EUROLYGA 2023

Lietuvos šachmatų karalienė mokosi politikos ėjimų

Politika – šachmatų lenta, o politikai – figūros. Šis pasakymas aidėjo tūkstančius kartų ir aidės dar daugybę. Jokia kita sporto šaka taip dažnai nėra lyginama su politika. Ir ne veltui.

V.Čmilytė-Nielsen apie darbą Seime: „Čia matau perspektyvų.“<br>T.Bauro nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen apie darbą Seime: „Čia matau perspektyvų.“<br>T.Bauro nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen į Seimą pateko tik šiemet.<br>T.Bauro nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen į Seimą pateko tik šiemet.<br>T.Bauro nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen Seime ėmėsi pirmojo rimto savo projekto.<br>T.Bauro nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen Seime ėmėsi pirmojo rimto savo projekto.<br>T.Bauro nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen Seime ėmėsi pirmojo rimto savo projekto.<br>T.Bauro nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen Seime ėmėsi pirmojo rimto savo projekto.<br>T.Bauro nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen mėgina įrodyti, kad šachmatai padėtų tobulėti Lietuvos vaikams.<br>T.Bauro nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen mėgina įrodyti, kad šachmatai padėtų tobulėti Lietuvos vaikams.<br>T.Bauro nuotr.
J.McCaino ir B.Obamos dvikovoje 2008-aisiais nuolat aidėjo šachmatų terminai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.McCaino ir B.Obamos dvikovoje 2008-aisiais nuolat aidėjo šachmatų terminai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sveikindamasis su V.Čmilyte-Nielsen Č.Juršėnas it džentelmenas pabučiavo jai ranką.<br>V.Balkūno nuotr.
Sveikindamasis su V.Čmilyte-Nielsen Č.Juršėnas it džentelmenas pabučiavo jai ranką.<br>V.Balkūno nuotr.
Pasak V.Čmilytės-Nielsen, šachmatai padėtų tobulėti Lietuvos vaikams.<br>D.Umbraso nuotr.
Pasak V.Čmilytės-Nielsen, šachmatai padėtų tobulėti Lietuvos vaikams.<br>D.Umbraso nuotr.
2006 metų Lietuvos sporto žurnalistų surengtuose rinkimuose V.Čmilytė-Nielsen buvo pripažinta geriausia sportininke.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
2006 metų Lietuvos sporto žurnalistų surengtuose rinkimuose V.Čmilytė-Nielsen buvo pripažinta geriausia sportininke.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Martynas Suslavičius

Nov 9, 2015, 6:58 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 2:35 AM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE

„Šachmatai ugdo analitinį ir loginį mąstymą. Tai tikrai padeda“, – lrytas.lt pasakojo šiemet politike tapusi geriausia Lietuvos šachmatininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Praėjusią savaitę ji Seime pristatė pirmą labai svarią savo iniciatyvą.

Apie ką ji, atspėti nesunku. V.Čmilytė-Nielsen Seime prisidėjo prie Aplinkos apsaugos komiteto, be to,  yra Jaunimo ir sporto reikalų komisijoje. Jai jau teko dalyvauti ne viename svarstyme, bet 32 metų 2011 metų Europos čempionė nutarė pirštu durti į išsilavinimą.

„Dar diskutuojama, bet norime, kad šachmatai taptų mokymosi priemone. Ir kalbame ne apie šachmatininkų ugdymą, o apie mokymąsi per šachmatus. Ši idėja nėra nauja. Europos Sąjunga dar 2012 metais rekomendavo narėms įtraukti į mokymo programas šachmatus“, – pasakojo V.Čmilytė-Nielsen.

Jeigu šachmatininkei pavyks tinkamai politikoje laviruoti figūromis, rimti pokyčiai gali prasiskinti kelią, tačiau iki veiksmų dar  toli.

