EUROLYGA 2023

Kaimynų sporto perlai – kitokie nei mūsų

Garsus futbolininkas, skeletono žvaigždė, lengvaatletės, sunkiaatletis, imtynininkė – labai skirtingų sporto šakų atletai išrinkti geriausiais 2015 metų sportininkais Lietuvai artimose valstybėse.

R.Lewandowskis išrinktas geriausiu Lenkijos sportininku, o Estijoje tarp vyrų triumfavo sunkiaatletis M.Seimas (nuotr.).
R.Lewandowskis išrinktas geriausiu Lenkijos sportininku, o Estijoje tarp vyrų triumfavo sunkiaatletis M.Seimas (nuotr.).
R.Lewandowskis (nuotr.) išrinktas geriausiu Lenkijos sportininku, o Estijoje tarp vyrų triumfavo sunkiaatletis M.Seimas.<br>„Reuters“ /„Scanpix“, AFP/„Scanpix“ nuotr.
R.Lewandowskis (nuotr.) išrinktas geriausiu Lenkijos sportininku, o Estijoje tarp vyrų triumfavo sunkiaatletis M.Seimas.<br>„Reuters“ /„Scanpix“, AFP/„Scanpix“ nuotr.
Skeletonininkas M.Dukuras rinkimuose Latvijoje nugalėjo jau penktąjį kartą.
Skeletonininkas M.Dukuras rinkimuose Latvijoje nugalėjo jau penktąjį kartą.
Baltarusijoje pripažinimo sulaukė pasaulio čempionė bėgikė M.Arzamasova.
Baltarusijoje pripažinimo sulaukė pasaulio čempionė bėgikė M.Arzamasova.
Daugiau nuotraukų (4)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

2016-01-25 11:23, atnaujinta 2017-06-10 06:29

Penkiakovininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir dviratininkas Ramūnas Navardauskas išrinkti geriausiais 2015-ųjų Lietuvos sportininkais.

Jie buvo pasveikinti sausio 5-ąją Nacionaliniame operos ir baleto teatre vykusiose iškilmėse.

Antrąkart Lietuvoje metų laureatai buvo renkami pagal naują formulę. Geriausius sportininkus lėmė bendras Lietuvos tautinio olimpinio komiteto, Kūno kultūros ir sporto departamento atstovų, Lietuvos sporto žurnalistų federacijos narių ir portalo lrytas.lt skaitytojų balsavimas.

Iš trijų organizacijų atstovų sudaryta Lietuvos sporto apdovanojimų taryba paskelbė 11 nominacijų laureatus.

„Lietuvos rytas“ pasižvalgė, kokius 2015 metų sporto didvyrius ir kaip pasirinko mūsų šalies kaimynės Lenkija, Baltarusija, Latvija ir Estija.

Estijoje kilo skandalas

Estijoje svarbiausius titulus nuskynė sunkiaatletis Martas Seimas ir imtynininkė Epp Mäe.

Dėl 25 metų sunkiaatlečio pripažinimo Estijoje nekilo jokių diskusijų – štangą tramdantis trumpaplaukis pernai pasaulio čempionate svorio kategorijoje iki 105 kg buvo trečias, o dėl dopingo diskvalifikavus rusą Aleksejų Lovčevą estui atiteko sidabras.

Visos trys balsavusios visuomenės grupės – sporto mėgėjai, sporto ekspertai ir sporto žurnalistai – skyrė M.Seimui pirmąsias vietas.

„Tarp vyrų didžiausiu netikėtumu galima vadinti futbolininko Ragnaro Klavano ketvirtąją vietą, – pažymėjo Estijos sporto komentatorius Ottas Järvela. – Įprastai Estijoje komandinių sporto šakų atstovai nebūna tarp geriausiųjų. Net ir Anglijos „Premier“ lygoje žaidęs vartininkas Martas Poomas ir vienintelis NBA žaidęs Estijos krepšininkas Martinas Muurseppas nėra laimėję šiuose rinkimuose.

Tad „Augsburg“ gynėjo R.Klavano pripažinimas buvo gera žinia, kad Estijos futbolas keičiasi teigiama kryptimi.“

Daugiau aistrų kilo renkant geriausią Estijos sportininkę.

