EUROLYGA 2023

Dopingo skandalas: IOC kirvis pagaląstas, bet prašo kantrybės

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) jau pasirengęs imtis griežčiausių veiksmų prieš olimpiečius, jeigu paaiškės, kad jie į didžiulį dopingo skandalą pateko ne veltui. Apie tai pirmadienį paskelbė IOC prezidentas Thomas Bachas.

Th.Bachas pasirengęs negailestingai bausti nusidėjėlius, bet prašo palaukti išvadų.<br>AP nuotr.
Th.Bachas pasirengęs negailestingai bausti nusidėjėlius, bet prašo palaukti išvadų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

2015-08-08 18:29, atnaujinta 2017-10-21 00:00

Th.Bachas IOC karo kirvį smūgiui paruošė po britų dienraščio „The Sunday Times“ ir vokiečių televizijos ARD tyrimo, po kurio ant lengvosios atletikos krito bjauri dopingo skandalo dėmė.

Britų leidinys kartu su Vokietijos televizijos kanalu ARD gavo priėjimą prie 12 tūkstančių dopingo testų mėginių apie 5 tūkst. sportininkų.

Po atliktų tyrimų šios srities specialistai teigia, kad net trečdalį medalių nuo 2001 iki 2012 metų vykusiose olimpinėse žaidynėse bei pasaulio čempionatuose iškovojusių atletų mėginiai yra įtartini.

Ekspertų nuomone, galima tikimybė, kad net 800 sportininkų, kurie varžėsi ištvermės rungtyse, naudojo dopingą.

Th.Bachas pareiškė, kad dabar kaltinimus turi tirti pasaulinė antidopingo agentūra (WADA). Net 10 Londono olimpiadoje aukso medalių iškovojusių atletų dopingo testų rezultatai kelia abejonių.

„Jeigu bus atvejų, kurie palies olimpiadą, IOC reaguos be jokios tolerancijos. Laikysimės sau įprastos politikos“, – tvirtino Th.Bachas.

Žurnalistai atskleidė, kad 146 medaliai, tarp kurių – 55 aukso – olimpiadoje ir pasaulio čempionatuose laimėti sportininkų, kurių tyrimai – įtartini.

IOC jau anksčiau yra atėmęs medalius iš sportininkų, kurie, kaip vėliau paaiškėjo, vartojo dopingą. IOC dešimt metų laiko olimpiečių kraujo ir šlapimo mėginius, kad būtų galima pakartotinai atlikti testus.

„Visiškai pasitikime WADA, – sakė Th.Bachas. – Jeigu reikės, mes imsimės veiksmų ir darysime viską, kad apsaugotume švarius sportininkus.“

Jis pirmadienį aptarė žurnalistų tyrimą su WADA vadovu Craigu Reedie.

„Mes viską aptarėme labai aiškiai. WADA tyri kompetenciją kovoje prieš dopingą ir aiškinsis situaciją. Tačiau pabrėžiu, kad šiuo metu egzistuoja tik kaltinimai. Turime gerbti sportininkų nekaltumo prezumpciją. Dabar laukia WADA išvadų“, – Kvala Lumpūre surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Th.Bachas.

Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) ir WADA šiuo metu atlieka tyrimus ir dėl dviejų ankstesnių ARD televizijos dokumentinės laidos pranešimų. Tuomet žurnalistai paskelbė, kad Rusijoje dopingas vartojamas sistemiškai, o susitepusiems atletams suteikiamas prieglobstis.

Paskutinė ARD laida, sukėlusi didžiulį skandalą, vadinasi „Didžiausia dopingo paslaptis: lengvosios atletikos šešėlių pasaulis“.

Ši laida eteryje pasirodė likus trims savaitėms iki pasaulio čempionato Pekine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.