EUROLYGA 2023

Grasinimas Kaunui: Vilniuje atsiras „Žalgirio“ krepšinio ekipa

Daugiau kaip po 600 metų pertraukos – ir vėl nuožmus „Žalgirio“ mūšis. Tačiau šįkart susikirto ne Teutonų Ordinas ir jungtinės Lietuvos-Lenkijos pajėgos, o du „Žalgirio“ pavadinimus turintys sporto klubai: krepšinio ekipa iš Kauno ir futbolo komanda iš Vilniaus. „Mes norime apsaugoti šalies sporto pamatus, jo istoriją. Mums iš Kauno „Žalgirio“ nieko nereikia, tačiau norime apsaugoti savo prekinį ženklą“, – kaip kirviu penktadienį popietę staigiai surengtoje spaudos konferencijoje kirto Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubo direktorė Vilma Venslovaitienė.

Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubo direktorė V.Venslovaitienė (dešineje) ir „AAA Law“ advokatų kontoros atstovė G.Domkutė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubo direktorė V.Venslovaitienė (dešineje) ir „AAA Law“ advokatų kontoros atstovė G.Domkutė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Krukauskas

May 22, 2015, 6:16 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 6:57 AM

Sostinės LFF stadiono konferencijų salėje Vilniaus „Žalgirio“ klubo vadovė neoficialiai paskelbė Kauno „Žalgirio“ klubui karą, tačiau vylėsi, kad galiausiai ši dviejų „Žalgirių“ priešprieša baigsis taika.

Ketvirtadienį vakare viešojoje erdvėje sprogo nemenka sportinė „bomba“, kurios centre buvo Kauno „Žalgirio“ krepšinio ir Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubai: vilniečių ekipa padavė į teismą garsųjį bendravardžius iš Kauno ir neva siekia uždrausti kauniečiams pavadinimo ir „Žalgirio“ ženklo naudojimą krepšinio veikloje.

„Mums nieko nereikia iš krepšinio klubo. Bet visi puikiai supranta, kad Lietuvoje krepšinis yra siejamas su „Žalgiriu“ ir atvirkščiai – „Žalgiris“ nėra siejamas su futbolu. Todėl naudoti futbole prekinį „Žalgirio“ ženklą negali“, – teisinių klausimų subtilybes bandė išdėstyti sostinės futbolo klubo vadovė V.Venslovaitienė, į pagalbą pasitelkusi klubą teismuose ginančios advokatų kontoros „AAA Law“ atstovę Giedrę Domkutę.

Kaip teigė V.Venslovaitienė, reikalavimo – drausti Kauno klubui „Žalgiris“ naudoti „Žalgirio“ pavadinimą ar prekių ženklus su krepšiniu susijusioje veikloje sostinės komanda nėra nėra nurodžiusi Vilniaus apygardos teismui pateiktame ieškinyje.

„Vilniaus klubas nori apginti savo turimus prekių ženklus ir išimtines teises naudoti „Žalgirio“ prekių ženklus bei pavadinimą veikloje, susijusioje su futbolu. Supraskite, patentinė teisė yra specifinis dalykas ir reikia kalbėti apie prekinius ženklus, kurie yra išimtinai skirti vienai ar kitai sporto veiklai „, – aiškino G.Domkutė.

Sostinės „Žalgirio“ ekipos direktorė atskleidė, kad karo kirvis tarp Vilniaus ir Kauno žalgirių buvo atkastas vasario 18 dieną, kai kauniečių „Žalgirio“ krepšinio klubo vadovybė nutarė Lietuvos futbolo A lygos kovoms registruoti prie krepšinio ekipos prisijungusį vietos „Spyrio“ klubą.

Nors Lietuvos futbolo federacija išaiškino, kad „Spyris“ neturi teisės pirmenybėse žaisti nauju vardu ir dviejų „Žalgirių“ negali būti čempionate, šis kurį laiką bandė vadintis „Žalgiriu“, užrašą ant marškinėlių turėjęs toje vietoje, kur privalo būti komandos rėmėjo logotipas.

„Į kitas sporto šakas mes nepretenduojame. Norime išlaikyti identitetą futbole. Norime sukurti prielaidas, kad ateityje nebūtų jokių bandymų pasisavinti prekinį ženklą. Galvoju, kad dėl vardų ar prekinių ženklų yra tariamasi prieš jų naudojimą ir surandamas abiem pusėms naudingas sprendimas, tačiau šįkart su Kauno „Žalgiriu“ to nebuvo. Per Lietuvos futbolo federaciją kauniečiai pabandė surengti tam tikrą pokalbį su mumis, tačiau į susitikimą atvyko ne „Žalgirio“ klubo direktorius Paulius Motiejūnas, o tik jo paskirti kalbėti žmonės, tad nieko ir nenusprendėme. Po to ir daugiau nesikalbėjome. Esame teisinė valstybė, tad viską tegul išsprendžia teismas“, – kalbėjo V.Venslovaitienė.

- Kauno „Žalgirio“ ekipa lyg ir deklaravo, kad ji turėjo siūlymą futbolo ekipai. Ar tai tiesa?, – buvo paklausta V.Venslovaitienė.

– Buvo pasiūlymas dėl „Žalgirio“ vardo naudojimo futbole. Bet jis labai jau toks įdomus – kažkas panašaus į „mes siūlome jums leisti mums naudoti „Žalgirio“ prekinį ženklą“. Tai net ne pasiūlymas, o jau sprendimas. Mes su savo ieškiniu siekiame apsaugoti viso šalies sporto pamatus – turintis prekinį ženklą privalo jį ginti, nes tai yra neįkainuojama vertė. Ir prekinį ženklą turintys asmenys gali drausti kitiems jį naudoti.

- Kas bus, jei Kauno „Žalgiris“ laimės bylą ir galės naudoti „Žalgiris“ prekinį ženklą futbole.

– Jei teismas bus palankus Kauno „Žalgiriui“ jokių pretenzijų nebus reiškiama. Žinote, norėdami „Spyrį“ pavadinti „Žalgiriu“, Kauno ekipa galėjo atidaryti Pandoros skrynią. Jei ji atsidarys, tuomet atsiras keli žalgiriai Kaune, keli futbole keli krepšinyje.

Mes pokalbyje su kauniečiais paklausėme, kokia bus jų reakcija, jei Vilniuje atsiras „Žalgirio“ krepšinio klubas. Spontaniškai jie atsakė, kad tai neįmanoma. Kodėl?

Jei Kaunas turės futbolo klubą „Žalgiris“, tuomet Vilniaus „Sakalų“ krepšinio klubą galima bus pavadinti Vilniaus „Žalgiriu“ ir padėti jam atsistoti ant kojų. Sakau, šio teisiniu procesu mes norime, kad „Žalgirio“ pavadinimas nebūtų visų komandų pavadinimu ir prekinis ženklas turėtų savo teises.

- Kuo gali baigtis „Žalgirių“ mūšis?

– Tikiuosi, kad jis baigsis taika, susitarimu. Mums iš Kauno „Žalgirio“ krepšinio ekipos tikrai nieko nereikia ir ieškinyje nėra jokių reikalavimų drausti naudoti krepšinio klubo prekinį ženklą, bet ir savo turto nežadame atsisakyti. Ženklo naudojimas sporto veikloje?  iki šiol nebuvo tokios problemos. Tam ir paduotas ieškinys, kad jo ir nebūtų.

Manau šioje situacijoje pralaimėjusių tikrai nebus – bus išaiškinta, kaip turėtų būti. Bet svarstau, ar galima savo teises įgyvendinti perlipant per kitų teises?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.