EUROLYGA 2023

Buvęs olimpietis – apie R. Meilutytės psichologiją ir ateitį

Rūtai Meilutytei Kazanėje sekmadienį pasibaigusiame pasaulio plaukimo čempionate sutrukdė psichologiniai dalykai, tačiau ji ir toliau išliks pagrindinių varžybų favorite. Taip mano Lietuvos plaukikas, rekordininkas ir olimpinių žaidynių dalyvis Vytautas Janušaitis.

R.Meilutytė turėtų pasimokyt iš klaidų ir grįžti dar geresnė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R.Meilutytė turėtų pasimokyt iš klaidų ir grįžti dar geresnė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Mažvydas Laurinaitis

Aug 10, 2015, 4:12 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 5:06 AM

Iš čempionato R.Meilutytė į Lietuvą grįš su vieninteliu medaliu – sidabro, kurį pelnė 100 m krūtine rungtyje. 50 m distancijoje, kurioje buvo laikoma aiškia favorite, mūsiškė finišavo ketvirta. Nuo medalio ją teskyrė 0,01 sek.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

„Nors Rūta ir pralaimėjo, aš drįstu pasakyti, kad ji lieka favorite ateities startuose šioje distancijoje.

Nežinau, gal jai pakišo koją psichologinis spaudimas, nes kvalifikacijoje rezultatas buvo labai geras – matėsi, kad ji įšoko atsipalaidavusi ir darė tai, ką moka geriausiai.

Jaudulys pakišo koją, tempas buvo per didelis ir plaukimo terminais kalbant, ji „praplėšė vandenį“. Dar nepataikė ir finiše, nes matėsi, kad visos penkios sportininkės liečia vienu metu sienelę – pritrūko tokio momento. Finalo įtampa padarė savo“, – Lrytas.lt sakė patyręs plaukikas.

V.Janušaičio manymu, nuolatinis žiniasklaidos dėmesys ir kuriama priešprieša tarp lietuvės ir po dopingo skandalo grįžusios Julijos Jemifovos, įtakos neturėjo.

„Nežinau, kiek ji reaguoja į tai, bet nuo tokių kalbų reikia atsiriboti. Jeigu jos paveikia, tai nėra gerai. Tai neturėtų trukdyti sportininkams“, – įsitikinęs jis.

Nors Lietuva jau buvo įpratusi prie daugybės Rūtos pelnomų medalių ir ne bet kokių, o auksinių, tačiau ir sidabro laimėjimas – itin vertingas.

„Tai visai Lietuvai didžiulis pasiekimas ir to nepaneigsi. Sportas tuo ir įdomus, kad prognozuoji vieną, o gaunasi kitaip.

Tai bus kažkokia patirtis ir pamokos. Padarytos klaidos bus išanalizuotos ir tai suteiks dar didesnę motyvaciją kitam sezonui, kuris yra labai svarbus dėl olimpinių žaidynių. Manau tos pamokos šių metų čempionate yra laiku ir nesutrukdys kitais metais siekti olimpinio aukso“, optimistiškai kalba V.Janušaitis.

Specialistas sutinka, kad R.Meilutytei koją galėjo pakišti ir startų trūkumas – prieš pasaulio pirmenybes ji dalyvavo tik keliose varžybose.

„Tačiau rezultatai vasaros pradžioje rodė, kad einama tinkama linkme – ji tada rodė geriausius rezultatus. Kas įvyko paskutiniu pasiruošimo momentu net sunku pasakyti“, – svarstė olimpietis.

Po varžybų pasirodė ir kalbų, neva R.Meilutytei sveria per daug – jos konkurentės atrodo lieknesnės, neturinčios tiek daug raumenų. Čempionato metu diskutuota ir apie brandos laikotarpį, nes mūsiškei – tik aštuoniolika, o varžovės yra keletą ar penketą metų vyresnės.

„Per keletą metų Rūta tikrai pridėjo daug raumenų. Tie raumenys suvartoja daugiau deguonies ir raumenys greičiau išsirūgština. Žiūrint į šimto metrų plaukimą, nesu matęs, kad Rūta taip „mirdama“ finišuotų. Esu tą jautęs ir žinau, koks tai neatleistinas dalykas. Tai jausmas, kai sukandęs dantis lauko kol atsiremsi į sienelę.

Tačiau manau, kad ji pati geriau žino šitą dalyką. Yra tokių sportininkų, kurių negalima leisti į sporto salę, nes jie labai greitai priauga raumenų.

Galbūt šį kartą pritrūko raumenų išdirbimo, kad neatsirastų to sunkumo. Bet mes galime komentuoti, o Rūta turėtų pati pasakyti, kaip jaučiasi“, – mano V.Janušaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.