EUROLYGA 2023

R. Vyšniausko vartoti paslaptingieji steroidai: ką jie gali?

Ramūnas Vyšniauskas kilnodamas štangą vartojo anabolinį steroidą, kurį dopingo kontrolieriams būna sudėtinga surasti.

R.Vyšniauską antrasis dopingo skandalas pasivijo jam baigus karjerą.<br>M.Kulbio nuotr.
R.Vyšniauską antrasis dopingo skandalas pasivijo jam baigus karjerą.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Sep 29, 2015, 12:36 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 10:45 PM

Lietuvos antidopingo agentūra pranešė, jog pernai per ne varžybų metu atliktą dopingo testą R.Vyšniausko organizme aptikta draudžiamos medžiagos dehidrochlormetiltestosterono.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Dėl šio anabolinio steroido 2012 metais įkliuvo ir dvejiems metams buvo diskvalifikuotas ir kitas garsus Lietuvos sunkiaatletis Aurimas Didžbalis.

Dehidrochlormetiltestosteronas, kaip ir kiti anaboliniai steroidai, augina sportininko raumenų masę, kuri atletams prideda jėgos.

Be to, ši atletams draudžiama medžiaga pagreitina jėgų sugrąžinimą po didelių krūvių.

Tačiau dehidrochlormetiltestosteronas turi ir išskirtinę savybę.

„Praėjus 9 dienoms po vartojimo ši medžiaga pasislepia organizme ir tiriant mėginius laboratorijose jos galima nepastebėti, – sakė Lietuvos antidopingo agentūros direktorė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė. – Tik patyrinėjus atidžiau šios medžiagos gali būti aptikta – nedideli pėdsakai organizme išlieka apie 5 savaites.

Tačiau būna ir taip, kad jau po 9 dienų to nematyti.“

R.Vyšniauskui dopingo testas buvo atliktas 2014 metų balandžio 6 dieną, kai jis rengėsi Europos sunkiosios atletikos čempionatui ir viešai kalbėjo apie ketinimus patekti į 2016 metų olimpines žaidynes.

Tačiau po dopingo testo praėjus kelioms dienoms būdamas 37-erių metų R.Vyšniauskas staiga paskelbė apie karjeros pabaigą.

„Jaučiuosi gerai, bet pastaruoju metu viskas susidėjo į krūvą – jau dvejus metus dirbu treneriu, dabar nuolat prižiūriu sūnų, kol žmona ruošiasi pirmalaikiam gimdymui. Ji gali pagimdyti bet kurią minutę, – apie netikėtą sprendimą baigti karjerą prieš pat Europos pirmenybes „Lietuvos rytui“ tuomet sakė R.Vyšniauskas. – Be to, prieš čempionatą įprastai bandome kilnoti didesnius svarmenis. Pamačiau, kad esu nebe toks, koks buvau. Nebegaliu pasiekti geriausios sportinės formos. Važiuoti, kad būčiau dešimtuke? Tai ne man.“

R.Vyšniausko organizme dopingo aptikta ne pirmą kartą.

1997 metais per pasaulio čempionatą dopingo kontrolieriai aptiko metandienono metabolitą. Tuomet R.Vyšniauskas buvo diskvalifikuotas dvejiems metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.