EUROLYGA 2023

Dopinge paskendusius rusus siūloma šveisti lauk iš varžybų

Rusija turėtų būti suspenduota visose lengvosios atletikos varžybose – tokią rekomendaciją pirmadienį pateikė Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA).

WADA nori šalinti Rusiją iš lengvosios atletikos žemėlapio.<br>AFP/Scanpix nuotr.
WADA nori šalinti Rusiją iš lengvosios atletikos žemėlapio.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 9, 2015, 3:19 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 3:14 AM

Nepriklausomas WADA komisijos atstovas ištyrė kaltinimus, kad Rusijos atletai patys laboratorijoms mokėjo, jog gautų draudžiamus preparatus ir paslėptų teigiamus testų rezultatus, o Tarptautinės lengvosios atletikos federacija (IAAF) buvo apkaltinta, kad padėjo rusams viską slėpti.

Taip pat pranešama, kad siūloma visam gyvenimui diskvalifikuoti penkis lengvaatlečius ir trenerius. Tarp jų – 2012 metų Londono olimpinių žaidynių čempionė Marija Savinova-Farnosova ir bronzos medalio laimėtoją Jekaterina Poistogovą. Abi jos medalius laimėjo 800 m bėgimo rungtyje.

Kaip pranešė IAAF, Rusijoje įkurtos antidopingo agentūros laboratorijos vadovas Grigorijus Rodčenkovas sunaikino 1417 rusų lengvaatlečių mėginių, kurie galėjo pateikti faktus, kad lengvaatlečiai naudojo dopingą. Šnekama, kad Maskvoje įkurta WADA laboratorija turi būti uždaryta.

Taip pat komisija konstatavo, kad prie to, kad rusų lengvaatlečiai manipuliuotų dopingo mėginiais asmeniškai prisidėjo Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko  - su jo leidimu buvo bandoma slėpti dopingo vartojimą.

Teigiama, kad tai buvo sisteminis Rusijos sporto veiksmas, už kurio, be kitą ko, stovėjo ir Rusijos federalinė saugumo tarnyba.

„Tai visiška nesąmonė“, – apie kaltinimus pareiškė Rusijos sporto ministras, Rusijos futbolo sąjungos vadovas  V.Mutko.

Tačiau dalis dopingo kontrolės darbuotojų neoficialiai patvirtino, kad per 2014-ųjų žaidynes Sočyje rusų saugumiečiai lindo į antidopingo organizacijos darbą.

Vieno liudininko teigimu, dalis saugumo darbuotojų buvo apsimetę inžinieriais, kurie pastoviai „kažką taisė“ laboratorijoje. Taip pat nepaneigta, kad antidopingo agentūros darbuotojų pokalbių buvo klausimąsi.

„Jei Rusija įvykdys savo sportui „operaciją“, po to seks „terapija“, tuomet šalis gali tikėtis, kad ji nebus išmesta iš pasaulio varžybų rato ir rusų lengvaatlečiai galės startuoti Rio de Žaneiro olimpiadoje“, – kalbėjo WADA prezidentas Richardas Puondas po skandalingo sprendimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.