kinijoje Europos žaidynes per televiziją išvys apie 450 milijonų žmonių.“

Europos žaidynės vyks kas ketverius metus, bet kol kas nenuspręsta, kas perims jas iš Baku ir 2019 metais rengs sporto šventę.

Tarp realiausių kandidatų dažniausiai minima Rusijos respublikos Tatarstano sostinė Kazanė.

Varžybų lygis bus skirtingas

Europos šalių olimpiniai komitetai jau sudarinėja Europos žaidynėse dalyvausiančių sportininkų sąrašus. Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) suskaičiavo 59 atletus, bet neabejojama, kad lietuvių bus daugiau. Kai kuriose sporto šakose dar vyksta atranka, todėl sportininkų sąrašas gali pailgėti iki 70.

Pasak Lietuvos sportinės misijos vadovo Einiaus Petkaus, branduolį sudarys tie sportininkai, kurie pretenduoja į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Vis dėlto sąraše nebus pajėgiausių Lietuvos plaukikų ir lengvaatlečių.

Lietuvai žaidynėse atstovaus geriausi jaunieji plaukikai, nes žaidynėse Baku bus kovojama ir dėl Europos jaunimo plaukimo čempionato medalių. Keista situacija susiklostė lengvosios atletikos varžybose – Azerbaidžano sostinėje grumsis tik Europos trečiosios lygos rinktinės, o Lietuvos lengvaatlečiai šiuo metu rungtyniauja pirmojoje lygoje.

Vis dėlto Baku neliks be Lietuvos sporto žvaigždžių. Europos žaidynėms ruošiasi kanojininkas Jevgenijus Šuklinas, baidarininkai Ignas Navakauskas, Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas, boksininkai Evaldas Petrauskas, Eimantas Stanionis, imtynininkai Mindaugas Mizgaitis, Aleksandras Kazakevičius, Edgaras Venckaitis, stalo tenisininkė Rūta Paškauskienė, tinklininkės Ieva Dumbauskaitė ir Monika Povilaitytė.

17 dienų truksiančiose žaidynėse – 20 sporto šakų ir 31 rungtis, kurių 25 yra olimpinės.

Iš viso Baku bus išdalyti 253 medalių komplektai, dėl jų varžysis sportininkai iš 50 šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.