EUROLYGA 2023

Rankininkai pradeda kovą dėl Europos pirmenybių medalių

Sausio antrojoje pusėje didžiausiose Lenkijos arenose karaliaus rankinis. Vroclave, Gdanske, Katovicuose ir Krokuvoje sausio 15-31 dienomis vyks Europos čempionatas, kuriame kovos 16 stipriausių žemyno vyrų rinktinių.

Vroclave, Gdanske, Katovicuose ir Krokuvoje sausio 15-31 dienomis vyks Europos čempionatas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vroclave, Gdanske, Katovicuose ir Krokuvoje sausio 15-31 dienomis vyks Europos čempionatas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2016-01-15 14:33, atnaujinta 2017-06-11 01:38

Varžybų sistema

Į Lenkiją atvykusios komandos pirmajame etape padalintos į keturias grupes. A grupėje Krokuvoje žais Prancūzija, Lenkija, Makedonija ir Serbija, B grupėje Katovicuose – Kroatija, Islandija, Baltarusija ir Norvegija, C grupėje Vroclave – Ispanija, Švedija, Vokietija ir Slovėnija, D grupėje Gdanske – Danija, Vengrija, Rusija ir Juodkalnija.

Į kitą etapą iš kiekvienos grupės pateks po tris komandas. Antrajame etape bus sudarytos dvi naujos grupės: I grupėje Krokuvoje varžysis po tris geriausias A ir B grupių rinktines, II grupėje Vroclave – po tris geriausias C ir D grupių rinktines.

Po dvi geriausias antrojo etapo grupių komandas gaus kelialapius į pusfinalį. Pusfinalio ir finalo rungtynės bus žaidžiamos 15 tūkstančių vietų turinčioje Krokuvos „Tauron“ arenoje, kuri buvo atidaryta 2014 metais.

Kovos dėl bilietų į Rio

Rankininkai Lenkijoje kovos ne vien dėl Europos pirmenybių medalių, bet ir dėl kelialapių į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes bei olimpinį atrankos turnyrą.

Vienintelis kelialapis į Rio de Žaneirą atiteks Europos čempionams arba vicečempionams, jei auksą laimės Prancūzijos komanda. Prancūzai olimpinį bilietą užsitikrino pernai tapę pasaulio čempionais.

Teisę dalyvauti olimpiniame vyrų rankinio turnyre be Prancūzijos jau turi žaidynių šeimininkė Brazilija, 2015 metų Panamerikos žaidynių vicečempionė Argentina (čempione tapo Brazilija) ir Azijos atrankos turnyro nugalėtojas Kataras.

Kelialapius į olimpinį atrankos turnyrą Europos čempionate iškovos dvi komandos. Tačiau daugumai stipriausių žemyno rinktinių šis tikslas jau neberūpi, nes jos teisę žaisti olimpiniame atrankos turnyre užsitikrino pernai per pasaulio pirmenybes. Jei šį mėnesį neiškovos tiesioginio kelialapio į Rio de Žaneirą, olimpiniame atrankos turnyre tikrai dalyvaus Lenkija, Ispanija, Danija, Kroatija, Vokietija ir Slovėnija.

Čempionų gretos praretėjo

Europos čempionės vardą Lenkijoje gins Prancūzijos rinktinė. „Mėlynieji“ užpernai trečią kartą iškovojo žemyno pirmenybių aukso medalius, o pernai į gausią apdovanojimų kolekciją pridėjo ir pasaulio čempionato auksą. Prancūzijos rankininkai taip pat yra 2012 metų Londono olimpinių žaidynių čempionai.

Suprantama, prisimenant visai nesenos praeities įvykius, Prancūzijos rinktinė minima kaip kone pagrindinė šįmečio čempionato favoritė.

Tačiau patys prancūzai apie savo galimybes kalba atsargiai ir pabrėžia, kad jų gretose trūksta trijų svarbių žaidėjų: kapitono Jerome‘o Fernandezo, Xaviero Barachet ir Williamo Accambray. Šie trys olimpiniai čempionai gydosi traumas.

Iki pastarųjų dienų nebuvo aišku, ar rinktinei galės padėti dar trys susižeidę rankininkai Nikola Karabatičius, Michaelis Guigou ir Valentinas Porte‘as. Jie kol kas negali žaisti visa jėga, bet treneris Claude‘as Onesta įtraukė nepasveikusių trijulę į komandos paraišką.

