EUROLYGA 2023

Kalėjimo duoną krimtęs lenkų futbolo chuliganas – bokso pažiba

Smūgiai varžovų futbolo komandos sirgaliams bokso pasaulyje sukūrė naują herojų. Šeštadienį Niujorke į ringą lips ir dėl sunkiasvorių čempiono vardo pagal WBC seriją kovos Arturas Szpilka. 26 metų lenką bokso specialistai pastebėjo prieš dešimtmetį, kai šis dar žiauriai mušė kitų klubų chuliganus.

A.Szpilka siekia tapti sunkiasvorių čempionu pagal WBC seriją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Szpilka siekia tapti sunkiasvorių čempionu pagal WBC seriją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Szpilka buvo patekęs už grotų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Szpilka buvo patekęs už grotų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lenkas ringe turėtų kovoti antruoju numeriu, bet jis turi pranašumų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lenkas ringe turėtų kovoti antruoju numeriu, bet jis turi pranašumų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Wilderis – dvikovos favoritas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Wilderis – dvikovos favoritas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Wilderis – dvikovos favoritas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Wilderis – dvikovos favoritas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Wilderis – dvikovos favoritas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Wilderis – dvikovos favoritas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2016-01-16 12:29, atnaujinta 2017-06-11 00:33

A.Szpilka buvo Krokuvos „Wisla“ komandos futbolo chuliganas, o dabar dėl auksu žibančio diržo kovos su Deontay Wilderiu.

Dalyvavo žiauriose kovose

A.Szpilkos istorija – neįtikėtina ir kupina nemalonių atspalvių. Dar būdamas ketverių metų jis savo akimis regėjo tėvo žmogžudystę. Greitai pats lenkas tapo tuo, kuris galingai talžė kitų klubų chuliganus.

A.Szpilka priklausė „Vistula“ grupuotei, kuri buvo viena ryškiausių tarp kitų „Wisla“ chuliganų. „Vistula“ dalyvavo daugybėje muštynių ir taip penkiolikmetį chuliganą atrado vietinis bokso treneris Vladimiras Cwierzas.

Jis tiesiog įviliojo vaikiną į ringą, kai šiam pasiūlė su bokso pirštinėmis stoti prieš mirtinų priešų „Cracovia“ klubo chuliganą.

Po vienuolikos metų A.Szpilka siekia tapti pirmuoju Lenkijos pasaulio sunkiasvorių čempionu. Jeigu Brukline lenkas palauš D.Wilderį, ateityje turėtų gauti progą stoti prieš Tysoną Fury ar netgi suspėti apsikeisti smūgiais su Volodymyru Klyčko.

Nebijojo atsidurti už grotų

A.Szpilka šiandieną – visai kitoks žmogus, bet praeities šešėlis nuo jo niekur nesitraukia. O ir pats kovotojas su džiugesiu prisimena Lenkiją ir visą Europą šokiruojančius chuliganų išpuolius.

„Jis priklausė futbolo chuliganų grupuotei, kuri mušdavosi prieš kiekvieną „Wisla“ ekipos mačą, – sakė dabartinis jo treneris Ronnie Shieldsas. – Jis buvo blogiukas. Tiesiog toks jau buvo.“

A.Szpilka teigė, kad tuo metu visi jo amžiaus paaugliai mėgo muštis ir tai darė tiesiog gatvėse.

„Dėl to galėjai patekti į kalėjimą, bet mes tiesiog tai labai mėgome“, – sakė jis. Sėdo į kalėjimą

A.Szpilkai išvengti kalėjimo nepavyko. Jis buvo suimtas 2009 metų spalį, prieš pat bokso dviovą su Wojciechu Bartniku. „Wisla“ sirgaliai tęsė savo karą prieš „Cracovia“ gerbėjus ir A.Szpilka už grotų sėdo, nes buvo įsivėlęs į gatvės mūšius.

Kalėjime jis prisijungė prie kitos gaujos. Pastaroji save vadino tiesiog „Žmonėmis“ ir kovojo su „Žiurkėmis“. Kalėjime šiai grupei priklausė visi, kurie bendradarbiavo su policija ir apsaugos darbuotojais.

Lenkijos teisėsauga A.Szpilką laikė pavojingu, tad jis už grotų praleido visus 18 mėnesių, nesulaukęs bausmės palengvinimo.

Šis sudėtingas gyvenimo laikotarpis sukūrė jo, kaip boksininko, asmenybę. Boksas – ir sportas, tačiau jame reikia ir pramogų ir A.Szpilka tai suvokė. Jis išgarsėjo, kai į ringą žengė vilkėdamas oranžinės spalvos nuteistųjų rūbus.

A.Szpilka taip pat burną prisidengia specialiu raiščiu, taip primindamas gatvės muštynėse praleistus metus.

„Šią kaukę dėvėdavau, kai buvau chuliganas. Turėdavai slėpti savo veidą, kad niekas nežinotų, kas esi“, – sakė jis.

Paliko grupuotę

Bet rimtai pažvelgęs į boksą A.Szpilka nutarė palikti grupuotę ir laikytis toliau nuo chuliganų. Žinutę, kad išeina „Vistula“ grupuotei jis perdavė prieš dvejus metus.

„Aš daugiau nesu „Vistula“ draugas. Dabar turiu draugių įvairiausiuose klubuose: „Widzew“, „Cracovia“, LKS, GKS, neminint „Lechia“ ar „Silesia“ komandų. Man buvo pasakyta, kad turiu rinktis draugus, o tai – juokinga ir apgailėtina, – sakė A.Szpilka. – Aš nesu chuliganas. Dabar aš – profesionalus kovotojas. Pasirinkau draugus. „Wisla“ ženklas man reiškia daug, bet jo atsisakau, nes niekas man neaiškins, ką turiu daryti ir ką šlovinti.“

Po šių veiksmų A.Szpilkos figūra bokse ėmė staigiai augti. Po vienintelio pralaimėjimo profesionalo karjeroje 2014 metais, lenkas atsitiesė pergale prieš žinomą tėvynainį Tomasą Adameką. Vėliau sekė kitos pergalės, leidusios jam stoti prieš D.Wilderį, 2008 metų olimpinių žaidynių bronzos laimėtoją.

Pavyzdys kitiems

D.Wilderis laimėjo visas savo profesionalias kovas, kurių buvo 35. Tik vieną kartą jis laimėjo taškais. Kitos pergalės pasiektos nokautais. A.Szpilka šeštadienio dvikovoje, kuri Lietuvos laiku vyks 2 valandą nakties, nėra favoritas.

Bet lengvas lenko judėjimas, smūgiai ir bebaimis kovos stilius turėtų padėti kovoje dėl svarbiausio titulo.

„Mano istorija prasideda nuo nieko. Buvau gatvės kovotojas, – savo sirgaliams priminė A.Szpilka. – Bet dabar visi gali matyti, kad net ir pradėjęs nuo gatvės gali pakeisti gyvenimą. Tai – svajonė, amerikietiška svajonė. Žinau, ką turiu daryti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.