EUROLYGA 2023

Rusijai olimpinę šlovę dovanoti ruošiasi Kazanė

Kuris Rusijos miestas save vadina šalies sporto sostine? Ne, tai nėra Maskva, Sankt Peterburgas ar netgi praėjusių metų žiemos olimpinių žaidynių ikona tapęs Sočis. Skambų vardą sau priskiria globalių ambicijų turintis provincijos miestas Kazanė.

Po pasaulio vandens sporto šakų čempionato Kazanė panoro tapti vasaros olimpinių žaidynių miestu.<br>AP nuotr.
Po pasaulio vandens sporto šakų čempionato Kazanė panoro tapti vasaros olimpinių žaidynių miestu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Aug 10, 2015, 5:42 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 4:22 AM

Aštuntas pagal gyventojų skaičių Rusijos miestas nusprendė savo tramplinu į sėkmę paversti praėjusią savaitę čia vykusį 2015 metų pasaulio vandens sporto šakų čempionatą.

Kazanėje futbolo stadione įrengtame specialiame baseine medalius skynė garsiausi pasaulio plaukikai, tarp kurių buvo ir Rūta Meilutytė.

Kazanė tiki, kad pasaulio pirmenybės leis atsispirti ir pasiekt didįjį tikslą – į Rusiją atvežti vasaros olimpines žaidynes.

Įkvėpė vandens sporto šakų čempionatas

Įvairiausių kultūrų mieste, kuriame dominuoja musulmonai, o minaretai ir svogūnų kupolai kyla virš Kazalės kremliaus, jau yra keletas standartinių olimpinių arenų.

„Miestas ir visa infrastruktūra yra pasirengusi organizuoti aukščiausio lygio olimpiadą“, – „Associated Press“ elektroniniu laišku rašė regiono sporto ministras Vladimiras Leonovas.

Po vizito 2016 metų olimpiadą rengiančioje Brazilijoje V.Leonovas teigė, kad Kazanei reikėtų tik nedidelių pokyčių.

Kazanė stengėsi parodyti savo raumenis per vandens sporto šakų čempionatą. Ir miestui tai pavyko. Raumenys buvo dideli ir ryškūs. Sportininkai varžėsi olimpinio dydžio baseine, įkurtame futbolo stadione, o aplink juos buriavosi aistruoliai. Sporto šventę puošė ir 25 metrų aukščio tramplinas. Sportininkai nuo jo nerdavo miesto kremliaus fone.

„Dauguma plaukikų per savo karjeras neturėjo galimybės susipažinti su tokiu priėmimu, aptarnavimu ir tokiu palaikymu iš tribūnų, – sakė buvęs rusų olimpinis čempionas plaukikas Aleksandras Popovas, dabar dirbantis Tarptautiniame olimpiniame komitete (IOC). – Vien būnant tik tarp sirgalių jauti fantastišką jausmą.“

Ir visos šios kalbos vyksta tuo metu, kai Rusijos ekonominė patiria didžiulį nuosmukį dėl tarptautinių sankcijų.

Laukia futbolo čempionato

Kazanė dar kartą parodyti savo raumenis mėgins 2018 metais. Tuomet Rusijoje vyks pasaulio futbolo čempionatas ir 45 tūkstančių vietų Kazanės futbolo stadionas bus vienas tų, kuris priims sirgalius ir futbolo žvaigždes.

Bet dar savaitgalį jame buvo įrengti du baseinai. Plaukikai per treniruotes labai džiaugėsi tuo, kad yra futbolo stadione.

„Pažaidėme futbolą. Aš buvau su vienu iš kanadiečių trenerių ir mes tiesiog pagalvojome, kad būtų labai šaunu pažaisti futbolą ten, kur vyks pasaulio futbolo čempionatas“, – juokėsi JAV plaukimo žvaigždė Missy Franklin.

Arenų – pakankamai

Pasaulio futbolo čempionate Kazanė bus vienintelis tradicinių musulmonų miestas tarp 11 priimsiančių svečius. Šis miestas dėvi neiššaukiantį religijos rūbą. Islamo drabužiai – retas reiškinys. Pagrindinė mečetė buvo baigta statyti 2005 metais. Dešimtmečius vyravęs sovietinis požiūris pasitraukė ir regionas atgavo savo identitetą.

Kazanės proveržis sporte įvyko 2013 metais, kuomet čia įvyko universiada. Sportininkų ar sporto šakų skaičius buvo kiek mažesnis nei olimpiadoje, bet pasaulio dėmesiu su didžiąja švente universiada lygintis negali. Kaip ir profesionalais.

Dauguma universiados arenų ir būtų įtraukta į Kazanės projektą olimpiadai. Kazanė savo vardą pasiūlyti gali iki kito mėnesio, kuomet baigsis paraiškų 2024 metų žaidynių teisėms gauti teikimo periodas.

Laiko smilčių vis mažėja, o Kazanė rodo vis didesnį dėmesį.

„Durys užsidaro ir Rusijos olimpinis komitetas, kiek žinau, neturi jokių planų pateikti paraišką 2024 metų vasaros žaidynėms. Nemanau, kad Kazanė sieks rengti 2024-ųjų žaidynes. Galbūt tai padarys ateityje. Gal 2028-ųjų olimpiadai“, – svarstė A.Popovas.

Skausmas – pinigai ir sirgaliai

Vienas didžiausių olimpinių Kazanės svajonių iššūkių – pinigai. Kol kas didžioji dalis pinigų miesto ir regiono sporto ambicijoms patenkinti buvo skiriami iš Rusijos mokesčių mokėtų įnašų, bet dabar Rusijos valdžia griežtai mažina išlaidas.

Kita problema gali tapti vietinių entuziazmas. Per vandens sporto šakų čempionatą tribūnos buvo beveik pilnos, kiti renginiai lankomi gerokai rečiau. Praėjusį sezoną Kazanės „Rubin“ futbolo klubas Rusijos „Premier“ lygoje užpildydavo mažiau nei trečdalį 45 tūkstančių vietų stadiono.

„Mums reikia patobulinti savo darbą, siekiant pritraukti daugiau sirgalių į sporto renginius. Bet mes jau dirbame savo darbą“, – sakė V.Leonovas.

Jis teigė, kad vietos valdžia dabar ketina apsvarstyti galimybę siekti olimpiados organizatorių teisių. V.Leonovas užsiminė, kad susidomėjimą išreiškė ir Rusijos olimpinis komitetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.