Pasaulio politikoje – šachmatų ėjimai

Kai V.Čmilytė-Nielsen balandį Seime pakeitė Vilniaus meru tapusį Remigijų Šimašių, ne vienam politikos aktualijas mėgstančiam tautiečiui teko prisiminti skambiąsias žiniasklaidos citatas per 2008 metų JAV prezidento rinkimus. Tuomet demokratas Barackas Obama rungėsi su respublikonu Johnu McCainu.

„J.McCainas žaidžia šaškėmis, o B.Obama – šachmatais“, – po vienų iš debatų rašė „The Huffington Post“.

Gambitai, šachai, matai – šachmatų terminai buvo vartojami nuolat. Tiek tinklaraščiuose, tiek televizijoje, tiek portaluose ar laikraščiuose.

„Šachas, šachas, šachas ir matas“, – skambiai aidėjo JAV itin populiarios Rachel Maddow balsas jos vardo laidoje.

Šachmatų terminai lydi ir legendos Gario Kasparovo ėjimus prieš Vladimirą Putiną.

Tiesa, visi karaliai ir karalienės, žirgai ar bokštai – pasirinkite, su kuo jums patogiausia žaisti. O V.Čmilytė-Nielsen šiandien politikoje – pėstininkė.

Bet visa tai gali greitai ir pasikeisti. Daugybę medalių kolekcijoje turinti šachmatininkė jau ruošiasi naujiems rinkimams į Seimą.

„Tai nėra paslaptis. Šiandien ir per ateinančius metus būsiu susitelkusi į politiką. O kaip bus toliau – pažiūrėsime. Negalvoju taip toli į priekį“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Šachmatininkai – ir Lietuvos valdžioje

Iš šachmatininkės galėtų išaugti tvirta politinė figūra. Kelią į valdžios aukštumas užsienyje nuolat skinasi šachmatininkai, o Lietuvos politikos grietinėlėje jų irgi netrūksta. Šachmatais puikiai žaidžia Vytautas Landsbergis, Andrius Kubilius ar Česlovas Juršėnas.

Pastarasis sveikindamasis su V.Čmilyte-Nielsen jai pabučiavo ranką. Jeigu Č.Juršėno gestas – džentelmeniškumo pavyzdys, kiti seimūnai pagarbiai atsiliepia apie šiaulietę, nors ši šachmatų derinius į įstatymų leidybą iškeitė visai neseniai.

Įtaką daro ne tik 1996 metais gautas DLK Gedimino 5-ojo laipsnio ordinas ar 2011 metų ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžius.

V.Čmilytė-Nielsen moka papirkti nuoširdumu ir yra atsidavusi savo darbui. Seime juokaujama, kad jos padėjėjams tenka mažiau darbo, nes šachmatininkė pati mėgsta atlikti kuo daugiau darbų. Netgi oficialiuose raštuose gramatines klaidas ištaiso.

„Kas taip sako? – juokdamasi klausė V.Čmilytė-Nielsen. – Padėjėjai tikrai padeda. Esu patenkinta jų darbu. Turiu jiems skirti kokių nors darbų, bet aš pati mėginu įsigilinti į viską, ką turiu daryti. Tai natūralu.“

Neieškanti žodžio kišenėje, charizmatiška, intelektuali ir mokanti puikiai analizuoti situacijas. Visa tai – puikus užtaisas karjeros politikoje siekiančiam žmogui. Bet V.Čmilytė-Nielsen nusijuokė dar kartą, kai prakalbome apie aukštąją politiką.

„Asmenines ambicijas esu patenkinusi per sportinę karjerą, kurią pradėjau anksti. Nesikuklindama galiu pasakyti, kad esu laimėjusi gana daug turnyrų ir pasiekusi aukštų rezultatų“, – sakė ji.

O tada pridūrė: „Seime jaučiuosi privilegijuota. Banalu, bet man darbas čia – tarnavimas žmonėms. Šiuo atveju tai  svarbiausia. O į politiką žiūriu kaip į komandinį darbą ir kompromisų ieškojimą. Aš matau perspektyvų.“

Mokosi iš kitų šalių

Kompromisų ieškoti tikrai reikės. V.Čmilytė-Nielsen įsitikinusi, kad šachmatai gerokai pakeistų Lietuvos vaikų išsilavinimo kryptį, jeigu jos projektas taptų realybe.

