EUROLYGA 2023

Smūgiai Lietuvos dviratininkei: dopingas ir grėsminga diagnozė

Inga Čilvinaitė buvo nubausta 18 mėnesių diskvalifikacija, kai 29 metų dviratininkės organizme rastas energijos suteikiantis stimuliatorius oktopaminas.

I.Čilvinaitė atstovavo Rusijos komandai „RusVelo“, kai varžybose Salvadore atliktas dopingo testas buvo teigiamas.
I.Čilvinaitė atstovavo Rusijos komandai „RusVelo“, kai varžybose Salvadore atliktas dopingo testas buvo teigiamas.
Buvusi Lietuvos dviračių plento lenktynių čempionė I.Čilvinaitė nelenktyniauja nuo 2014 metų pavasario.<br>M.Kulbio nuotr.
Buvusi Lietuvos dviračių plento lenktynių čempionė I.Čilvinaitė nelenktyniauja nuo 2014 metų pavasario.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kęstutis Rimkus

2016-01-27 21:30, atnaujinta 2017-06-10 01:12

Nors nuo lemtingo testo praėjo beveik dveji metai, dopingo istorija išlindo tik dabar.

Suteikia energijos pliūpsnį

2016 metų sausio 28-oji – paskutinė diena, kai I.Čilvinaitė gali pateikti apeliaciją Tarptautinei dviračių sporto sąjungai (UCI). Bet 29 metų dviratininkė to nedarys.

Pasitelkusi advokatą ir suvienijusi jėgas su Rusijos dviračių sporto federacijos globojama Olga Zabelinskaja ji ilgai gynėsi teisiniuose ginčuose, kol praėjo visas diskvalifikacijos periodas.

Tai pačiai komandai – „RusVelo“ – atstovavusių dviratininkių organizme 2014 metų pavasarį Salvadore aptikta oktopamino.

„Tai yra stimuliatorius, kuris gali būti skirtas svoriui mesti, apetitui sumažinti, o taip – suteikti energijos, – sakė Lietuvos antidopingo agentūros vadovė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė. – Ši medžiaga gana paplitusi maisto papilduose, todėl nevaržybų metu jos vartojimas nėra reguliuojamas.

Oktopaminas draudžiamas tik per varžybas. Sportininkai supranta, kad jo vartoti negalima, nes tai – dopingas. Jis suteikia pranašumo ne tik dviračių sporte, nes garantuoja papildomą energijos pliūpsnį, nutolina nuovargį.“

Slėpė dopingo skandalą 

Oficialiai bausmę dėl draudžiamos medžiagos vartojimo I.Čilvinaitei skyrė Lietuvos dviračių sporto federacija (LDSF).

Ji dar 2014-aisiais buvo informuota apie teigiamą dopingo testą, bet veiksmų nesiėmė, nes sportininkė pati ir su Rusijos komanda siuntė užklausas į laboratorijas, konsultavosi su mokslo specialistais bandydama paaiškinti uždrausto preparato kiekį savo organizme.

UCI jai iš pradžių siūlė skirti dvejų metų diskvalifikaciją bei piniginę baudą, kurią sudarytų didelė pastarojo dviratininkės kontrakto dalis.

Bet, anot Lietuvos dviračių teisėjų tarybos pirmininko ir buvusio federacijos generalinio sekretoriaus Valentino Rutkausko, dviratininkės pasiaiškinimus nagrinėjusi LDSF pasiūlė skirti švelnesnę bausmę – 18 mėnesių be piniginės baudos.

LDSF laukė, ar UCI patvirtins lietuvių nustatytą bausmę dviratininkei.

Galiausiai UCI patvirtino 18 mėnesių diskvalifikaciją be piniginės baudos ir paskelbė apie tai šių metų sausio 8 dieną, palikdama 20 dienų apeliacijai.

„Iki sausio 28 dienos vakaro ji turi teisę pareikšti apeliaciją. Mes savo tinklapyje paskelbėme, bet labai netrimituojame, nes procesas nėra pasibaigęs,“ – komentavo LDSF prezidentas Romualdas Bakutis.

LDSF faktą apie I.Čilvinaitės diskvalifikaciją užfiksavo praėjusių metų gruodžio 21 dieną vykusio Vykdomojo komiteto susirinkimo protokole.

