EUROLYGA 2023

Nelemta jaunojo P. Vaitkūno žūtis sukrėtė Lietuvos irkluotojus

Lietuvos irklavimo bendruomenė neteko sportininko – po tragiško įvykio užgeso dvidešimtmečio Pauliaus Vaitkūno gyvybė.

P.Vaitkūnas (kairėje) tragiškai žuvo.<br>Lietuvos irklavimas / Lithuanian Rowing/facebook.com nuotr.
P.Vaitkūnas (kairėje) tragiškai žuvo.<br>Lietuvos irklavimas / Lithuanian Rowing/facebook.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys, Artūras Pučėta

Jun 10, 2015, 5:01 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 8:38 AM

Trečiadienį vaikinas atgulė amžinojo poilsio. Jis palaidotas Petrašiūnų kapinėse. 

Praėjusį savaitgalį į vieną Kauno ligoninių buvo pristatytas jaunasis sportininkas, į kraupų incidentą patekęs, kaip teigiama, pūsdamas traktoriaus padangą. Šiai sprogus, oro banga P.Vaitkūną nubloškė į netoliese buvusį stulpą ir vaikinas patyrė sunkius sužalojimus – jam skilo kaukolė, išsiliejo kraujas į smegenis. Jam buvo diagnozuota ir sunki krūtinės trauma.

Greitosios pagalbos medikams įkėlus vaikiną į neštuvus, jis buvo sąmoningas.

Nusilpęs sportininkas reanimacinės brigados automobilyje dar spėjo trumpai papasakoti, kad nelaimė įvyko, pučiant padangą. Paskui jis paniro į komą. 

Irkluotojui skubėjo padėti kauniečiai – klinikai paprašius kraujo donorų, čia suskubo apie 200 žmonių, tačiau galiausiai medikai padėti jaunam sportininkui nesugebėjo.

P.Vaitkūnas buvo Lietuvos jaunučių, jaunių, suaugusiųjų lengvojo svorio varžybų čempionas.

„Siaubingą naujieną pasakėte. Pažinojau Paulių, ne kartą mačiau jį varžybose.

Jis buvo labai gabus, galėjo daug pasiekti, tačiau tragiška nelaimė atėmė iš Lietuvos talentingą sportininką“, – sielojosi Lietuvos irklavimo federacijos Vykdomojo komiteto atstovas Saulius Smailys.

P.Vaitkūnas buvo įtrauktas į Lietuvos olimpinės rinktinės kandidatų sąrašą – turėjo galimybę atstovauti mūsų šaliai 2016 metais Rio de Žaneire (Brazilija) įvyksiančioje olimpiadoje.

2013 metais startuodamas pasaulio jaunimo iki 23 metų čempionate, P.Vaitkūnas iškovojo aštuntą vietą. Tai tikrai aukštas rezultatas pirmą kartą dalyvaujant tokio lygio pirmenybėse. 

Pastaruoju metu, kiek žinau, Paulius itin daug dėmesio skyrė mokslams.

Prisiminimai apie šį vaikiną – labai šviesūs: jis buvo visada besišypsantis, užkrėsdavo gera nuotaika jį supusius žmones, be galo darbštus, atkaklus sportininkas“, – portalui lrytas.lt pasakojo Lietuvos irklavimo federacijos generalinė sekretorė Inga Daukantienė.    

Anot I.Daukantienės, augalotiems irkluotojams geresnį rezultatą pasiekti lengviau, o žemesnio ūgio, lengvesnio svorio sportininkams, koks buvo P.Vaitkūnas, reikia pademonstruoti ypatingai stiprų charakterį. Paulius su savo užduotimis puikiai susitvarkydavo.   

„Paulius turėjo kovotojo charakterį. Jis niekada nepasiduodavo, atkakliai siekė tikslo. Šis vaikinas galėjo prasimušti į olimpinę rinktinę. Kauno irklavimo mokykloje treniravau jį 2008 metų“, – pasakojo pirmas ir vienintelis P.Vaitkūno treneris Vidmantas Striška.  

Žinia apie tragediją sukrėtė Strasbūre dirbantį Europos Parlamento narį, Lietuvos irklavimo federacijos viceprezidentą Antaną Guogą. Lietuvos sporto globėjas pareiškė užuojautą P.Vaitkūno šeimai. „Labai gaila. Didžiulė tragedija, kad jauni, stiprūs ir drūti lietuviai žūsta per tokias nelaimes“, – sakė A.Guoga, liūdną žinią perskaitęs portale lrytas.lt.

Tragiškos vaikino žūties aplinkybės A.Guogai kelia nemažai klausimų ir įtarimų. Jis patikino, kad prašys Vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį atkreipti dėmesį į šią nelaimę, kad būtų ištirtos priežastys ir tragiškos aplinkybės.

„Galbūt buvo kokių nors pažeidimų ar klaidų. Juk negalime leisti, kad žūtų jauni Lietuvos žmonės. Pauliaus laukė šviesi ateitis. Jis buvo labai perspektyvus sportininkas ir ateityje galėjo tapti olimpiniu čempionu, garsinti Lietuvą pasaulyje“, – kalbėjo Lietuvos irklavimo federacijos viceprezidentas.

Jis apgailestavo, kad apie P.Vaitkūno nelaimę sužinojo per vėlai: „Galbūt būtume galėję jam padėti? Žinoma, Kauno klinikose dirba aukščiausios klasės specialistai. Tiesiog... jeigu būčiau sužinojęs anksčiau, nebūtų buvę akmens, kurio nebūčiau apvertęs, kad Paulius būtų išgelbėtas. Jauno, tvirto ir energingo P.Vaitkūno netektis yra didžiulis praradimas Lietuvos sportui ir visai augančiai šaliai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.