EUROLYGA 2023

Sporto rėmimo fondas: jame 6 mln., o paraiškų – už 25 mln. eurų

Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo (KKSRF) lėšų skirstyme šiemet esminių permainų nebus, nors jo vadovas buvo kitos nuomonės. Fondo taryba atmetė KKSRF pirmininko Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) direktoriaus Edžio Urbanavičiaus siūlymą atsižvelgti į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pastabas ir siūlymus bei paliko galionačią tvarką.

KKSD vadovas E.Urbanavičius šiemet nesugebėjo įtikinti fondo tarybos, kad būtų imtasi pertvarkos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
KKSD vadovas E.Urbanavičius šiemet nesugebėjo įtikinti fondo tarybos, kad būtų imtasi pertvarkos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 19, 2015, 3:37 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 7:29 PM

„Sportas kartu su sveikatos apsauga, viešaisiais pirkimais, politinių partijų veikla ir finansavimu bei aplinkos apsauga yra viena iš penkių Nacionalinėje kovos su korupcija 2015-2025 m. programoje įvardijamų sričių, dėl kurių turi būti parengtos šakinės kovos su korupcija programos. Iš STT esame sulaukę raginimų kuo skubiau įdiegti antikorupcijos priemones, tačiau mūsų pasiūlymams pritaria ne visi“, – sakė Kūno kultūros ir sporto departamento direktorius Edis Urbanavičius.

Pagal STT siūlymus valstybės lėšomis finansuojamų projektų turinys turėtų būti viešinamas. Tačiau šiemet viešumo ir skaidrumo daugumos Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo tarybos narių sprendimu nebus.

„Kiekviename susitikime iš federacijų ir savivaldybių įstaigų bei organizacijų sulaukiu klausimų ir priekaištų dėl lėšų skyrimo motyvų. Todėl dar spalio mėnesį fondo tarybai siūliau viešai teikti trumpus fondui pateiktų projektų aprašymus, kad būtų daugiau skaidrumo, viešumo ir nekiltų klausimų ar abejonių. Deja, mano siūlymui likę keturi fondo tarybos nariai nepritarė“, – teigia E. Urbanavičius.

Kūno kultūros ir sporto departamentas šių metų spalį pateikė savo programą dėl sporto sritis korupcijos prevencijos, teigdamas, kad vos ne didžioji dalis šalies sporto aplinkos galimai yra korumpuota ir tik sporto reikalus vystantis departamentas gali įvesti tvarką.

Pagal pateiktas ateinančių dviejų metų nuostatas ir aplinkos analizę, visus finansinius sporto rėmimo fondo reikalus reikia perleisti tik KKSD, nors STT yra akcentavusi pačio Sporto departamento ydingas praktikas.

KKSD neviešai išplatino prevencijos programos projektus šešiolikai šalies vyriausybinių organizacijų, siekdama sulaukti palaikymo ir pritarimo tuose klausimuose, kuriuose ir yra pati galimai įsipainiojusi.

„Aprašant sisteminės korupcijos apraiškas sporte, aptariama ne tik nevyriausybinių kūno kultūros organizacijų veikla, bet ir Kūno kultūros ir sporto departamento.... veiklos bei sporto medicinos centrų trūkumai, kurie sudaro sąlygas korupcijos atsiradimui“, – savo parengtoje programoje teigia KKSD.

Šiemet fondui pateiktos 748 paraiškos, kuriose prašomų lėšų suma – daugiau nei 25 mln. eurų. Iš tabako ir alkoholio akcizų bei loterijų surinktą 6,116 mln. eurų vertės fondą taryba paskirstys iki 2016 metų sausio mėnesio pabaigos.

Fondui pateiktas paraiškas vertina ir sprendimus kolegialiai priima Taryba, kurią sudaro: Tarybos pirmininkas – KKSD generalinis direktorius Edis Urbanavičius, nariai – Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos atstovas Albinas Grabnickas, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto viceprezidentas Romualdas Bakutis, Lietuvos sporto federacijų sąjungos prezidentas Rimantas Kveselaitis, Lietuvos asociacijos „Sportas visiems“ prezidentas Algis Bronislovas Vasiliauskas.

Pagal Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo įstatymą fondo (valstybės biudžeto) lėšas sudaro 1 proc. lėšų už alkoholinius gėrimus ir tabaką ir 10 proc. iš loterijų ir azartinių lošimų mokesčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.