EUROLYGA 2023

Iššūkis talentingai lietuvei – paprašyti pilietybės rusui

Goda Butkutė šypsodamasi vaikščiojo gimtojo Kauno gatvėmis. Jai tai nekasdienis malonumas. Sankt Peterburge gyvenančiai ir besitreniruojančiai 15-metei čiuožėjai į namus norisi grįžti kuo dažniau.

G.Butkutė ir N.Jermolajevas jau dalyvavo „Liepsnojančio ledo“ pasirodymuose.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
G.Butkutė ir N.Jermolajevas jau dalyvavo „Liepsnojančio ledo“ pasirodymuose.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė („Lietuvos rytas“)

Apr 5, 2015, 2:06 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 12:22 PM

„Kartais norisi atitrūkti nuo ledo. Bet ir be jo gyventi negaliu“, – šypsojosi čiuožėja.

G.Butkutei vasarą sukaks 16 metų ir nuo tada ji galės pradėti dalyvauti aukščiausio lygio suaugusiųjų čempionatuose. Bet ir dabar paauglės rezultatai porinio čiuožimo varžybose džiugina.

Kovo pradžioje G.Butkutė su savo partneriu rusu Nikita Jermolajevu dalyvavo atvirajame Sankt Peterburgo dailiojo čiuožimo čempionate. Lietuvai atstovaujanti pora užėmė antrąją vietą, surinkusi 146,38 balo.

Tai geriausias poros iki šiol pasiektas rezultatas. Su tokia taškų suma sausio pabaigoje Švedijoje vykusiame Europos čempionate pora būtų užėmusi aštuntąją vietą, pasaulio jaunimo čempionate Taline – ketvirtąją.

„Galbūt Europos čempionate būtų griežtesnis vertinimas, bet, patikėkite, Rusijoje teisėjai mums buvo tokie griežti, kad net nemoku papasakoti. Jie negailėjo balų savo poroms, bet kadangi jos neatliko visko gerai, nebuvo kaip mūsų nustumti žemyn“, – teigė trenerė Lilija Vanagienė.

Nei jaunimas, nei suaugusieji

Tarp šokėjų – net 8 metų amžiaus skirtumas, ir tai labai apribojo jų galimybes dalyvauti varžybose.

2015 metų suaugusiųjų Europos, pasaulio čempionatuose, taurės varžybose buvo galima dalyvauti jau nuo 15 metų, jei sportininkas yra gimęs iki 1999 m. liepos 1 dienos.

O lietuvė gimtadienį švenčia liepos 10-ąją, ir dėl kelių dienų pora prarado visus metus.

Jie negalėjo dalyvauti ir jaunimo varžybose, nes 23 metų N.Jermolajevas nebegali varžytis jaunimo iki 21 metų čempionatuose.

„Mums gerai sekasi čiuožti kartu, todėl nesinorėjo ardyti poros. Daug ginčijomės dėl to amžiaus, bet nuo 2015 metų rugsėjo pradėsime dalyvauti rimtose varžybose, kitais metais laukia pasaulio ir Europos čempionatai, jei pateksime.

O mes žinome, kad tikrai pateksime, tad ir čiuožiame kartu“, – aiškino Goda.

Pora nekantriai laukia rudens, kai pagaliau pravers duris į svarbiausias suaugusiųjų varžybas. Kitų metų pradžioje laukia ir pirmasis rimtas išbandymas – Europos čempionatas Slovakijoje.

„Pradedu ruoštis ir morališkai, ir fiziškai. Vasarą turėsime daug treniruočių, kad pasirengtume tokiam sunkiam sezonui. Jis mums toks pirmasis, todėl norisi kuo geriau pasirodyti, kad gerą pirmąjį įspūdį teisėjams paliktume“, – sakė jaunoji čiuožėja.

Patinka, kai mėto ir pagauna

Į porinį čiuožimą G.Butkutė pasuko vos prieš trejus metus.

Prieš tai ji čiuožė viena, vėliau išbandė ledo šokius pas buvusį Deivido Stagniūno ir Isabellos Tobias trenerį Igorį Špilbandą.

Goda jau nekart dalyvavo Margaritos Drobiazko ir Povilo Vanago rengiamame „Liepsnojančio ledo“ šou. Ten mergaitės šokius pamatęs garsus treneris ir pakvietė atvažiuoti į stovyklą.

„Pabandžiau, bet supratau, kad man norisi adrenalino, tuomet perėjau į porinį čiuožimą. Nė karto nepasigailėjau, man labai patinka ir dabar tuo gyvenu“, – pasakojo G.Butkutė.

„Jai patinka, kai ją mėto, pagauna. Visa laimė, kad ji išbandė šokius. Tuomet ir atmetėme galimybę važiuoti toliau treniruotis pas I.Špilbandą“, – sakė L.Vanagienė.

Šiuo metu ji treniruojasi šių metų Europos čempionų Yuko Kawaguchi ir Aleksandro Smirnovo trenerės Tamaros Moskvinos grupėje.

Vėl iškils pilietybės klausimas

Didžiausia Godos svajonė – žiemos olimpinės žaidynės. Ar jai bus lemta išsipildyti, priklausys ne tik nuo sportininkų.

Kaunietė su N.Jermolajevu visose varžybose atstovauja Lietuvai, tačiau norint patekti į olimpines žaidynes rusui reikalinga Lietuvos pilietybė.

