EUROLYGA 2023

51-oji „Gintarinė pora“ – ta pati, bet vis kitokia

Su gegužės pradžia kauniečius vėl

Šiais metais vyks jau 51-osios „Gintarinės poros“ varžybos.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
Šiais metais vyks jau 51-osios „Gintarinės poros“ varžybos.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 5, 2015, 12:50 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 10:52 PM

Jos iniciatoriai – kauniečių ypač gerbiama sutuoktinių pora Jūratė ir Česlovas Norvaišos. Anksčiau jie patys šoko, skynė pergalių vaisius įvairiuose tarptautiniuose konkursuose, daugelį metų moko šokti kitus klube „Sūkurys“, kurį įkūrė.

Pastarąsias savaites Lietuvos Respublikos nusipelnę sportinių šokių treneriai ir teisėjai J. ir Č.Norvaišos gyvena jau 51-ųjų tarptautinių sportinių šokių varžybų „Gintarinė pora 2015“ pasirengimo rūpesčiais. Apie juos renginio išvakarėse su naujienų agentūra ELTA kalbėjosi Č.Norvaiša.

– Paskelbta, kad šįkart (ateinantį šeštadienį bei sekmadienį) „Gintarinės poros“ varžybos vyks ne legendinėje Kauno sporto halėje, kurioje užgimė“ bet modernioje „Žalgirio“ arenoje. Negi halėje neišsitenkate, ar prie moderno traukia?

– Iš tikrųjų, esam priversti šį kartą palikti savo aurą seniai turinčią, jaukią ir mielą Kauno halę, nors ją galima vadinti „Gintarinės poros“ namais, ir pagaliau, joje organizuoti varžybas žymiai pigiau kainuoja nei „Žalgirio“ arenoje. Priežastis labai paprasta: halė tomis dienomis bus užimta, ir mums teko ieškoti kitos vietos. Tad ilgiausiai Lietuvoje gyvuojanti šokių (sporto ir meno) šventė šį kartą visus kviečia apsilankyti Nemuno saloje prieš keletą metų pastatytoje arenoje, kur gerokai daugiau erdvės ir žiūrovams, ir patiems šokėjams.

– Ar daug jų bus „Gintarinėje poroje 2015“ – ilgiausiai (neminint kas keletą metų vykstančių dainų švenčių) Kaune gyvuojančiame festivalyje?

– Jau praėjusios savaitės pabaigoje matėme, kad į renginį dalyviais yra užsiregistravę daugiau nei 500 šokėjų porų. Tikėtina, jog iki šio savaitgalio jų dar padaugės. Nuo pačių mažiausių (darželinukų) iki suaugusiųjų, prityrusių pasaulinės klasės meistrų. „Gintarinėje poroje“ dalyvaus sportininkai iš Italijos, Latvijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Rusijos, Izraelio, Suomijos, Ukrainos, Estijos bei kitų šalių, žinoma, daugiausia jų bus iš Lietuvos.

Dera paminėti, kad Tarptautinės sportinių šokių federacijos narės šiuo metu yra 92 pasaulio šalys. Federacija, atsižvelgdama į aukštus Lietuvos šokėjų pasiekimus, suteikė teisę organizuoti Lietuvoje tarptautinio reitingo turnyrus. Vienos iš garsiausių varžybų, turinčių gilias tradicijas, – Kaune organizuojama „Gintarinė pora“, išauginusi nemažai Lietuvos čempionų, garsinusių ir garsinančių mūsų šalies vardą visame pasaulyje. Pasaulinio reitingo varžybos vyks ir šiemetinėje „Gintarinėje poroje“.

– Anksčiau šokiai vadinti pramoginiais, dabar sportiniais, konkursas tapo varžybomis, tai nieko nuostabaus, jei neretai klausiama, ko „Gintarinėje poroje“ daugiau – meno ar sporto?

– „Gintarinė pora“ – tradicinė meno ir sporto šventė, į kurią teisėjauti kviečiama apie 30 tarptautinės klasės teisėjų iš viso pasaulio. Bet niekas nesiginčys, kad visuose konkursuose (ar šokių, ar dainų, ar deklamavimo) taip pat užgimsta daug azarto, ten irgi varžomasi, kaip sporte.

