EUROLYGA 2023

Europos rankinio čempionatas: namo išsiųsti serbai ir islandai

Lenkijoje vykstančiame Europos vyrų rankinio čempionate baigėsi pirmojo etapo varžybos A ir B grupėse. Kelialapius į antrąjį etapą iškovojo Lenkijos, Prancūzijos, Makedonijos, Norvegijos, Kroatijos ir Baltarusijos rinktinės, o krautis lagaminus teko Serbijos ir Islandijos rankininkams.

Baigėsi čempionato A ir B grupių etapas.<br>Reuters nuotr.
Baigėsi čempionato A ir B grupių etapas.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Jan 20, 2016, 6:52 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 4:49 PM

Antradienį trečiajame ture A grupėje Lenkija nugalėjo Prancūziją 31:25, Makedonija sužaidė lygiosiomis su Serbija 27:27, B grupėje Norvegija įveikė Baltarusiją 29:27, Kroatija – Islandiją 37:28.

Lenkai nuostolių nepatyrė

Europos, pasaulio ir olimpinė čempionė Prancūzijos rinktinė nepateikė jokių rimtų argumentų per rungtynes su pirmenybių šeimininkais. Lenkijos rankininkai beveik visą laiką dominavo ir nugalėjo „mėlynuosius“ 31:25 (15:12).

Lenkai pradėjo dusinti varžovus mačui vos prasidėjus: 5-ąją min. šeimininkai pirmavo 4:1, 12-ąją min. – 9:3. Įdomiausia, kad tuo metu darbo beveik neturėjo Lenkijos rinktinės vartininkas Slawomiras Szmalis. Puikiai gynęsi aikštės žaidėjai blokavo kelis varžovų metimus, vertė prancūzus atakuoti iš sunkių padėčių, todėl kamuolys dažniausiai tapdavo lengvu S.Szmalio grobiu.

Prancūzai atsigavo tik pirmojo kėlinio pabaigoje, bet realios grėsmės Lenkijos komandai nekėlė. „Atsiprašau sirgalių dėl to, kad buvo tiek mažai emocijų, – juokavo Lenkijos rinktinės žaidėjas Piotras Chrapkowski. – Bet mums viskas pavyko, žaidėme kaip iš natų“.

Gera nuotaika tryško ir treneris Michaelis Biegleris: „Prieš rungtynes sakėme sau, kad ne privalome, bet galime ir labai norime. Tai buvo mūsų diena. Nuostabiai gynėmės, bet ir puldami darėme viską, ką numatėme“.

Lenkijos rinktinė pirmajame etape iškovojo 6 taškus ir tapo A grupės nugalėtoja. Antrąją vietą užėmusi Prancūzijos komanda surinko 4 taškus.

Į kitą etapą – paskutinę akimirką

Dėl trečiosios vietos ir trečiojo kelialapio į antrąjį etapą A grupėje kovojo buvusios Jugoslavijos šalių rankininkai. Iki tol po du kartus pralaimėjusios Makedonijos ir Serbijos rinktinės tarpusavio dvikovą baigė lygiosiomis 27:27 (13:13), bet makedonai žengė toliau dėl geresnio įvarčių skirtumo.

Serbijos rinktinė, kuri 2012 metais žaisdama namie tapo žemyno vicečempione, antrose Europos pirmenybėse iš eilės buvo eliminuota jau pirmajame etape.

Krokuvoje serbams pritrūko vos kelių sekundžių. Labai lygiai vykusiose rungtynėse (skirtumas nė sykio nebuvo didesnis nei 2 įvarčiai) Darko Džukičius likus vos 10 sek. pasinaudojo šiurkščia varžovų gynybos klaida ir išvedė Serbijos komandą į priekį.

Tačiau makedonai, kurie turėjo vieno žaidėjo pranašumą, be to, pakeitė vartininką septintuoju aikštės žaidėju, spėjo per kelias akimirkas surengti greitą ataką ir Dejanas Manaskovas, metimu iš kairiojo krašto nuginklavęs serbų vartininką Darko Staničių, išplėšė pergalingas lygiąsias.

„Rungtynės buvo labai labai sunkios. Pažvelgė į mus, galite pamatyti, kad esame visiškai išsunkti ir net neturime jėgų džiaugtis“, – sakė makedonų vartininkas Borko Ristovski.

Laiminga baltarusių diena

B grupėje po dviejų turų visos keturios komandos turėjo po 2 taškus. Pirmieji kelialapį į kitą etapą užsitikrino norvegai, pranokę baltarusius 29:27 (13:12).

Baltarusijos rankininkams šios rungtynės suiklostė labai panašiai, kaip pirmosios, kuriose jie pralaimėjo kroatams. Baltarusiai šiek tiek daugiau nei kėlinį žaidė lygiai, bet paskui pristigo jėgų ir atsiliko. Galutinis rezultatas netgi neatspindėjo antrajame kėlinyje norvegų turėto pranašumo.

Nesėkmę patyrusiai Baltarusijos komandai teko laukti paskutiniųjų grupės rungtynių. Jų rezultatas buvo palankus mūsų kaimynams – Kroatijos rinktinė sutriuškino Islandijos komandą 37:28 (19:10).

Kroatai, supykę dėl sekmadienį patirto pralaimėjimo norvegams, antradienio vakarą jau pirmomis minutėmis nupūtė Islandijos komandą. Pirmojo kėlinio viduryje Kroatijos ekipa pirmavo 11:2 ir nesunkiai išsaugojo panašią persvarą iki finalo sirenos.

„Kovojome visas rungtynes, padėjome vienas kitam. Privalome taip žaisti visada“, – tvirtino vienas Kroatijos rinktinės lyderių Manuelis Štrlekas.

Norvegijos ir Kroatijos rinktinės surinko po 4 taškus, Baltarusijos ir Islandijos – po 2. Tačiau tarpusavio rungtynėse baltarusiai įveikė islandus 39:38.

Pradės ne tuščiu kraičiu

A ir B grupių komandos antrajame etape sudarys I grupę. Joje bus įskaityti pirmojo etapo tarpusavio rungtynėse surinkti taškai.

Lenkija ir Norvegija antrąjį etapą pradės su 4 taškais, Kroatija ir Prancūzija – su 2, Baltarusija ir Makedonija – be taškų.

C ir D grupėse paskutinės pirmojo etapo rungtynės vyks trečiadienį. Šiose grupėse kelialapius į antrąjį etapą jau užsitikrino Ispanijos (C grupė), Danijos ir Vengrijos (D grupė) rankininkai.

Europos čempionato 3 turas

A grupė

Makedonija – Serbija 27:27 (13:13). D.Manaskovas 10, G.Georgijevski 5/ Ž.Šešumas ir P.Nenadičius po 7, I.Nikčevičius 5.

Prancūzija – Lenkija 25:31 (12:15). L.Abalo ir K.Mahe po 5/ K.Bielecki 9, P.Krajewski ir K.Syprzakas po 6.

Galutinė lentelė: 1. Lenkija – 6, 2. Prancūzija – 4, 3. Makedonija – 1, 4. Serbija – 1.

B grupė

Baltarusija – Norvegija 27:29 (13:12). S.Rutenka 9, S.Šylovičius 7, B.Puchovskis 5/ K.Bjornsenas ir Ch.O‘Sullivanas po 5.

Kroatija – Islandija 37:28 (19:10). M.Maričius 8, M.Štrlekas 6/ G.V.Sigurdssonas ir A.Th.Gunerssonas po 6.

Galutinė lentelė: 1. Norvegija – 4, 2. Kroatija – 4, 3. Baltarusija – 2, 4. Islandija – 2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.