„Daugybė tyrimų rodo, kad šachmatai vaikams yra naudingi. Jie ugdo loginį mąstymą, kūrybiškumą, erdvės suvokimą ir daug kitų intelektualinių gebėjimų“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Ji iškart pabrėžė, kad nekalba apie profesionalius šachmatus. Mokyklose jų mokytų pradinių klasių mokytojai, o tikslo auginti šachmatų sporto virtuozus nėra.

„Matome iš kitų ES šalių patirties, kad tai pasiteisina. Kalbame apie paprastą šachmatų lygį, nes jie – puiki platforma mokytis matematikos, tvirtinti rašymo bei skaitymo gebėjimus. Aš kalbu ne tik iš patirties, remiuosi ir tyrimais“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Ji yra aplankiusi daugybę valstybių ir jose žavėjosi, kokią ypatingą vietą užima šachmatai. V.Čmilytė-Nielsen norėtų, kad lietuviai į šachmatus pažvelgtų taip, kaip tai daro Didžioji Britanija, Vengrija, Švedija, Danija ar Vokietija.

„Sunkiau rasti šalį, kurioje šia tema nieko nevyksta. Prieš trejus metus šachmatų ėmėsi ir Estija. Jai sekasi gerai. Vien Taline apie 45 mokyklos turi tokią programą, – sakė Seimo narė. – Man gaila, kad nieko nevyksta Lietuvoje. Kol kas.“

Atsakomybės – daugiau

V.Čmilytė-Nielsen tikisi, kad politikos duonos teks paragauti nuo pirmojo grūdo. Kadangi šiemet ji tiesiog įšoko į katilą, turėjo gerokai greičiau siurbti Seimo nariams būtinas žinias. „Įstatymai, procedūros. Teko prisiminti universitetą, nes reikėjo išmokti daug taisyklių“, – vardijo iššūkius.

Vienu jų tapo ir darbo valandos. Pasak V.Čmilytės-Nielsen, Seime tenka išmokti susitelkti į keletą sričių ir pernelyg nesimėtyti.

„Dirbti gali ir 12 valandų, ir ilgiau, – juokėsi ji. – Šachmatai – laisvoji profesija. Galiu žaisti ir treniruotis, pati pasirinkti, kokiuose turnyruose dalyvausiu, o kokiuose – ne. Laisvės spręsti daug. O ir atsakomybės lygis kitoks, nes šachmatuose esu atsakinga už savo karjerą, o Seime – ne tik. Seime aš atstovauju žmonėms, todėl atsakomybės gerokai daugiau. Kaip ir intensyvumo.“

Šiuos žodžius V.Čmilytė-Nielsen išbėrė greitai, nes ruošėsi savo didžiosios idėjos pristatymui.

Šachmatai – visam gyvenimui

Jos veiksmus Seime atidžiai stebi ne tik bičiuliai ar šeimos nariai. Kai V.Čmilytė-Nielsen atsidavė politikai, pranešimai apie jos rezultatus varžybose išnyko.

„Nuo praėjusių metų kovo niekur nežaidžiau, bet šachmatai visuomet bus hobis. Tai yra mano gyvenimo dalis“, – sakė moteris.

Sporte įprasta klausti, ar atėjo laikas kabinti batelius ant vinies, bet šachmatininkės atveju sienoje reikėtų daug vinių. Galbūt dėl to ji ir neketina paskelbti, kad baigia karjerą.

„Šachmatai yra patogi sporto šaka – prie jos galima grįžti po kelerių metų. Tai ne krepšinis ar futbolas. Aišku, galima šiek tiek prarasti sportinę formą, bet meistriškumas lieka visą gyvenimą, – sakė V.Čmilytė-Nielsen. – Įmanomas variantas, kad išėjusi į pensiją žaisiu veteranų varžybose. Žinoma, dabar dar juokauju, nes tai toli.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.