EUROLYGA 2023

Europos čempioną A. Didžbalį pavydūs rusai gąsdina dėl dopingo

Lietuvos sunkiaatletis Aurimas Didžbalis  pasiekė ryškiausią karjeros pergalę. 23 metų marijampolietis penktadienio vakarą Tbilisyje pirmąsyk tapo Europos čempionu.

Europos čempionu tapęs A.Didžbalis mėgsta originaliai švęsti savo pergales.<br>„facebook“ nuotr.
Europos čempionu tapęs A.Didžbalis mėgsta originaliai švęsti savo pergales.<br>„facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 18, 2015, 1:21 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 12:06 PM

Gruzijos sostinėje vykstančiame Senojo žemyno sunkiosios atletikos čempionate lietuvis triumfavo svorio kategorijos iki 94 kg varžybose. Trenerio Broniaus Vyšniausko auklėtinis rovimo rungtyje iškėlė 182 kg, stūmimo rungtyje – 221 kg ir dvikovėje surinko auksinę 403 kg sumą. 

Dramatiškose varžybose A.Didžbalis aplenkė septyniolikmetį Rusijos vunderkindą Chetagą Chugajevą, kuris surinko 399 kg ir turėjo tenkintis pirmuoju sidabro medaliu suaugusiųjų varžybose.

Bet rusai, regis, negali susitaikyti su pralaimėjimu Lietuvos atletui, todėl neslėpdami ironijos prisiminė A.Didžbalio biografiją.

„Vėl likome be aukso. Chugajevas iškovojo jau penktąjį mūsų sidabrą Tbilisyje. Jis – tikras šaunuolis, nes iki galo kovojo su vyresniais varžovais, – savo atletą gyrė Rusijos žiniasklaida. – Čempionu pirmą kartą tapo lietuvis Didžbalis. Pasaulio čenmpionato prizininkas buvo šių varžybų favoritas ir kėlė svorius tikrai įspūdingai. Bet dar palaukime, ar jam po dopingo kontrolės neteks atsisveikinti su savo medaliais. Kaip jau buvo nutikę prieš trejetą metų“.

„Europos čempionate Tbilisyje nedalyvavo trys stipriausi mūsų atletai“, – lietuvio pergalę menkino kiti Rusijos žurnalistai.

Rusai neatsitiktinai po A.Didžbalio triumfo prisiminė juodžiausias jo karjeros akimirkas.

Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija (IWF) dar 2012 metais buvo diskvalifikavusi dabartinį Europos čempioną dvejiems metams dėl dopingo.

A.Didžbalio organizme dopingo buvo aptikta ištyrus per 2012-ųjų Europos pirmenybes paimtą šlapimo mėginį.

Antalijoje vykusiame Europos čempionate svorio kategorijoje iki 94 kg lietuvis buvo antras, surinkęs 395 kg. Jis išrovė 180 kg ir išstūmė 215 kg svorio štangas. Šis rezultatas turėjo garantuoti olimpinį kelialapį.

Bet netrukus A. Didžbalis buvo nušalintas nuo varžybų, medaliai atimti, jo rezultatas panaikintas, o skandalą bandžiusi nuslėpti Lietuvos sunkiosios atletikos federacija neteko teisės siųsti į olimpiadą Londone bent vieną atletą.

Pats A. Didžbalis ir jo treneris Bronislovas Vyšniauskas iki šiol tvirtina nežinantys, kaip draudžiamos medžiagos pateko į sportininko organizmą.

IWF teisininkė Monika Ungar „Lietuvos rytui“ atskleidė, kad Lietuvos sunkiaatlečio organizme buvo aptikta dehidrochlormetiltestosterono.

Dehidrochlormetiltestosteronas, kaip ir kiti anaboliniai steroidai, augina sportininko raumenų masę, kuri atletams prideda jėgos. Be to, ši atletams draudžiama medžiaga pagreitina jėgų sugrąžinimą po didelių krūvių.

Tačiau dehidrochlormetiltestosteronas turi ir išskirtinę savybę.

„Praėjus 9 dienoms po vartojimo ši medžiaga pasislepia organizme ir tiriant mėginius laboratorijose jos galima nepastebėti, – sakė Lietuvos antidopingo agentūros direktorė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė. – Tik patyrinėjus atidžiau šios medžiagos gali būti aptikta – nedideli pėdsakai organizme išlieka apie 5 savaites.Tačiau būna ir taip, kad jau po 9 dienų to nematyti.

Pats A. Didžbalis tvirtino, kad draudžiamųjų medžiagų nevartojo ir nežino, kaip jos pakliuvo į organizmą.

„Gal konkurentai pasidarbavo per varžybas, juk jos tęsiasi beveik visą savaitę, – lrytas.lt  sakė A. Didžbalis. – Visi sportininkai būna vienoje vietoje, kartu maitinasi.Treneris visada kartodavo, kad jei atsikemšame gėrimo butelį, neturime jo palikti be priežiūros, nes maža kas gali atsitikti.Stengdavomės taip nesielgti, bet gal nesužiūrėjau.“

Tokia pat konspiracine teorija kaltindamas neįvardytus priešus A. Didžbalio treneris B. Vyšniauskas prieš 15 metų gynė savo sūnų Ramūną Vyšniauską, kuris po pasaulio čempionato Tailande buvo diskvalifikuotas porai metų dėl anabolinio steroido metandienono metabolito.

„Ramūnui to šūdo tikrai kas nors įbėrė.Tik nežinau, kas ir kur. Ir mano sūnus, ir aš, mėgsta bendrauti, išgerti kompanijoje sulčių.Mes nieko bloga nepadarėme, žmogaus neužmušėme“, – tuomet sakė B. Vyšniauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.