EUROLYGA 2023

Boksas mirė? Amžiaus kova tapo amžiaus nusivylimu

Po penkerius metus trukusių derybų, trypčiojimų vietoje, įžeidinėjimų ir purvo pylimo, mes pagaliau išlaukėme: Floydas Mayweatheris ir Manny Pacquiao stojo į amžiaus dvikovą. Kovą, kuri turėjo prikelti boksą. Koks nusivylimas...

Dvikovos akimirka.<br>AP nuotr.
Dvikovos akimirka.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 4, 2015, 8:18 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 12:12 AM

Kartais kovos metu gali pajusti, kai miršta žiūrovų viltis. Tai tas jausmas, kai žiūrovui ateina skausmingas suvokimas, kad tai, ko jis tikisi, neįvyks.

Būtent tokia atmosfera šeštadienį tvyrojo Las Vegaso „MGM Grand Garden“ arenoje, į kurią 16,5 tūkst. susirinkusių bokso entuziastų už vieną bilietą paklojo šimtus tūkstančių JAV dolerių.

„Žiūrovai mokėjo ne už transliaciją, o snūduriavimą. Tai buvo visiškas žmonių laiko ir pinigų švaistymas“, – tėškė „USA Today“.

Jau po trijų raundų buvo aišku, kad F.Mayweatheris sėkmingai gynyboje stovės dar devynis. Po septynių pasidarė akivaizdu, kad M.Pacquiao neturi jokių šansų nublokšti savo priešininko. 

Teisėjai paskelbė tai, kas buvo akivaizdu – pralaimėjo M.Pacquiao. Bet tai buvo ir žiūrovų pralaimėjimas.

Tie, kas prieš pat kovą stebėjo septintąjį lemiamą NBA atkrintamųjų varžybų mūšį tarp „Los Angeles Clippers“ ir „San Antonio Spurs“ iškart po susitikimo socialiniuose tinkluose net spirgėjo žinutėmis „Ar jūs tai matėte?!“ 

Tai po F.Mayweatherio ir M.Pacquiao kovos viskas buvo atvirkščiai. Ir tai žiūrovams kainavo 99,95 JAV dolerio.

„Boksas mirė ir F.Mayweatherio bei M.Pacquiao kova jį nužudė, – konstatavo „USA Today“. – Žmonės daugiau niekada nemokės 100 dolerių už dviejų senukų 36 minučių apsikabinėjimus.“ 

Nusivylė ir legendos

Nusivylimo kova sprogimas pirmiausia įvyko socialiniame tinkle „Twitter“. Internautai ėmė snausti jau dvikovos viduryje.

„Mes šito laukėme 5 metus...“ – atsiduso legendinis boksininkas Mike'as Tysonas, sukritikavęs F.Mayweatherį, kai šis pasiskelbė esąs geresnis net už legendinį Muhammadą Ali.

„Atsiprašau bokso gerbėjų už šią kovą“, – „Twitter“ rašė Meksikos bokso legenda Oscaras De La Hoya.

„Pati brangiausia nuobodžiausia kova pasaulyje“, – purkštavo ne vienas „Twitter“ vartotojas.

Kiti siuntė linkėjimus turčiams, kurie už bilietą antrojoje eilėje paklojo 700 tūkst. JAV dolerių. Akivaizdu – kova nepateisino lūkesčių.

Viltis užgeso greitai

Dvylika raundų F.Mayweatheris darė tai, ką ir visada – kontratakavo, kovojo atsargiai ir ruošė tikslius smūgius. Tikslą pasiekė 148 jo smūgiai iš 435.

Amerikietis kontroliavo kovos eigą ir M.Pacquiao sudirbdavo taip, kad filipinietis atrodydavo lyg mėgėjų lygio kovotojas. Tikslą pasiekė tik 19 proc. jo smūgių (81/429).

F.Mayweatheris laimėjo po teisėjų sprendimo, dėl kurio ginčytis nė neverta.

Dvi didžiausios šių laikų bokso žvaigždės Amerikoje stojo vienas priešais kitą vieno ringo kampuose. Tik nedaugelis tikėjo, kad ši akimirka išsipildys.

Bet visas dramatiškumas lyg iš baliono išeinantis oras ėmė bliūkšti vos tik nuaidėjus gongui.

Tik ketvirtajame raunde smūgiu iš dešinės M.Pacquiao buvo sukūręs intrigą. Filipinietis užklupo amerikietį, sukėlė staigių smūgių uraganą, prirėmė varžovą prie virvių ir sukūrė iliuziją, kad F.Mayweatheris gali pralaimėti pirmąją savo kovą profesionalų ringe po 47 pergalių iš eilės.

Bet smūgius atrėmęs F.Mayweatheris netrukus tik demonstratyviai pasukiojo galvą. „Manny, tau nėra jokių šansų“ – mintyse tarė jis. F.Mayweatheris išsilaikė ant kojų ir tęsė kovą pilnu pajėgumu. 

Neefektingas čempionas

„Manny turėjo progų, bet aš išlaikiau tinkamą atstumą. Aš gudriai koviausi“, – neslėpė F.Mayweatheris.

Niekas nesiginčija dėl amerikiečio strategijos ringe. F.Mayweatheris yra po truputį varžovą išmėsinėjantis chirurgas. Jis nėra tas boksininkas, kurio kovos yra patrauklios žiūrovams. Ir jis tikrai nėra geriausias visų laikų kovotojas, kaip teigė pats F.Mayweatheris.

Tačiau niekas nenuginčys, kad F.Mayweatheris yra labai gudrus kovotojas. Iš pradžių jis identifikuoja varžovo stipriąją pusę, o po to ją neutralizuoja. Taip M.Pacquiao smūgiai kairiąja ranka pamažu buvo nebeefektyvūs.

Išskyrus tą smūgį ketvirtajame raunde, joks kitas nesukėlė amerikiečiui didesnės grėsmės.

Drama? Kovos baigties nežinomybė? Tik ne „MGM Garden“ arenos ringe. Daugiau intrigos buvo prieš kovą, kai CNN ir ESPN reporterės Rachel Nichols ir Michelle Beadle – dvi F.Mayweatherio smurto už ringo virvių kritikės žiniasklaidoje, nebuvo įleistos į areną.

Kita vertus, stebuklų tikėtis ir nereikėjo. Ko galima norėti iš 38-erių F.Mayweatherio? Aišku, jis vienas atletiškiausių tokio amžiaus sportininkų, todėl aukščiausiame lygyje galėtų kovoti dar bent 2-3 metus.

M.Pacquiao – 36-eri. Jis nebe toks jaunas ir originalus kovotojas, koks jis ringę būtų buvęs, pavyzdžiui, 2010-aisiais. Gal tada jis būtų kėlęs didesnę grėsmę F.Mayweatherio gynybai.

Amžiaus dvikovos reziumė: visi atsimins, kad F.Mayweatheris laimėjo šią kovą. Bet niekas neprisimins pačios kovos. Nebus jokio revanšo.

Kaip visi norėjo išvysti F.Mayweatherio ir M.Pacquiao kovą, taip niekas nenorėtų pamatyti šios dvikovos revanšo.

Parengta pagal „Sports Illustrated“, „USA Today“ ir „Sportsnet.ca“ informaciją

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.