EUROLYGA 2023

Tėvai kartojo, kad kovotojai kvaili – sūnus įrodė priešingai

Juozas Dautartas, kilęs iš humanitarų šeimos, nusprendė laužyti stereotipus ir suderinti ne tik studijas universitete su profesionalia MMA kovotojo karjera, bet, taip pat, pasidalinti savo įgūdžiais, padėdamas visuomenei. Besiruošiantis turnyrui „Vale Tudo fight night“, kuris vyks sausio 23 d. Vilniaus klube „New York“, kovotojas atskleidė, kad atradęs MMA pakeitė savo ir savo šeimos požiūrį į sportininkus.

J.Dautartas (antras iš kairės) – MMA kovotojas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
J.Dautartas (antras iš kairės) – MMA kovotojas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
J.Dautartas – MMA kovotojas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
J.Dautartas – MMA kovotojas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
J.Dautartas – MMA kovotojas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
J.Dautartas – MMA kovotojas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
J.Dautartas – MMA kovotojas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
J.Dautartas – MMA kovotojas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-01-14 16:07, atnaujinta 2017-06-11 03:13

- Juozai, kaip atėjote į mišrius kovos menus (MMA)?

Į MMA mane atvedė pusbrolis Stepas, kuris nuo pat mažens skatino man sportuoti. Esu kilęs iš visai kitos socialinės aplinkos – mano vieni seneliai yra rašytojai, kitas – literatūros mokslininkas, tad sportas šeimoje nebuvo svarbus.

Mokykloje buvau savimi nepasitikintis, tad sportas buvo vieta, kurioje galėjau išsilieti. Visų pirma, pradėjau lankyti Sambo savigynos imtynes, tačiau norėjau išmokti smūgiuoti, todėl perėjau į boksą. Po dviejų metų, norėdamas daugiau streniruoti kojas, pasirinkau kikboksą.

2013 m. pusbrolis mane atvedė į „Vale Tudo“ klubą, kuris buvo tikras MMA klubas Vilniuje. Dabar šis kovos menas užima didžiąją dalį mano laiko. Nors Vilniaus Gedimino technikos universitete studijuoju multimediją, supratau, kad mane traukia aktyvesnė veikla, nei sėdėjimas prie kompiuterio ekrano.

- Kaip į jūsų pasirinkimus reagavo šeima?

– Mano šeima – humanitarai, kurie kartodavo kad kovojai yra kvaili, sudaužytomis galvomis, tačiau norėjau įrodyti priešingai. Mokykloje mokiausi neblogai, tuo pačiu metu sportavau, dalyvavau varžybose. Matydamas, kad spėju derinti mokslus ir sportą, nesugadindamas pažymių vidurkio, tėtis pripažino kad klydo.

- Ar tėvai jus palaiko?

– Artimųjų niekada nekviečiu į varžybas. Mano mama yra labai jautri, esu bandęs jai rodyti rungtynių įrašą, tačiau po 20 sekundžių paprašė išjungti. Visgi, tėvai mane labai palaiko ir skatina siekti savo tikslų.

Sausio 23 d. tavęs laukia kova prieš Arnoldą Ragažinską. Ar tai tavo pirmoji profesionali kova? Taip, prieš tai kovojau tik mėgėjiškai. Kovojant profesionaliai kyla didesnė atsakomybė, tačiau jos nebijau, nes noriu populiarinti šį sportą, keisti žmonių požiūrį, ir atgaivinti gerą kovotų reputaciją.

- Ar nebijote, kad suderinti profesionalios, sėkmingos karjeros ir mokslų nepavyks?

– Bakalauro studijas tikrai baigsiu, be to, ne vienas UFC lygos kovotojas turi aukštuosius išsilavinimus. Puikus pavyzdys, kuris mane įkvepia yra Rich Franklin, kuris prieš pradėdamaskovoti dirbo matematikos mokytoju. Kovotajai yra galvoti žmonės, o tie, kurie tiki ar patys kuria stereotipus, iš tikrųjų, yra silpni. Tiesiog tai yra lengviausias pasiteisinimas nesportuoti.

- Žinome, kad vasarą dirbate gelbėtoju Palangos paplūdimiuose, taip pat, esate policijos rėmėjas. Ar patirtis, kurią įgyjote MMA, padeda šiose veiklose?

– Labai padeda. Tiek gatvėje, tiek pajūryje galima sutikti daug agresyvių, išgėrusių žmonių. Pamenu, kada keturi tokie žmonės buvo užpuolę gelbėtojų postą. Dviese su kolega atbėgome padėti ir greitai išprašėme nemalonius svečius. Būdamas policijos rėmėju, galiu jaustis užtikrintai, kalbėdamas su užgauliais piliečiais, nes savimi pasitikiu, be to, žinau, kad pasisukus situacijai kitu kampu, galėsiu save apginti.

- Kodėl pasirinkote būti policijos rėmėju, nors ir taip turite nemažai veiklos – bakalauro studijos, sportas?

– Visada norėjau pamatyti, kaip atrodo policijos veikla iš vidaus, nes kaip ir kiti žmonės, taip pat, ir aš turėjau susikūręs daug stereotipų. Tapęs policijos rėmėju supratau, kad mane supa malonus kolektyvas ir geri žmonės, todėl nuomonę pakeičiau akimirksniu.

Įgūdžius, kuriuos įgavau sportuodamas, noriu panaudoti teisingai, padėdamas visuomenei. Ši veikla man puikiai sekasi. Nors šioje srityje esu pakankamai trumpą laiką, jau esu gavęs pagyrimą, už aktyvią veiklą. Nusprendžiau, kad baigęs dabartines studijas, stosiu arba į policijos mokyklą, arba į Mykolo Riomerio universitetą.

- Ar MMA yra jūsų hobis?

– Labiau – gyvenimo būdas. Sportuodamas pasisemiu gerų emocijų, o atėjęs į „Vale Tudo“ klubą susipažinau ir su labai draugišku kolektyvu. Atvirai kalbant, iš visų klubų, kuriuose sportavo, čia sutikau pačius maloniausius žmones.

- Apie ką galvojate kai kovojate?

-Prieš kovą jaudinuosi, tačiau įėjęs į narvą iškart pasikeičiu. Tuo metu tampu ramus, tiesiog dingsta visos kitos emocijos – juk turi susikoncentruoti ir parodyti visko, ko esi išmokęs.

- Ar esate pasiruošęs profesionalo debiutui?

– Man ir ankščiau yra siūlę kovoti profesionaliai, tačiau tai padaryti sutikau tik šiais metais, nes dabar tikrai esu užtikrintas savo pasiruošimu. Esu Artemij Sitenkov auklėtinis, todėl labai jam dėkoju, už paruošimą profesionalo debiutui. Esu labai dėkingas Alfredui Lifšicui, kuris papildomai dirba su manimi ir parodė įdomių technikų. Sausio 23 d. paaiškės, ar šis debiutas bus sėkmingas.

MMA kovos – sparčiausiai populiarėjantis kovinis sportas pasaulyje, populiarumu lenkiantis  net profesionalų boksą. Mišriųjų kovos menų (MMA) gerbėjų, bei aštrių pojūčių, atraktyvių renginių mėgėjus kviečiame patirti neeilines emocijas „Vale Tudo fight night 5“ kovų turnyre sausio 23 d., Vilniaus klube „New York“. Organizatoriai žada daugiau nei 10 įspūdingų dvikovų bei didelę adrenalino dozę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.