Nors nugalėjo 23 metų imtynininkė E.Mäe, laimėjusi bronzą 2015 m. pasaulio čempionate Las Vegase, visuomenė šiai atletei paskyrė tik ketvirtąją vietą, o savo favorite pasirinko 13-metę Estijos sporto sensaciją Kelly Sildaru.

Ši mergaitė praėjusį gruodį JAV laimėjo akrobatinio slidinėjimo serijos „Dew Tour“ turnyrą ir 30 tūkst. dolerių čekį, Kolorade pranokusi ir olimpines prizininkes.

Visuomenė atletę karštai palaikė, nors rinkimus gruodžio pradžioje organizavęs Estijos tautinis olimpinis komitetas nebuvo įtraukęs K.Sildaru tarp dešimties kandidačių, – žmonės jos pavardę įrašė į laisvą paliktą vietą sąrašo pabaigoje.

„Akivaizdu, kad K.Sildaru dabar yra Estijos sporto brangakmenis, – sakė O.Järvela. – Visos Estijos sporto viltys 2018 metų olimpinėse žaidynėse Pjongčange bus susietos su slidininke, kuriai tuo metu bus tik 15 metų.“

Geriausiu Estijos treneriu išrinktas sunkiaatlečio M.Seimo tėvas Alaras Seimas, o geriausia komanda tapo irkluotojų kvartetas, pasaulio pirmenybėse laimėjęs bronzą.

Geriausio jaunojo atleto prizas pateko į 20-metės šviesiaplaukės Anett Kontaveit rankas – tenisininkė pernai prasiveržė iki ketvirtojo rato „US Open“ varžybose, o dabar užima 86-ąją poziciją pasaulio teniso moterų reitinge.

NBA talentas liko už nugaros

Latvijoje tarp vyrų jau penktą kartą geriausiu išrinktas atletas, kurio sporto šaka Lietuvoje vis dar lieka paslaptinga.

Keliolikos žmonių komisija, sudaryta iš sporto organizacijų, žiniasklaidos priemonių ir sporto rėmėjų atstovų, skeletono asui Martinui Dukurui vėl skyrė pirmąją vietą.

Abejonių dėl 31 metų latvio pripažinimo nekilo: skeletono žvaigždė dar kartą patvirtino savo statusą pernai, kai leisdamasis ledo trasa specialiomis rogėmis susišlavė viską – pasaulio ir Europos pirmenybių auksą ir šeštą sezoną paeiliui pasaulio taurę.

Tarp penkių nominantų buvo ir Kristapas Porzingis. 20-metis latvis pernai stebuklingu debiutu NBA sukėlė triukšmo ne tiktai Latvijoje, bet ir Niujorke.

„Vertinimai labai subjektyvūs. K.Porzingis puikiai sužaidė porą mėnesių NBA, bet jis nežaidė Latvijos krepšinio rinktinėje, o geriausių atletų rinkimuose varžėsi su pasaulio čempionais“, – sakė Latvijos sporto apžvalgininkas Guntis Keiselis.

Tarp moterų Latvijoje pirmąsyk triumfavo Laura Ikauniecė-Admininia. 23 metų lengvaatletė pernai laimėjo pasaulio čempionato bronzą septynkovės rungtyje.

K.Porzingis pirmavo kitoje nominacijoje, kurioje interneto portale latviai rinko populiariausią šalies sportininką. Bet, likus porai dienų iki balsavimo pabaigos, rezultatai buvo paslėpti, o nugalėtoju paskelbtas motokroso talentas Paulas Jonasas.

„Šis jaunuolis atsiimdamas prizą sakė, kad nėra populiariausias, bet turi aktyviausius sirgalius.

Buvo netikėta, kad K.Porzingis nelaimėjo šioje nominacijoje“, – pasakojo G.Keiselis.

K.Porzingis neliko be prizo – Kylančios žvaigždės nominacijoje jis jau neturėjo lygių.

Triumfavo įvarčių mašina

Per geriausių sportininkų rinkimų istoriją Lenkijoje iki šiol tik sykį buvo laimėjęs futbolininkas.

Nuo Zbigniewo Bonieko, dabartinio Lenkijos futbolo federacijos prezidento, sėkmės praėjo 33 metai, kai į garbingą sąrašą pateko ir Robertas Lewandowskis.

