EUROLYGA 2023

Rusijos dopingo kultūra: sportininkams nusispjaut į tyrimą

Į dopingo skandalą įklimpusios Rusijos sportininkai dar sugeba stebinti. Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) nepriklausoma komisija Rusijoje tirdama sporto visuomenę sukrėtusius kaltinimus liko priblokšta sportininkų-sukčių pasitikėjimo savimi.

Pernai vokiečių dokumentinėje laidoje buvo tikinama, kad Rusijos maratonininkė Lilija Šobuchova savo šalies atstovams sumokėjo 450 tūkstančių eurų, nes šie jai prieš 2012-ųjų olimpiadą grasino nušalinimu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pernai vokiečių dokumentinėje laidoje buvo tikinama, kad Rusijos maratonininkė Lilija Šobuchova savo šalies atstovams sumokėjo 450 tūkstančių eurų, nes šie jai prieš 2012-ųjų olimpiadą grasino nušalinimu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dopingo skandalas aprėpia vis didesnę Rusijos sporto dalį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dopingo skandalas aprėpia vis didesnę Rusijos sporto dalį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 19, 2015, 4:47 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 7:07 PM

Nepriklausomos komisijos, kurios rekomendacija pasinaudojo Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) ir laikinai nutraukė Rusijos lengvosios atletikos federacijos (ARAF) veiklą, tyrėjas Guenteris Youngeris pasidalijo savo įspūdžiais.

Jis atskleidė, kad sportininkai buvo įsitikinę, jog jų niekas nepričiups vartojant dopingą, kad ir toliau jį vartojo, nors buvo prasidėjęs nuodugnus tyrimas.

„Jau vykstant tyrimą sužinojome, kad kai kuriose stovyklose sportininkai ir toliau vartoja dopingą. Tai – ne tik nepagarbu. Jie parodė, kad į mus nežiūri rimtai“, – independent.co. uk piktinosi G.Youngeris.

WADA nepriklausoma komisija išsiaiškino, kad dopingo kultūrai klestėti padėjo ir pati Rusijos valdžia, o draudžiamus preparatus sportininkams tiekė ir treneriai. Rusijos antidopingo agentūra jau prarado WADA licenciją, o laboratorija atvykstant tyrėjams spėjo sunaikinti dalį mėginių.

„Ši dopingo kultūra labai nustebino. Įprastai, kai pradedu tirti nusikaltimus, jie tampa atsargūs. Jie mėgina nuslėpti visus kelius, o šįkart mes girdėjome iš sportininkų: „Man nesvarbu, nes, kaip įprasta, nieko nenutiks.“

Rusijos dopingo skandalas gerokai sukrėtė visą pasaulį. Rusijos lengvaatlečiai neteko teisės dalyvauti jokiose tarptautinėse varžybose, bet šalis tikisi iki Rio de Žaneiro olimpiados atgauti teisę.

WADA dar žada išplatinti ir antrąją pranešimo apie tyrimo Rusijoje dalį, tad sporto visuomenė laukia ir daugiau šokiruojančių faktų.

Manoma, kad WADA paskelbs, jog ne tik rusų lengvaatlečiai aktyviai vartojo dopingą.

WADA krizės metu surengė valdybos susitikimą ir paskelbė, kad Andora, Argentina, Bolivija ir Ukraina nebeteko teisės vykdyti savo antidopingo programų.

WADA ėmė atidžiau stebėti Brazilijos, Belgijos, Prancūzijos, Graikijos, Meksikos ir Ispanijos agentūras ir laboratorijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.