EUROLYGA 2023

I. Konovalovas: „Profesionalų pasaulyje geriau nebūti lietuviu“

Laimėjęs daugiadienes lenktynes Prancūzijoje Ignatas Konovalovas teigė, jog profesionalų pasaulyje dabar Lietuvos dviratininkams įsitvirtinti kur kas sunkiau negu kitiems.

I.Konovalovas triumfavo 5 etapų lenktynėse Šiaurės Prancūzijos keliais.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
I.Konovalovas triumfavo 5 etapų lenktynėse Šiaurės Prancūzijos keliais.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

May 13, 2015, 5:03 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 11:16 PM

I.Konovalovas pasiekė ryškiausią pergalę šį sezoną. 29-erių dviratininkas iš Lietuvos sekmadienį užlipo ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio, laimėjęs daugiadienes penkių etapų lenktynes „4 Jours de Dunkerque“ Šiaurės Prancūzijoje.

Žemyninės kategorijos komandai „Team Marseille 13 KTM“ šį sezoną atstovaujančio lietuvio sėkmė 61-ą kartą surengtose prestižinėse varžybose neliko nepastebėta.

„Tai didžiausia Marselio komandos pergalė per visą jos istoriją nuo tos akimirkos, kai mėgėjiškas priemiesčio klubas „La Pomme“, kuriame pirmuosius žingsnius žengė ir Danielis Martinas, ir Ramūnas Navardauskas, ir tas pats I.Konovalovas, prieš ketverius metus sukūrė profesionalią struktūrą“, – po lietuvio triumfo teigė Prancūzijos sporto dienraštis „L’Equipe“.

I.Konovalovas prieš šešerius metus pasiekė ryškiausią savo karjeros pergalę, laimėjęs etapą per 2009-ųjų „Giro d’Italia“ lenktynes, tačiau pernai ne savo valia iškrito iš profesionalų elito. Penkis kartus Lietuvos asmeninių lenktynių čempionas 2014-ųjų rudenį atsisveikino su „World Tour“ licenciją turinčia komanda „MTN-Qhubeka“ ir apsivilko „Team Marseille 13 KTM“ aprangą.

Kaip ir visose kitose Kontinentinėse (trečiojo lygio, žemiausio pagal pajėgumą profesionalų statuso – Red.) komandose Marselio ekipos dviratininkai gauna tik minimalią algą, o visą komandos metų biudžetą sudaro vos 1 mln. eurų.

„Tiek, kiek Marselio futbolininkas Andre Pierre’as Gignacas uždirba per 3 mėnesius. Bet „Olympique“ puolėjas niekada nelaimėjo „4 Jours de Dunkerque“!“ – pažymėjo „L’Equipe“.

Varžovus iš turtingesnių komandų aplenkęs I.Konovalovas įrodė, kad dar netarė paskutinio žodžio elitinėse profesionalų lenktynėse.

„Dar turiu daug svajonių. Norėčiau grįžti į „Tour de France“ ir pasirodyti „Paris-Roubaix“ lenktynėse“, – prisipažino Ignatas, jau šešis kartus per karjerą dalyvavęs trijuose didžiuose turuose – prestižinėse pasaulio daugiadienėse lenktynėse Prancūzijos, Italijos, Ispanijos keliais.

Už pergalę „4 Jours de Dunkerque“ lenktynėse lietuvis gavo 100 UCI reitingo taškų ir vienu kartu stryktelėjo į viršų pasaulio profesionalų sąrašuose.

2015-ųjų „Europe Tour“ lenktynių reitinge I.Konovalovas dabar užima 11-ąją, o bendrajame reitinge – 163-iąją vietą.

– Ignatai, Marselio komandai šią žiemą pavyko jus prisivilioti tik dėl to, kad „MTN-Qhubeka“ nepratęsė sutarties. Kas nutiko, kad tapote jai nereikalingas? – I.Konovalovo pasiteiravo „L’Equipe“.

– Kad nepratęs sutarties, ji pranešė likus dviem dienoms iki pasaulio čempionato pradžios rugsėjo pabaigoje.

Patyriau tikrą šoką. Jau buvo per vėlu, kad galėčiau susirasti kitą „World Tour“ komandą. Buvau atleistas tik dėl komandos komercinių tikslų.

– Ką tuo norite pasakyti?

– Bendrovė „Cervelo“ tapo oficialia mūsų komandos dviračių tiekėja. Dėl prekybos interesų jos vadovai paprašė, kad į komandą būtų atrinkti dviratininkai iš tokių turtingų šalių kaip JAV, Australija, Olandija ar Norvegija. Iš tų šalių, kur žmonės turi pakankamai pinigų nusipirkti gerą dviratį.

Todėl aš gerai suprantu tokį sprendimą. Jį nulėmė tik dviračių sporto verslas.

– Vadinasi, būti dviratininku iš Lietuvos yra didelis minusas?

– Taip, akivaizdu, kad profesionalų pasaulyje geriau nebūti lietuviu.

Ši nerašyta taisyklė taip pat galioja latviams ar estams.

Jeigu esi gimęs Baltijos šalyse, privalai būti ypač stiprus, kad patektum į gerą komandą. (Toks kaip R.Navardauskas, kuris pernai laimėjo „Tour de France“ etapą vilkėdamas „Garmin“ aprangą. – „L’Equipe“)

Norėdami įsitvirtinti ir laimėti mes privalome dirbti daugiau už kitus.

Šiais laikais dviračių sporte taip pat reikia mokėti pasiųsti tinkamas žinutes „Facebook“ ir „Twitter“ tinkluose, kad jas pastebėtų žiniasklaida. Bet aš juokinga istorija pirmiausia noriu pasidalyti su draugais...

Nugalėtojų pakyla

Daugiadienės 5 etapų lenktynės „4 Jours de Dunkerque“ (883,2 km Šiaurės Prancūzijos keliais).

Bendroji įskaita. 1. I.Konovalovas („Team Marseille 13 KTM“) – 21 val. 25 min. 3 sek., 2. B.Coquard’as (Prancūzija, „Europcar“) – atsiliko 14 sek., 3. A.Jakinas (Estija, „Auber 93“) – 31 sek. Startavo 158, finišavo 100 dviratininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.