EUROLYGA 2023

Amžiaus dvikova tapo Amžiaus afera: ar bus nubaustas M.Pacquiao?

Milijonus JAV dolerių kainavusi ir daugybę sporto aistruolių sutraukusi Manny Pacquiao ir Floydo Mayweatherio dvikova pakeitė veidą. Amžiaus bokso kova vadintas susitikimas įgavo Amžiaus aferos vardą, kai bokso gerbėjai su savo teisininkais nusprendė priremti prie sienos pralaimėjimą patyrusį filipinietį.

Bokso sirgaliai labiausia nori suduoti smūgį pamelavusiam M.Pacquiao (dešinėje).<br>AP nuotr.
Bokso sirgaliai labiausia nori suduoti smūgį pamelavusiam M.Pacquiao (dešinėje).<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

May 20, 2015, 12:42 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 5:10 PM

Teismai sulaukė mažiausiai 32 ieškinių dėl M.Pacquiao sprendimo prieš kovą nuslėpti peties traumą.

Kreipėsi ir baras

Kai F.Mayweatheris po dvylikos raundų nugalėjo M.Pacquiao taškais, sirgaliai liejo nepasitenkinimą, kad boksas buvo neįdomus. Bet netrukus nuaidėjo žinia, sukėlusi skandalą – M.Pacquiao nuslėpė faktą, kad per treniruotes patyrė peties traumą.

Sirgaliai įsiuto ir pasipylus ieškiniams Amžiaus dvikova tapo Amžiaus afera.

„Kova nebuvo nuostabi, linksminanti ar sukurianti ypatingą atmosferą. Ji buvo nuobodi, lėta ir blausi“, – rašoma viename iš ieškinių, pateiktų Teksase.

M.Pacquiao stovykla kaltinama reketu. Tokio pobūdžio kaltinimai įprastai pateikiami organizuoto nusikalstamumo atstovams.

Šį ieškinį pateikė „Flights Beer“ baras, esantis šalia Los Andželo tarptautinio oro uosto. Jame rašoma, kad M.Pacquiao ir jo atstovų veiksmai – nekas kita, o siekis susirinkti pinigus. Baras sumokėjo 2600 JAV dolerių (2343 eurus), kad galėtų transliuoti dvikovą.

Abu kovotojai susižėrė daugiau nei 200 milijonų eurų. F.Mayweatheriui atiteko apie 160, o M.Pacquiao – apie 106 milijonus. JAV kabelinės televizijos HBO ir „Showtime“ uždirbo daugiau nei 355 mln. eurų.

Visos transliacijos buvo apmokestintos.

Kaltina ne tik M. Pacquiao

Bet ieškinius pateikę gerbėjai susidūrė su rimta problema. Juk situacija nėra paprasta – neužtenka parodyti čekio ir pareikalauti grąžinti pinigus. Federalinė teisėjų valdyba pirmiau turi nuspręsti, ar bylos iš skirtingų valstijų ir Puerto Riko turėtų būti sujungtos į vieną. Tada teisėjas turės nuspręsti, ar tai – grupinis ieškinys, ar ne.

Reikalavimai ieškiniuose – tokie patys: prisiekusiųjų teismas ir mažiausiai 5 milijonų JAV dolerių. Tačiau ieškiniuose kaltinamieji skiriasi. Visuose juose yra M.Pacquiao ir jo atstovai, tačiau kai kurie bokso gerbėjai pridėjo F.Mayweatherį ir jo komandos narius, HBO, „Showtime“ ir kitas kabelines televizijas.

M.Pacquiao, jo atstovai, HBO ir „Showtime“ nežino, ką pasakyti apie situaciją, o F.Mayweatherio stovykla tiesiog neatsako į telefonų skambučius.

Raktas – melagingas atsakymas

Visi ieškiniai pirmiausia remiasi Nevados sporto komisijos medicininiu klausimynu, ant kurio prieš kovą parašą padėjo M.Pacquiao. Paklaustas, ar turėjo traumų, jis pažymėjo skiltį „ne“. Bet jo petis buvo sužeistas, o trauma – pakankamai rimta – juk greitai po kovos prireikė operacijos.

Po kovos spaudos konferencijoje M.Pacquiao nusprendė kalbėti atvirai ir atskleidė, kad likus keletai savaičių iki Amžiaus dvikovos jis patyrė traumą. Iki kovos likus keletui valandų Nevados sporto komisija sulaukė M.Pacquiao prašymo leisti panaudoti nuskausminamuosius, bet atsakymas buvo neigiamas.

Netrukus istoriją apipynė konspiracijų teorijos. Gerbėjai ėmė spėlioti, kiek žmonių žinojo apie traumą. Keliuose ieškiniuose netgi nurodyta, kad F.Mayweatheris turėjo šnipą M.Pacquiao stovykloje, tad žinojo apie traumą ir per kovą taikėsi būtent į dešinįjį filipiniečio petį.

Trūksta sąsajų

Ar įsiutę bokso gerbėjai turi šansų švęsti pergalę teisme? Teisės specialistai tuo abejoja.

„Jeigu būtų buvę nuspręsta sustabdyti kovą, jie būtų sulaukę dar daugiau ieškinių“, – sakė Peperdino universiteto pramogų, žiniasklaidos ir sporto ginčų sprendimų projekto direktorė Maureen Weston.

Sirgaliai sumokėjo už kovą ir boksininkai joje dalyvavo, pabrėžė ji. M.Weston teigė, kad faktas, jog sirgaliams tiesiog nepatiko dvikova nereiškia, kad jie turėtų atgauti pinigus.

Pasak M.Weston, svarbiausias klausimas – kam pagal įstatymus apie traumą turėjo pranešti M.Pacquiao.

Atsakymas? Jis neturėjo pasakyti žiūrovams, sakė M.Weston. Žiūrovai buvo pasirašę sutartis su kabelinės televizijos tiekėjais, kurie turėjo sutartis su HBO ir „Showtime“.

Istorija nepalanki

Tai nėra pirmasis kartas, kai bokso gerbėjai kreipėsi į teismą, nes veiksmas nepateisino jų lūkesčių. Kai Mike'as Tysonas nukando varžovo ausies galiuką, kai kurie bokso gerbėjai piktinosi, jog jie nemokėjo už tai, kad pamatytų tokią kovą.

Kaip viskas baigėsi? Bokso gerbėjai pinigų negavo. Panašiai, veikiausiai, nutiks ir M.Pacquiao bei F.Mayweatherio dvikovoje. Sirgaliams buvo pažadėta dvikova ir ji tęsėsi 12 raundų. Ar to nepakanka?

Du klientus, kurie į teismą padavė M.Pacquiao, atstovaujantis teisininkas Calebas Markeris mano, kad tiesaus atsakymo nėra ir kovoti teisme verta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.