„Šiemet tai nebuvo netikėtumas, – komentavo Lenkijos naujienų televizijos ir portalo TVN24 žurnalistas Dariuszas Szarmachas. – Jis yra populiariausias žaidėjas populiariausioje Lenkijoje sporto šakoje.“

Lenkijos rinktinės ir Miuncheno „Bayern“ 27 metų puolėjui tai buvo neįtikėtini metai – jis pelnė 38 įvarčius per 51 rungtynes, o rugsėjį per bundeslygos mačą į „Wolfsburg“ vartus įmušė 5 įvarčius per 9 minutes.

Europos čempionato atrankoje R.Lewandowskio 13 įvarčių padėjo Lenkijos rinktinei patekti į finalinį turnyrą Prancūzijoje.

Lenkijoje tradicinius geriausiųjų rinkimus nuo 1926-ųjų rengia sporto laikraštis „Przegląd Sportowy“. Jo skaitytojai internetu, paštu ir trumposiomis žinutėmis renka geriausią neskirstydami nominacijų pagal lytį.

2014 metais triumfavo šuolių su slidėmis nuo tramplino meistras Kamilas Stochas, o prieš tai net penkis kartus iš eilės nugalėjo Justyna Kowalczyk.

Šįkart žiemos sporto meistrai užleido vietą vasaros sporto šakų atstovams – po R.Lewandowskio išsirikiavo kūjo metimo pasaulio rekordininkė Anita Wlodarczyk, ketvirtoji teniso raketė Agnieszka Radwanska, pasaulio kūjo metimo čempionas Pavelas Fajdekas, tinklininkas Michalas Kubiakas, disko metikas Piotras Malachowskis.

Laukia olimpinių metų

Aliaksandras Lukašenka ir vadovauja Baltarusijos valstybei, ir yra šios šalies Olimpinio komiteto prezidentas, todėl čia jo žodis gerokai svaresnis nei visų kitų.

Tik olimpiniais metais Prezidento sporto klubas ir Olimpinis komitetas rengia prašmatnius „Sporto triumfo“ apdovanojimus.

Neolimpiniais 2015-aisiais tokių rinkimų nebuvo, bet laikraštis „Sportivnaja panorama“, apklausęs šalies sporto žurnalistus, 57-ąjį kartą išrinko 10 geriausių atletų.

Daugiausia balsų gavo Maryna Arzamasova. 27 metų bėgikė pernai tapo 800 m rungties pasaulio čempione ir pakartojo savo motinos buvusios garsios bėgikės Ravilios Agletdinovos sėkmę.

Bėgikė aplenkė biatlono pasaulio taurės laimėtoją Darją Domračevą ir pasaulio dviračių plento asmeninių lenktynių čempioną Vasilijų Kirijenką.

Skirstant pagal lytį, Metų sportininkais paskelbti M.Arzamasova ir V.Kirijenka.

Balsuojant nominantų sąraše buvo net 83 pavardės.

„Kiti sporto leidiniai irgi rinko savo laureatus, bet „Sportivnaja panorama“ apklausa laikoma objektyviausia ir turinčia seniausias tradicijas, – sakė Baltrusijos turizmo ir sporto ministerijos sekretorius Vladzimiras Nesterovičius. – Bet jokios oficialios ceremonijos laikraštis nerengia.

Didžiulė šventė rengiama tik pagerbiant olimpinių metų „Sporto triumfo“ rinkimų laureatus.“

Į dešimtuką dar pateko sunkiaatletis pasaulio čempionas Vadzimas Strelcovas, sprinterė Alina Talaj, meninės gimnastikos atstovė Melitina Staniuta, baidarininkė Maryna Litvinčiuk, dviratininkė Aliona Omeliusik, irkluotojas Arciomas Kozyris ir imtynininkė Vasilisa Marzaliuk.

Metų komandomis išrinktos moterų baidarių keturvietė ir Barysavo BATE futbolo ekipa. Geriausiu treneriu pripažintas baidarių ir kanojų rinktinės treneris Vladzimiras Šantarovičius.

2015 m. sporto laureatai

Lietuva: Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė (šiuolaikinė penkiakovė) ir Ramūnas Navardauskas (dviračių sportas).

Latvija: Laura Ikauniecė-Admininia (lengvoji atletika) ir Martinas Dukuras (skeletonas).

Estija: Epp Mäe (imtynės) ir Martas Seimas (sunkioji atletika).

Lenkija: Robertas Lewandowskis (futbolas).

Baltarusija: Maryna Arzamasova (lengvoji atletika) ir Vasilijus Kirijenka (dviračių sportas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.