EUROLYGA 2023

Šokių čempionate – naujos taisyklės

Vienuolika metų – tiek laiko prireikė standartinių šokių atstovams, kad jie sugrįžtų kovoti į Vilniaus „Siemens“ arenoje surengtą pasaulio čempionatą. Šeštadienį pagrindinėje sostinės pramogų ir sporto arenoje meistriškumą ant parketo rodys 77 poros iš 45 pasaulio šalių.

E.Daniūtė ir A.Bižokas „Siemens“ arenoje 2004-aisiais iškovojo sidabrą.
E.Daniūtė ir A.Bižokas „Siemens“ arenoje 2004-aisiais iškovojo sidabrą.
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Krukauskas („Lietuvos rytas“)

Dec 5, 2015, 12:20 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 3:50 AM

Dalyviai pagal naujausias ir olimpinėms kovoms pritaikytas taisykles sieks garbingiausių Pasaulio sportinių šokių federacijos (WDSF) apdovanojimų.

Tikslas – finalinis etapas

„2004-aisiais ką tik atidarytoje „Siemens“ arenoje per pasaulio standartinių šokių čempionatą sidabro medalius iškovojo bene garsiausia mūsų pora – Arūnas Bižokas ir Edita Daniūtė.

Tikimės, kad tradicija bus pratęsta. Juolab kad turime puikų „Junckers“ kompanijos šokių parketą, ant kurio lietuviai buvo triumfavę ne vienose Vilniuje vykusiose tarptautinėse varžybose“, – kalbėjo Lietuvos sportinių šokių federacijos viceprezidentas ir šio čempionato direktorius Virginijus Visockas.

Pirmą kartą dėl pasaulio pirmenybių apdovanojimų šiandien varžysis ir dvi mūsų šalies šokėjų poros: pasaulio ir Europos čempionato bronzos medalininkai, planetos reitinge trečiąją poziciją užimantys Kauno „Kaspino“ klubo nariai Evaldas Sodeika ir Ieva Žukauskaitė bei Lietuvos vicečempionai, dukart Europos čempionatų finalininkai, šeštoji pasaulio pora Vilniaus „Dileksos“ klubo šokėjai Vaidotas Lacitis ir Veronika Golodneva.

„Turėjome nemažai treniruočių. Dar geriau pasirengti nebegalime ir neturime laiko. Jeigu neprivalgei, neprilaižysi. Mūsų tikslas – patekti į finalą, o po to, kaip sakoma, – už Lietuvą!“ – optimistiškai kalbėjo E.Sodeika.

Finalinėse varžybose 1–6 vietas užėmę sportininkai šeštadienio vakarą bus apdovanoti WDSF medaliais, taip pat prizus įteiks Kūno kultūros ir sporto departamentas, Lietuvos tautinis olimpinis komitetas, Lietuvos sporto federacijų sąjunga, Lietuvos asociacija „Sportas visiems“ ir Lietuvos sportinių šokių federacija.

Naujoviškas teisėjų darbas

Nuo 1996-ųjų rengiami tarptautiniai sportinių šokių turnyrai šiemet sulaukė itin didelio WDSF organizacijos dėmesio – apie galimybę savo sporto šakos kandidatūrą į olimpines žaidynes teikti prabilę federacijos vadovai nutarė renginį nufilmuoti HD formatu ir jį rodyti kaip pavyzdį.

Tačiau didžiausia kovų Vilniuje intriga lauks sirgalių ir sportininkų ne ant šokių parketo, o šalia jo.

Pasaulio standartinių šokių čempionato varžytuvės Lietuvoje pirmą kartą bus rengiamos pagal naują sistemą – pakeista balų poroms skyrimo eiga ir tvarka. Teisėjų darbas bus panašus į dailiojo čiuožimo arbitrų darbą.

„Dvylika teisėjų, kurie vertins sportininkų techniką, muzikalumą, partnerystę ir choreografiją, po kiekvieno šokio savo kompiuteriuose poroms rašys balus ir juos tuoj pat dideliuose ekranuose matys visi į varžybas susirinkę žiūrovai.

Bus aiškiai parodyta, kokią vietą viena ar kita pora užima po kiekvieno etapo. Sistema išves vidurkį ir tokių pat rezultatų tikrai nebus.

Tai tikrai labai kaitina varžybų atmosferą tiek tarp sportininkų, tiek ir tarp žiūrovų“, – kalbėjo su šia teisėjavimo naujove jau susidūręs čempionato direktorius V.Visockas.

Tokia teisėjavimo sistema bus taikoma per paskutinius tris čempionato etapus, kai varžybose iš pradžių šoks 24, po to 12, o galiausiai šešios finalo poros.

Varžybos vyks dvi dienas

Čempionato metu pasirodys ir Lotynų Amerikos šokėjai, kuriems tai bus pasaulio reitingo varžybos.

Į Vilnių atvykti paraiškas yra pateikusios 11 porų iš planetos geriausių šokėjų dvidešimtuko. Lotynistais vadinami šokėjai kovos ir šeštadienį, per čempionato akistatų pertraukas.

„Tai dar viena išskirtinė proga pamatyti ir Lotynų Amerikos šokių porą – čempionę iš Moldovos, kuri tik prieš porą savaičių triumfavo planetos čempionato varžybose“, – aiškino varžybų Vilniuje rengėjas.

Be pasaulio čempionato ir Lotynų Amerikos reitinginių šokių, gruodžio 5 ir 6 dienomis „Siemens“ arenoje santykius aiškinsis ir Tarptautinės sportinių šokių federacijos reitingo varžybų „Lithuanian Open 2015“ poros.

Pasaulio standartinių šokių čempionatas. Vilniaus „Siemens“ arena. Šeštadienis: atranka nuo 10 val. iki 15 val. 30 min., pagrindinės varžybos – nuo 19 val. Sekmadienis: „Lithuanian Open 2015“ varžybos nuo 10 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.