EUROLYGA 2023

Sportininkai nustebo, kad dėl mildronato vartojimo gali įkliūti

Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) kasmet atnaujina draudžiamų preparatų sąrašus. Nuo šių metų pradžios jame atsidūrė ir ne vieno sportininko vartotas mildronatas, kuris prilygintas dopingui ir už kurio vartojimą dabar grės bausmė iki 4 metų.

I.Lukošiūtė-Stanikūnienė išgirdo sportininkų nusistebėjimų, kad mildronatas pripažintas dopingu.<br>M.Kulbio nuotr.
I.Lukošiūtė-Stanikūnienė išgirdo sportininkų nusistebėjimų, kad mildronatas pripažintas dopingu.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2016, 2:41 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:14 AM

Lietuvos antidopingo agentūros (LAA) direktorė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė lrytas.lt sakė, kad kai kuriems atletams ši žinia buvo netikėta, tačiau nežinojimas negali būti pasiteisinimas.

Mildronato Lietuvoje galima įsigyti su receptu.

Treniruoja audinių ląsteles

„Pasaulinė antidopingo agentūra pastebėjo piktnaudžiavimą sporte medžiaga meldoniumu, geriau žinoma firminiu pavadinimu „Mildronate“, todėl įtraukė meldoniumą į draudžiamų medžiagų sąrašą“, – sakė I.Lukošiūtė-Stanikūnienė.

Kas yra tas mildronatas ir kuo pasireiškia jo poveikis?

„Tai struktūrinis karnitino pirmtako, gamabutirobetaino (GBB) analogas, kurio vienas anglies atomas pakeistas azoto atomu. Tai reiškia, kad per sudėtingus biocheminius procesus reguliuoja karnitino ir jo pirmtako sintezę žmogaus organizme.

Tokiu būdu audinių ląstelės yra „treniruojamos“ ne fizinio krūvio metu ir ruošiamos išgyventi padidėjusio krūvio metu. Esant realiam fiziniam krūviui ar jam padidėjus tokios „treniruotos“ ląstelės išgyvena, o kitos miršta.

Šis preparatas skirtas žmonėms, sergantiems lėtiniu širdies nepakankamumu tam, kad galėtų atlikti įprastus darbus ir toleruotų fizinį krūvį. Sveikiems žmonėms ilgai vartojant šį preparatą vystosi audinių ląstelių atsparumas ir susirgus širdies nepakankamumu ligos eiga būna sunkesnė.

Be šitos žalos, organizmui reikia nepamiršti ir kitų: bendro silpnumo, kraujo ir limfinės sistemos, imuninės sistemos, nervų ir kraujagyslių bei virškinimo sistemų sutrikimų, – sakė I.Lukošiūtė-Stanikūnienė.

Pasak LAA vadovės, šis preparatas atliekant dopingo testus lengvai aptinkamas.

„Už tai gali būti standartinė 4 metų bausmė. Nebent sportininkas įrodo, kad nebuvo aplaidus ir neturėjo ketinimo vartoti dopingą, tuomet diskvalifikacija gali būti sumažinta“, – sakė I.Lukošiūtė-Stanikūnienė.

Didina lytinį susijaudinimą?

Panaršius internete galima rasti sportininkų anksčiau vykusių diskusijų apie mildronato vartojimą.

Tarp jų galima rasti ir netikėtų pasvarstymų.

„Mildronatas sustiprina širdį, praplečia kraujagysles, padidina deguonies įsisavinimą. Dabar pradėsiu kitą paskaitą: vyro ir moters lytiniai organai – kraujagyslių rezginiai. Vyrui erekciją sukelia iš širdies plustantis kraujas į falą, moterims – vaginos pripildymas krauju. Kadangi praplėstos kraujagysles, vyro erekcija tampa didesnė ir ilgesnė, moteris tampa jautresnė. Taip kad vadinamasis SUSIJAUDINIMAS yra pašalinis mildronato poveikis. Kurį, deja, jaučia dauguma vartojančiųjų, – aiškina vienas forumo kulturizmas.net dalyvių. – Aš tai geriu po 1000 mg prieš treniruotę, 2 kapsules ne sporto metu pabudus.“

Įsigaliojo naujas įstatymas

Lietuvoje nuo šių metų sausio 1 d. pradėjo galioti tam tikrų dopingo medžiagų kontrolės įstatymas, numatantis griežtas bausmes už disponavimą neleistinomis medžiagomis.

„Naujasis įstatymas pirmiausiai turėtų veikti prevenciškai. Numatytos bausmės privers susimąstyti sportininkus ir su sportu susijusius žmones ar verta rizikuoti, nes gresia labai skaudžios pasekmės“, – sakė I.Lukošiūtė-Stanikūnienė.

Dopingo medžiagų kontrolės įstatymu siekiama apriboti neleistinų medžiagų prieinamumą, taip apsaugant sportininkus ir visuomenę. Įstatymu numatomos griežtos bausmės asmenims, bandantiems įtraukti kitus asmenis į dopingo vartojimą, ypatingai griežta atsakomybė gresia už nepilnamečių įtraukimą.

Gresia bausmė iki 6 metų

Lietuvos Administracinių teisių pažeidimo kodeksas numato griežtas sankcijas už  Lietuvos Respublikos tam tikrų dopingo medžiagų kontrolės įstatymu draudžiamas veikas.

Dopingo medžiagų turėjimas gresia piniginėmis baudomis fiziniams asmenims ir juridinių asmenų  vadovams. Be to, dopingo kontrabanda gali užtraukti piniginę baudą, areštą ar net laisvės atėmimą iki 6 metų.

„Įstatymas padės efektyviau kovoti prieš dopingą sporte. Sportininkams draudžiamos medžiagos bus sunkiau prieinamos. Besiverčiantys nelegalia veikla ar skatinantys sportininkus vartoti dopingą, sulauks ne tik sportinių sankcijų, tačiau ir baudžiamajame kodekse numatytų bausmių. Įsigydamas dopingo sportininkas pažeis ir sporto taisykles, ir Lietuvos Respublikos įstatymus“, – sakė I. Lukošiūtė-Stanikūnienė.

Pagal priimtas Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso pataisas iki 3 metų laisvės atėmimo bausmė bus skiriama už vaiko įtraukimą ne gydymo tikslais vartoti draudžiamus preparatus.

Dopingo medžiagų laikymas, turint tikslą parduoti ar kitaip platinti, neteisėtai gaminti, perdirbti, įgyti, laikyti, gabenti  ar siųsti, parduoti arba kitaip platinti bus baudžiamas bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki 4 metų.

Pagalba asmeniui įsigyti, vertimas, lenkimas ar kitoks pratinimas ne gydymo tikslais vartoti dopingą užtrauks areštą arba laisvės atėmimą iki 2 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.