EUROLYGA 2023

Pietų Korėjoje medalių nepelnė, bet įgijo vertingos patirties

Dvi savaites Pietų Korėjoje viešėję Kauno „Granito-Gajos-Kario“ rankininkai pasaulio kariškių sporto žaidynėse iškovojo ketvirtąją vietą. Komandos treneriai šią išvyką vadino patirties šaltiniu.

„Granito-Gajos-Kario“ rankininkai kovoje dėl bronzos neprilygo Pietų Korėjos atstovams.<br>A.Pliadžio nuotr.
„Granito-Gajos-Kario“ rankininkai kovoje dėl bronzos neprilygo Pietų Korėjos atstovams.<br>A.Pliadžio nuotr.
Komandos treneriui V.Novickiui Seulas kelia itin malonius prisiminimus.<br>A.Pliadžio nuotr.
Komandos treneriui V.Novickiui Seulas kelia itin malonius prisiminimus.<br>A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Oct 17, 2015, 2:00 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 12:45 PM

Kauniečiams šįkart buvo patikėta itin atsakinga misija – jie žaidynėse atstovavo Lietuvos rinktinei.

Grupės varžybose šalies atstovai pralaimėjo Kataro rinktinei ir įveikė Jungtinių Arabų Emyratų rankininkus. Pastarieji visiškai nenustebino savo sugebėjimais aikštelėje.

Pusfinalyje Lietuvos atstovai neatsilaikė prieš vėliau nugalėtoju tapusį Egiptą 24:37 (11:17), o kovoje dėl trečiosios vietos susikovė su Pietų Korėjos komanda ir nesugadino aikštės šeimininkams nuotaikos – laimėję 37:28 (17:15) korėjiečiai pasipuošė bronzos apdovanojimais.

Didžiausia spraga – vartuose

Ar galėjo komanda geriau pasirodyti šiose varžybose?

„Granito-Gajos-Kario“ vyriausiasis treneris Valdemaras Novickis pripažino, kad tiek Egipto, tiek Kataro rinktinės buvo labai pajėgios.

Katare rankinis pastaraisiais metais labai išpopuliarėjo, o šioje nepaprastai turtingoje Artimųjų Rytų šalyje vykęs pasaulio vyrų rankinio čempionatas tapo dar vienu reikšmingu postūmiu. Tiesa, Kataro rinktinės gretose galima išvysti sportininkų, kilusių iš Rusijos, Brazilijos, Serbijos, Kroatijos.

Pietų Korėjos rankininkai nusileido lietuviams ūgiu, tačiau smarkiai pranoko greičiu ir sugebėjo išnaudoti šį privalumą.

V.Novickio nuomone, silpniausia komandos grandis buvo vartininkai, mat pagrindinis klubo vartų sargas dėl darbo negalėjo vykti į varžybas. Jį pakeitę rankininkai nepateisino lūkesčių.

Greitai pajuto pokyčius

Vis dėlto V.Novickis neabejojo, kad išvyka komandai buvo labai naudinga, nes auklėtiniai gavo progą pajusti visai kitokio lygio žaidimo skonį.

„Kataro rinktinė – tai ne Varėnos komanda. Palankiam rungtynių rezultatui reikalingas visai kitoks pasiruošimas, nusiteikimas bei pasitikėjimas savo galimybėmis“, – kalbėjo žinomas šalies rankinio specialistas.

Kai kauniečiai žaisdavo Europos taurės varžybose, šias savybes jau buvo išsiugdę, varžybas pradėdavo labiau susikaupę ir pasitempę, tačiau pastaraisiais metais jie rungtyniauja tik šalies čempionate.

Vis dėlto V.Novickis džiaugėsi, kad Pietų Korėjoje vykusio turnyro pabaigoje jis jau išvydo ugnelę sportininkų akyse, žaidimas pagerėjo.

Treneris nedvejodamas vėl sutiktų vykti su komanda į panašius tarptautinius turnyrus, nes tokios varžybos grūdina sportininkus. Gera proga gali pasitaikyti jau kitąmet, mat Kataras planuoja surengti pasaulio kariškių rankinio čempionatą.

Spėjo pasidairyti po šalį

V.Novickiui Pietų Korėjos sostinė Seulas siejasi su itin maloniais prisiminimais – 1988 metais tuometinės SSRS vyrų rankinio rinktinės sudėtyje jis tapo olimpiniu čempionu.

Dauguma „Granito-Gajos-Kario“ rankininkų pirmą kartą lankėsi tokioje egzotiškoje šalyje, todėl naudojosi proga apžiūrėti neregėtą kraštą, vyko į ekskursijas.

Sportininkai gyveno už 200 kilometrų nuo Seulo įsikūrusioje karo akademijoje, o iki arenos važiuodavo apie 70 kilometrų.

„Sportui šioje šalyje skiriamas ypatingas dėmesys – matyti daugybė sporto bazių, stadionų“, – įspūdžiais dalijosi treneris.

Kelionė namo išvargino

Jam didžiulį įspūdį paliko varžybų atmosfera, kurią galima lyginti su olimpinių žaidynių nuotaika. Kauniečiai dalyvavo žaidynių atidaryme ir su kitais Lietuvos atstovais pražygiavo kartu su dar maždaug 7000 sportininkų iš įvairių pasaulio šalių.

Visi renginio dalyviai draugiškai bendravo, dalijosi patirtimi bei įspūdžiais. V.Novickio nuomone, renginio šeimininkų darbą taip pat reikėtų įvertinti aukščiausiu pažymiu, nes visos kelionės metu nebūta jokių nesklandumų.

Kelionė namo vis dėlto šiek tiek išvargino. Vien skrydis iš Seulo į Helsinkį užtruko 9 valandas. Sportininkams gerai pailsėti nėra galimybių, mat šią savaitę komanda jau stojo į kovą Lietuvos rankinio lygoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.