Tačiau greta visų varžybinių elementų, „Gintarinėje poroje“ šokiu kuriamas nuostabus spalvingas reginys, skamba puiki muzika, tad žiūrovai lengvai gali pamiršti, jog tai – sportas. Todėl, manau, nelabai svarbu, ko čia daugiau – meno ar sporto, kiekvienas gali rinktis, kas jam labiau prie širdies.

– Kuo intriguos šiemetinė „Gintarinė pora“ savo gausius gerbėjus?

– Pirmą kartą žiūrovai turės progą Lietuvoje pamatyti pasaulio bei Europos bugivugio šokių čempionų Tjorbjorno Urskogo (Thorbjorn Urskog) ir Floros Bošero (Flora Bouchereau) (Norvegija) pasirodymą „Boogie Show“. Ir tai bus maloni staigmena, kadangi Kaunas dar nematė, kaip dabar šokamas prieš daugelį dešimtmečių užgimęs madingas bugivugi.

Šie norvegų šokėjai sekmadienį vakare dalyvaus koncertinėje programoje drauge su išskirtinėmis pasaulio bei Europos sportinių šokių profesionalų poromis. Tai – daugkartiniai pasaulio čempionai Arūnas Bižokas ir Jekaterina Demidova (JAV), Pasaulio ir Europos bronzos medalininkai Donatas Vėželis ir Lina Chatkevičiūtė (Lietuva), Europos finalininkai Valerijus Osadčenko ir Sandra Kniazevičiūtė (Lietuva).

Reikėtų pridurti, kad pirmą kartą pasikvietėme į Lietuvą tarptautiniu lygmeniu labai populiarų Talino Dave Benton šokių orkestrą (Estija), jis taip pat dalyvaus baigiamajame „Gintarinės poros 2015“ vakare, sekmadienį.

– Bet prieš tai arenoje bus varžomasi dėl „Gintarinės poros“ prizų?

– Ne tiek dėl jų, kiek, manau, dėl pripažinimo, dėl geresnių įvertinimų reitinguose. Varžybos vyks etapais (atskiromis grupėmis) abi konkurso dienas, rytais ir po pietų. Šeštadienio vakarą numatyti profesionalų standartinių šokių bei jaunių Lotynų Amerikos šokių finalai.

Sekmadienio vakarą – atvirkščia tvarka: profesionalai šoks Lotynų Amerikos, o jauniai – sportinius šokius. Po to prasidės koncertinė programa.

– Kas padeda iniciatoriams kasmet Kaunui dovanoti šventę, vadinamą „Gintarinės poros“ vardu?

– Varžybų organizatorius – miesto savivaldybės biudžetinė įstaiga Kauno kultūros centras „Tautos namai“. „Gintarinės poros 2015“ globėja – Kauno miesto savivaldybė, varžybų mecenatas „Viči“, šou programos – „Tet a tet“.

Galiu pridurti, kad turime ir prizinį fondą, kurio lėšos atiteks pirmųjų šešių vietų laimėtojams. „Gintarinės poros 2015“ varžybų nugalėtojams numatytas prizas – 800 eurų.

– Kasmet kauniečiams dovanojate didelį renginį, be to, ir tarp „Gintarinių porų" turite daugybę progų kartu su ponia Jūrate dalyvauti šokių, kaip sporto šakos, populiarinime visoje Lietuvoje bei jos vystymesi. Tai, tikiu, galite pasidžiaugti ir augančią gražia pamaina daugybę pergalių pelniusiems šokėjams?

– Auga gera sportinių šokių šokėjų pamaina. Lietuvoje įsisteigė daugiau nei 80 šokių klubų, vien Kaune jų – per 30. Smagu, kad šokiais domisi vis daugiau jaunimo, kad turime labai aukšto lygio šokėjų. Ypač nemažų pasiekimų jau sukaupė Evaldas Sodeika ir Ieva Žukauskaitė. Ši pora tarp geriausių Europos šokėjų yra trečioje vietoje. Šiemet dar numato dalyvauti Vilniuje vyksiančiose Pasaulio sportinių šokių varžybose. Sėkmingai į aukštumas kopia Vaidotas Lacitis ir Veronika Golodneva – Lietuvos vicečempionai. Yra mūsų šalyje ir daugiau talentingų, atkakliai dirbančių bei gražių tikslų siekiančių šokėjų. Tas mus labai džiugina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.