EUROLYGA 2023

Pekino žiemos olimpinių žaidynių daina sukėlė ginčų audrą

Gamtosaugininkai sakė, kad Kinijai 2022 metų žiemos olimpinėms rungtynėms trūksta šou. Teisės šalininkai teigė, jog Kinija, kuri praėjusį mėnesį sulaikė šimtus teisininkų, yra per daug represyvi, kad rengtų žaidynes.Nepaisant visų šių skundų penktadienį tarptautinis olimpinis komitetas palaimino Pekino žaidynes, rašo „The New York Times“.

Manoma, kad oficiali Pekino žiemos olimpinių žaidynių daina yra nukopijuota nuo žymios dainos „Let it Go“ („Tebūnie“).<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Manoma, kad oficiali Pekino žiemos olimpinių žaidynių daina yra nukopijuota nuo žymios dainos „Let it Go“ („Tebūnie“).<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 4, 2015, 5:13 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 1:41 AM

Kai kurie žmonės dėmesį atkreipė į tai, kas gali tapti trečiąja ankstyva problema. Dėl jos Kinija gali įsivelti į ginčą su „Walt Disney“ kompanija ar bent jau apsijuokti.

Gėdinga kopija

Oficiali patvirtinta žaidynių daina „The Show and Ice Dance“ („Pasirodymas ir ledo šokis“) yra įtartinai panaši į dainą „Let it go“ („Tebūnie“). Tai labai didelio populiarumo susilaukusi baladė iš „Disney“ animacinio filmo „Frozen“, kurią atlieka Idina Menzel.

Daina „The Show and Ice Dance“ yra viena iš dešimties žaidynių dainų. Internetinėje svetainėje „Youtube“ jai sukurtoje paskyroje daugelis komentarų parašyti kinų kalba.

Neaišku, kokia šių komentarų dalis yra parašyta pačių Kinijos gyventojų, nes svetainė „Youtube“ šalyje yra uždrausta. Tad Kinijoje sunku prie jos prisijungti.

Daugybė internautų išreiškė nuostabą ir nepagailėjo sarkastiškų komentarų.

„Beveik uždainavau „Let it go“, – rašė Zeta Fera.

„Niekinga šalis. Sugeba tik kopijuoti, kopijuoti, kopijuoti“, – nuomonę išreiškė „leckylecky“.

„Jų gėdai ribų nėra“, – rėžė Benas Wangas.

Kūrybingų žmonių – užtenka

Žinomo Kinijos verslo žurnalo tinklaraštis „Caijing Online“ taip pat pastebėjo šį panašumą ir pasiūlė atlikti analizę, kuri pateiks gilesnius duomenis nei paprasčiausia melodijos paralelė.

Kelios pagrindiniai pastebėjimai yra tai, jog abiejose dainose pagrindinis instrumentas yra pianinas, panašūs preliudijos akordai ir aštuonių taktų įžanga bei dainų tempas beveik vienodas.

Tas straipsnis taip pat susilaukė komentarų. Skaitytoje Tujianga Elapse sakė, jog ne visos šių dviejų dainų dalys yra panašios. Tuo tarpu kitas skaitytojas, Moxinas, pareiškė, kad Kinijoje netrūksta kūrybingų žmonių, tad jis nesupranta, kodėl jie nukopijavo dainą.

Kai Pekino žaidynių organizavimo komiteto atstovės Xiao Junfeng buvo paprašyta pakomentuoti dainos pasirinkimą, ji paprašė klausimus atsiųsti faksu, nes negali nieko sakyti be leidimo, kurio ji neturėjo. Į klausimus pateiktus fakse atsakyti ji taip pat neskubėjo.

Korporatyvinės komunikacijos „Disney“ kompanijoje Kalifornijoje viceprezidentas Davidas J.Jeffersonas neiškart atsakė, kai jo paprašė komentarų.

Plagijavimas giliai įsišaknijęs

Kaltinimai už plagijavimą ir kitas intelektualinės nuosavybės vagystės formas Kinijoje ne naujiena. Šioje šalyje teisiniai prekių ženklų ir autorinių teisių konceptai nėra griežtai vykdomi ir vis dar yra tarp JAV ir Kinijos tvyrančios įtampos šaltinis.

Praėjusį mėnesį ginčai kilo dėl kinų filmo „Autobots“ („Autobotai“), kurio veikėjai atrodė nepaprastai panašūs į tuos, kurie vaizduojami „Pixar“ animacijos studijų filme „Cars“ („Ratai“).

Žiūrovai filmą „Autobots“ pavadino begėdiška kopija. Bet režisierius dievagojosi, kad niekada net nematė „Cars“.

Pirmą iš dešimties organizacinio žaidynių komiteto tinklalapyje pateiktų dainų atlieka žymus aktorius Jackie Chanas. Ji vadinasi „“Waking Up the Winter“ („Pažadinant žiemą“). Tai graži svajonė mieste, kuriame praėjusiais metais iškrito vos kelios snaigės.

Antra daina vadinasi „Come and Ski on the Great Wall“ („Ateik ir paslidinėk ant Didžiosios kinų sienos.). Ją atlieka vyriškas duetas: Lu Hanas ir Tao Zhe.

Šiaurės Kinijoje temperatūra žiema dažniausiai nukrenta žemiau nulio, tačiau šis regionas yra sausas. Tai reiškia, kad didžioji dalis sniego ir ledo žaidynėse turės būti dirbtini.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.