EUROLYGA 2023

Lietuvos beisbolo talentui planą pasiūlė „New York Yankees“

Marius Balandis, kaip ir dauguma beisbolą žaidžiančių jaunuolių, nuo vaikystės svajojo apie sutartį su JAV aukščiausiosios beisbolo lygos „Major League Baseball“ (MLB) komanda. Daugeliui šis noras taip ir lieka svajonė, tačiau 16-mečio vilniečio troškimas po truputį įgyja kontūrus.

M.Balandis jau rudenį turėtų pradėti mokytis ir žaisti JAV.
M.Balandis jau rudenį turėtų pradėti mokytis ir žaisti JAV.
M.Balandis žiemą patobulino metimą.<br>„BK Vilnius“ nuotr.
M.Balandis žiemą patobulino metimą.<br>„BK Vilnius“ nuotr.
M.Balandis žiemą patobulino metimą.<br>„BK Vilnius“ nuotr.
M.Balandis žiemą patobulino metimą.<br>„BK Vilnius“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lina Motužytė („Lietuvos rytas“)

May 17, 2015, 2:25 PM, atnaujinta Nov 28, 2017, 7:47 AM

„Vilniaus“ beisbolo klubui atstovaujančiam metikui dėmesį rodo pajėgiausi JAV beisbolo klubai, o vasarą jis dalyvaus stipriame turnyre Floridoje.

Dvejus metus iš eilės M.Balandis patenka tarp geriausių jaunųjų Europos beisbolininkų, kurie kviečiami į Europos MLB akademijas.

Balandžio 5–11 dienomis jis žaidė Barselonoje, kur vyko Europos MLB akademijų turnyras.

Po šio turnyro iš 140 jaunųjų beisbolininkų iš pajėgiausių Europos beisbolo akademijų buvo atrinkti 25 jaunuoliai, kurie Europos rinktinei atstovaus birželio 16–24 dienomis JAV, Floridos valstijoje, vyksiančiame JAV 17-mečių čempionate.

Pirmą kartą šiame turnyre žais ir Europos rinktinė. Šiose varžybose iš viso dalyvaus 300 komandų, kurių žaidėjai tikisi patekti į šalies jaunimo rinktinę. 

„Šiame turnyre bus visų MLB komandų, universitetų skautai“, – sakė Vilniaus komandos treneris Virmidas Neverauskas.

Domisi lietuviu

M.Balandis MLB klubų dėmesio jau yra sulaukęs. Pernai pažiūrėti, kaip žaidžia lietuvis, į varžybas Švedijoje, Kroatijoje buvo atvykę „New York Yankees“, „Baltimore Orioles“, „Los Angeles Dodgers“, „Minnesota Twins“ ir „Cincinnati Reds“.

Šios komandos metiku domėjosi labiausiai, o pastarosios dvi savo atstovus buvo atsiuntusios ir į Lietuvą.

„Jeigu važiuoja pas mus, vadinasi, stipriai domisi. Jie čia žiūrėjo rungtynes, mūsų Vilniaus aikštyne, tame bulvių lauke. Su radarais stebėjo“, – pasakojo V.Neverauskas.

Ne taip aktyviai lietuvį stebėjo „Boston Red Sox“, savo skautus į Švediją buvo atsiuntęs „Pittsburgh Pirates“ klubas, kurio dublerių komandoje žaidžia V.Neverausko sūnus Dovydas.

„Pats kalbėjau su klubų atstovais, jie domėjosi viskuo: nuo Mariaus šeimos iki mokslų ir visokiausių smulkmenų. Jie atsakingai žiūri ne tik į žaidimą, bet ir į asmenybę, kaip žaidėjas gyvena ir elgiasi.

Marius yra labai darbštus. Drausmės atžvilgiu taip pat neturiu priekaištų. Būna rungtynėse įvairių smulkmenų, kai palūžta, bet taip nutinka ir patyrusiems sportininkams. Šiaip jis yra gana tvirtas, labai silpnų vietų nematau.

Skautai atsako už savo rezultatus, nuolat apsirinkančių niekam nereikia, todėl jie kruopščiai renkasi“, – kalbėjo treneris.

Sutarties dar nepasiūlė

Tiesa, dėmesio sulaukusiam M.Balandžiui MLB klubai sutarties dar nepasiūlė.

„Domėjausi tuo. Jiems kyla abejonių dėl Mariaus metimo“, – sakė treneris.

Aukščiausiu lygiu rungtyniaujančių metikų metimo greitis turi siekti 90–95 mylias per valandą. MLB klubų atstovai kol kas abejoja, ar lietuvis sugebės tokį pasiekti.

„O daugiau jie neįžiūri nieko išskirtinio. Būna metikų, kurie MLB nepasiekia 90 mylių per valandą, bet jų metimas toks, kad niekas negali pamušti. Klubai tokius žaidėjus ne vienus metus nuolat stebi universitetuose.

Mes su Mariumi žiemą metimui skyrėme daug dėmesio ir sustiprinome bendrą fizinį pasirengimą“, – aiškino treneris.

Praėjusią savaitę vilniečiai grįžo iš Prahoje vykusių varžybų. Ten M.Balandžio metimo greitis siekė 88 mylias per valandą.

„Gerai, nes dar pavasaris, o mes ilgų metimų esame darę dar labai mažai, nes salėse tokių galimybių neturime“, – aiškino V.Neverauskas.

Į JAV – mokytis

Šiuo metu JAV mokosi ir beisbolą žaidžia du lietuviai. Viktoras Ratkevičius gyvena Minesotoje, o Tomas Aleksandravičius – Kalifornijoje.

Jau rugsėjį M.Balandis gali prisidėti prie jų. Šiais metais dešimtą klasę baigiančiam jaunuoliui „Yankees“ klubas parengė planą, pagal kurį jis nuo rugsėjo turėtų tęsti mokslus JAV ir ten žaisti beisbolą.

„Jeigu bus kitas padorus pasiūlymas, jis bus svarstomas, tačiau nuo rugsėjo Marius tikrai išvažiuos“, – sakė V.Neverauskas.

MLB šiuo metu žaidžia trys europiečiai. Gerokai daugiau jų yra žemesnėse lygose.

„Mušėjams sudėtingiau, nes Europoje žaidėjai meta 80–85 mylių per valandą greičiu, o kai patenka į JAV, ten greitis yra gerokai didesnis, todėl prisitaikyti sunku, o mokytis nėra kada. Kitų pozicijų žaidėjams yra lengviau“, – pasakojo V.Neverauskas.

Sūnus laukia sutarties

Į beisbolo šlovės olimpą po truputį kopia ir jo sūnus Dovydas. 22 metų lietuvis su „Pirates“ klubu ilgalaikę sutartį pasirašė būdamas 16 metų.

Dabar sutartį jam gali siūlyti bet kuri MLB komanda.

Penkerius metus „Pirates“ dublerių komandose žaidęs D.Neverauskas pernai įgijo apribotojo laisvojo agento statusą.

Žiemą lietuvis gydėsi nugaros traumą, todėl šiemet į JAV išvyko ne visai pasirengęs. Be to, „West Virginia Power“ komandos treneriai nusprendė pakeisti lietuvio žaidimo techniką.

„Negaliu pasakyti, ar tai gerai, ar blogai. Pirmosios rungtynės buvo visai prastos, o antrosios jau šiek tiek geresnės. Dovydas tvirtino, kad treneriai yra patenkinti“, – sakė geriausio Lietuvos beisbolininko tėvas.

Treneris įsitikinęs, kad M.Balandžio galimybės JAV – ne prastesnės nei jo sūnaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.