EUROLYGA 2023

Tarptautiniame šachmatų turnyre – sėkmingas lietuvio žaidimas

Keturiolikmetis Paulius Pultinevičius sėkmingai pasirodė internetu vykusiose 2015 metų FIDE pasaulio jaunimo šachmatų žaibo čempionato pusfinalyje. Vienintelis šiose varžybose startavęs lietuvis užėmė 10-ąją vietą tarp 40-ies dalyvių. Marijampolietis su kitais penkiolika geriausiai pusfinalyje pasirodžiusių šachmatininkų kovos dėl čempiono vardo ir piniginių prizų.

P.Pultinevičius pateko į finalą.
P.Pultinevičius pateko į finalą.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 9, 2015, 10:14 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 5:57 AM

Fondą sudaro 4250 JAV dolerių.

Čempionato finalas įvyks spalio 22 dieną, FIDE internetinėje platformoje.

Pauliaus žaidimą realiu laiku stebėjęs analogiško Mėgejų žaibo čempionato dalyvis panevėžietis Algimantas Steponavičius komentavo jaunojo šachmatininko pasirodymą:

„Nebe pirmą kartą stebiu Pauliaus žaidimą internetu ir džiaugiuosi, jog kaskart jis pasirodo vis solidžiau. Taip nutiko ir šiandieną, nuo pat pirmojo turo, kaip sakoma, Paulius stvėrė jautį už ragų: pergyvenau, kad jo neslėgtų autoritetai-juk žaidė du didmeistriai, du tarptautiniai meistrai, net septyni federacijų meistrai, tačiau Paulius jų tikrai nepabūgo ir sužaidė turbūt vieną geriausių savo žaibo turnyrų.

Jau pirmajame rate Paulių burtai suvedė su Vokietijos didmeistriu, aštuoniolikamečiu Matthias Bluebaum, ir mūsų šachmatininkas šaltakraujiškai paguldė jį ant menčių: debiute neišvengė klaidelės, tačiau priešininkas „neliko skolingas“, o tuomet Paulius atsitiesė ir pėstininkų baigmėje efektingai apšokinėjo savo žirgu priešininko gynybos įtvirtinimus bei, visiškai juos sugriovęs, šventė psichologiškai svarbią pirmąją pergalę. Antrajame rate Paulių egzaminavo jaunasis rusų vunderkindas, devynmetis Ilja Makovejev, užėmęs pirmąją vietą šiame turnyre. Pradžioje Paulius sužaidė agresyviai, paliko priešininką be rokiruotės, tačiau vėliau stabtelėjo, turėjo sunkumų dėl pavėluotos rokiruotės, o priešininkas pasinaudojo savo toliašaudžiais rikiais ir šventė pergalę.

3-iame ture-apmaudi klaida mažiausiai lyginėje baigmėje prieš pajėgų Italijos šachmatininką, 20-metį tarptautinį meistrą Nicola Altinį, tačiau nuo 4-ojo turo Paulius rimtai susiėmė ir laimėjo net 4 taškus iš eilės: nuo jo smūgių krito 18-metė indė, tarptautinė moterų meistrė Pratyusha Bodda ir 17-metis ispanas Antonio Ruperez Benito, prieš kuriuos Paulius preciziškai tiksliai realizavo pozicinį pranašumą bokštų baigmėse, sekanti Pauliaus „auka“-bendraamžis rusas Aleksey Zelionov, iš kurio Paulius pradžioje „atėmė“ rokiruotę, o vėliau ir „gyvybę“, nors ilgokai žaidė be pėstininko.

Po šių pergalių Paulius bendroje įskaitoje pakilo net į šeštąją poziciją, tačiau 8-jame ture jau turėjo pripažinti bendraamžio iš JAV, FIDE meistro Ruifeng Li pranašumą: nors debiute efektingai pleišto forma išrikiavo savo pėstininkus valdovės flange, tačiau neišvengė klaidos ir pabaigoje netgi pritrūko laiko deramai priešintis.

9-ame rate vėl nesėkmė-Paulius aštriame siciliškos gynybos variante nesugebėjo atremti FIDE meistro, 17-mečio kroato Marko Sokačius atakos ir bendroje rikiuotėje nusileido į 12-ąją, vis dar „finalinę“ turnyro lentelės poziciją.

Lemiamuose dviejuose paskutiniuose turuose Paulius pademonstravo ištvermę, šaltakraujiškumą ir užtikrintai nutiesė sau kelią į čempionato finalinį etapą: 10-ajame ture, nors ir įviliojo 17-metės priešininkės iš Indijos Sudarshanas Malga valdovę į spąstus, deja, turėjo tenkintis nelengvomis lygiosiomis, o turnyro finiše metodiškai sugriovė savo priešininko, 18-mečio federacijos meistro iš Italijos Alessio Viviani valdovės sparną ir nelengvoje baigmėje užtvirtino savo turnyrinę padėtį dar vienu tašku: 6,5 taško iš 11-os galimų ir 10-ji vieta bendroje įskaitoje.

Liko vos pora savaičių iki Pauliaus pasirodymo šio čempionato finale, tikėkimės, tokio pat šaunaus, kaip ir pusfinalyje, ko jam ir linkiu!“

Kaip jau buvo minėta, šį pusfinalį laimėjo jaunasis rusų talentas Ilja Makovejevas, surinkęs 9 taškus iš 11 galimų, antras pagal blogesnius papildomus rodiklius liko 18-metis jo tautietis, didmeistris Michailas Antipovas su tokiu pat rezultatu, trečias su 8 taškais-20metis tarptautinis meistras Danielis Fernandezas iš Anglijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.