Atsiradusias spragas C.Onesta užpildė naujokais. Jų rinktinėje – net šeši. Tarp debiutantų yra ir visai jaunų rankininkų (Benedict‘as Kounkoud – vos 18-os, Ludovicas Fabregas – 19-os, Nedimas Remili – 20-ies), ir patyręs 29-erių Olivier Nyokas, kuriam anksčiau nelikdavo vietos komandoje, nes jis žaidžia toje pačioje kairiojo pusiaukraštinio pozicijoje, kaip J.Fernandezas ir W.Accambray.

Dideli ispanų tikslai

Traumos smaugia daugumą į Lenkiją atvykusių komandų. Tačiau yra ir išimčių, o viena jų – rimtų nuostolių nepatyrusi Ispanijos rinktinė.

Nenuostabu, jog „Los Hispanos“ tikisi pasinaudoti ir varžovų problemomis, ir savo stiprumu, o žymiausi šio šalies rankinio specialistai kalba apie aukščiausius tikslus.

„Manau, kad dar niekada neturėjome tokios stiprios komandos, – tvirtino buvęs rinktinės treneris ir buvęs Ispanijos rankinio federacijos prezidentas Juanas de Diosas Romanas (jis treniravo rinktinę 1996 metais, kai ispanai pirmą kartą laimėjo Europos pirmenybių sidabrą). – Rinktinė yra vieninga, subrendusi, sudaryta iš individualiai stiprių žaidėjų, kurie yra pajėgiausių Čempionų lygos klubų lyderiai. Manau, kad atėjo laikas Ispanijai tapti Europos čempione“. Ispanai jau dukart buvo pasaulio čempionai, bet Europos pirmenybių aukso dar niekada nelaimėjo.

„Negali būti kito tikslo – tik auksas“, – neslepia ir Ispanijos rinktinės treneris Manolo Cadenasas.

Šeimininkų ketinimai

Į medalius taikosi ir turnyro šeimininkė Lenkijos rinktinė. Lenkai pernai laimėjo pasaulio pirmenybių bronzą, tad šalies rankinio bendruomenė nesuprastų, jei žaisdama namie komanda užimtų žemesnę vietą.

Juo labiau kad Lenkijos rinktinė, kuri buvo ir olimpinių žaidynių, ir pasaulio pirmenybių prizininkė, Europos čempionato medalių dar neiškovojo nė karto.

„Ši komanda patirtį kaupė daug metų. Nors yra ir naujų veidų, dauguma rankininkų rinktinėje žaidžia jau labai seniai. Pamatysime, kaip jiems pavyks įveikti jaudulį rungtyniaujant namie“, – sakė buvęs Lenkijos rinktinės treneris Bogdanas Wenta. Beje, B.Wenta yra vienintelis Europos pirmenybių medalį iškovojęs lenkas, bet ant garbės pakylos lipo atstovaudamas ne savo šaliai, o Vokietijai.

Lietuviai žaidė tik kartą

Lietuvos rinktinė žemyno pirmenybėse dalyvavo vieną kartą. 1998 metų čempionate lietuviai nugalėjo italus bei čekus, sužaidė lygiosiomis su prancūzais, pralaimėjo švedams, jugoslavams bei vokiečiams ir tarp 12 komandų užėmė devintąją vietą.

Šio čempionato atrankos turnyre Lietuvos rankininkai varžėsi su Danijos, Baltarusijos bei Bosnijos ir Hercegovinos komandomis. Kelialapius į Lenkiją iškovojo danai ir baltarusiai, o per 6 rungtynes 2 taškus surinkę lietuviai užėmė paskutinę ketvirtąją vietą (pergalė iškovota rungtynėse su Bosnija ir Hercegovina).

Kitų žemynų pirmenybės

Beveik tuo pat metu vyks dar viejų žemynų vyrų rankinio pirmenybės. Vienuolika geriausių Azijos komandų sausio 15-28 dienomis dėl medalių kovos Bahreine. Čempionate turėjo žaisti dvylika komandų, bet savo rankininkų neatsiuntė Makao. Stipriausios Azijos komandos vardą gins Kataro rinktinė.

Sausio 21-30 dienomis dvylika komandų varžysis Egipte vyksiančiame Afrikos čempionate. Varžovai bandys nukarūnuoti užpernai aukso medalius iškovojusią Alžyro rinktinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.