Panaši situacija buvo susiklosčiusi ir prieš 2014 m. Sočio žiemos olimpines žaidynes. Tuomet prezidentė Dalia Grybauskaitė išimties tvarka suteikė pilietybę D.Stagniūno partnerei amerikietei I.Tobias.

Tačiau iškart po olimpinių žaidynių dėl lietuvio sveikatos bėdų pora iširo, o I.Tobias pasirinko rusą Ilją Tkačenką ir rengiasi atstovauti Izraeliui.

Tiesa, amerikietei buvo siūloma čiuožti su Sauliumi Ambrulevičiumi, tačiau prieš tai vienas šokęs sportininkas žengė tik pirmuosius žingsnius ledo šokiuose, todėl I.Tobias atsisakė.

„Mes negalėjome pasiūlyti jai stipraus partnerio. Norėjau, kad ji stotų į porą su Sauliumi, bet žmonės nori siekti daugiau, kai jau yra tiek pasiekę ir investavę į sportą.

Saulius žengia pirmuosius žingsnius, ir džiaugiuosi, kad Europos čempionate apie jo ir amerikietės Taylor Tran porą buvo neblogų atsiliepimų. Tai jo pirmoji partnerė, bet, tikiu, kad ne paskutinė“, – įsitikinusi L.Vanagienė.

Rusas mokosi lietuviškai

Ir G.Butkutė, ir L.Vanagienė tikisi, kad šiai porai rodant gerus rezultatus Lietuvos pilietybė bus suteikta ir šios šokėjos partneriui.

„Jis stengiasi, po truputį mokosi lietuvių kalbos. Būtų nelabai linksma, jei negalėtume dalyvauti olimpinėse žaidynėse, bet kovosime iki galo. Jeigu parodysime gerus rezultatus, manau, viskas bus gerai“, – įsitikinusi Goda.

Pati G.Butkutė pasiūlymų atstovauti kitai šaliai nėra sulaukusi, tačiau žino, ką atsakytų.

„Lietuvai visada atstovavau ir atstovausiu.

Be to, pas mus nėra konkurencijos norint patekti į Europos ir pasaulio čempionatus.

Kitose šalyse, kur yra begalė gerų sportininkų, juos visus įveikti labai sunku“, – aiškino čuožėja.

Gali atsirasti kitų partnerių

Aštuonerių metų skirtumas porai nei bendrauti, nei kartu čiuožti netrukdo, bet L.Vanagienė tiki, kad N.Jermolajevas – ne paskutinis lietuvės partneris.

„Goda labai artistiška ir charizmatiška, poriniame čiuožime tokių partnerių nėra daug, todėl tai yra privalumas. Manau, ateityje su ja daug kas norės čiuožti. Tačiau pirmiausia jiems reikia pasirodyti Europos ir pasaulio čempionatuose, kad būtų pastebėti“, – sakė L.Vanagienė.

Yra tikimybė, kad prieš olimpines žaidynes pilietybės partneriui prašyti nereikės.

17-metis Laurynas Vonžodas šiuo metu Maskvoje treniruojasi olimpinių čempionų grupėje. Trenerė svarsto galimybę ateityje išbandyti jo ir G.Butkutės porą.

Mokosi laisvalaikiu

G.Butkutė Lietuvoje praleido pusantros savaitės, bet netrukus vėl turės grįžti. Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo vidurinės mokyklos dešimtokės šiais metais laukia egzaminai.

„Mokytojai man labai padeda. Siunčia man užduotis elektroniniu paštu, o aš stengiuosi jas atlikti Sankt Peterburge. Jei kas nors nepavyksta, grįžtu ir pasimokau čia papildomai“, – pasakojo sportininkė.

Mokosi ji laisvu nuo treniruočių laiku, o joms kasdien skiria daugiau nei šešias valandas – tris ant ledo ir tiek pat sporto salėje.

Jau trečius metus Rusijoje gyvenančiai mergaitei priprasti prie Sankt Peterburgo triukšmo nelengva.

„Pirmaisiais metais buvo nejauku, bet po truputį pripratau.

Kalbą išmokau padedant televizoriui. Bet aplinka ten visai kitokia, todėl visada norisi grįžti namo. Labai pasiilgstu šeimos, artimųjų, kiekvieną vakarą bendraujame“, – sakė G.Butkutė.

Europoje būtų buvę aštunti

15-metė G.Butkutė ir 23 metų N.Jermolajevas šiemet dar nedalyvavo nei Europos, nei pasaulio čempionate, tačiau varžybose Rusijoje jų pasiekti rezultatai galėjo Lietuvos porai užtikrinti aukštas pozicijas.

Atvirajame Sankt Peterburgo čempionate sportinių porų varžybose antrąją vietą užėmusi pora surinko 146,38 balo (47,36 už privalomąją ir 99,02 už laisvąją programą).

2015 m. Europos čempionate Stokholme (Švedijoje su tokia balų suma sportininkai būtų užėmę 8-ąją vietą. Geresnius įvertinimus gavo tik trys Rusijos, dvi Italijos, po vieną Prancūzijos ir Vokietijos porą.

Šių metų pasaulio čempionate Šanchajuje (Kinija) toks rezultatas būtų užtikrinęs kuklesnę 16-ąją vietą, nes čia prisidėjo po tris pajėgias poras iš Kinijos ir Kanados bei dvi iš JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.