Neigė vartojusi dopingą

Nors Lietuvos dviračių sporte apie I.Čilvinaitės dopingo problemos nebuvo viešinamos, Vilniuje šiuo metu gyvenanti dviratininkė nebėgo nuo klausimų.

Kaip prasidėjo ši dopingo istorija? – lrytas.lt paklausė I.Čilvinaitės.

– Per daugiadienes lenktynes Salvadore 2014 metų kovo 16 dieną buvo paimtas mėginys. Tų pačių metų birželio 29 dieną gavau laišką, kad manyje rastas draudžiamas preparatas oktopaminas.  Aš tikrai nieko nenaudojau, todėl pradėjau ieškoti kaip oktopaminas galėjo patekti.

Išsiaiškinau, jog nedidelę dalį šios medžiagos turi kiekvienas žmogus. Manyje rasta didesnis nei įprasta kiekis.

Nagrinėjome maisto papildus, kuriuos vartojame prieš varžybas. Tai darėme kartu su Rusijos komanda, nes Salvadore ta pati medžiaga rasta ir pas Rusijos dviratininkę (2012 metų olimpinių žaidynių prizininkę O.Zabelinskają, – red.). Viskas baigėsi tik šių metų sausio 8 dieną, kai gavau oficialią bausmę.

Iki tol ieškojome būdų, kaip įrodyti mūsų nekaltumą. Rusai ir toliau bylinėjasi, nes nesutinka.

Aš neturiu daug pinigų tyrimams, man negali padėti federacija. Mūsų bandymai įrodyti nekaltumą nebuvo sėkmingi, nors kreipėmės pagalbos į mokslininkus, tyrėme maisto papildus. Mane nubaudė 18 mėnesių, tad bausmė jau baigėsi 2015 metų rugsėjį.

- Ar pati sau radote paaiškinimą, kaip jūsų organizme užfiksuotas neįprastas oktopamino kiekis?

– Salvadore mane pagavo smarkus virusas, viduriavau, pakilo aukšta kūno temperatūra. Centrinėje Amerikoje nuo viruso kentėjo daug panų, bet man kilo didelė komplikacija. Bandėme aiškinti, kad dėl viruso galėjo padidėti oktopamino kiekis, bet UCI tuo neįtikinome.

UCI teigė, kad organizmas negali pagaminti tokio kiekio oktopamino. Aš nesu medikė, negaliu to įrodyti, tik ranką pridėjusi pasakyti, kad nieko draudžiamo nenaudojau.

Bet jei UCI nustatė, vadinasi, kažkaip oktopaminas turėjo patekti. Svarsčiau įvarius variantus: galbūt kažko būta gertuvėje, sirgdama gėriau kažkokius vaistus, pirktus Salvadore. Galiausiai – neturiu atsakymo.

- Ar pasitikite savo buvusia komanda „RusVelo“? (Taip pat pasivadinusioje Rusijos vyrų komandoje 2013-2015 m. užfiksuoti net penki dopingo atvejai, – red.).

– Nei vienai dviračių sporto komandai tokių skandalų nereikia. Juo labiau, kad ta kita mergina – viena stipriausių Rusijos dviratininkių. Dabar ją gina Rusijos dviračių sporto federacija, kuri kovos iki galo.

Aš pati kitų kovos būdų nebežinau. Negaliu savo nekaltumo įrodymų padėti ant lėkštutės, nors iki tol apie oktopaminą nebuvau girdėjusi.

Laiškas, kad jo rasta manyje – buvo perkūnas iš giedro dangaus. Tik paskui sužinojau, kad jis gaunamas iš greipfurto žievelių.

- Jūsų diskvalifikacija baigėsi. Ar ketinate tęsti dviratininkės karjerą?

– Rugpjūtį mano kojoje buvo rastas auglys, atlikta operacija. Dabar treniruojuosi, bet didelių planų neturiu – dar laukiu gydytojų rekomendacijų.

* * *

Faktai apie I.Čilvinaitę

Inga Čilvinaitė yra iš Šilalės rajono kilusi dviratininkė. Sportišką merginą ten pastebėjo Kęstutis Česaitis – pirmasis geriausio 2015 metų Lietuvos sportininko Ramūno Navardausko treneris.

Pirmoji I.Čilvinaitės komanda buvo „Aušra-Gruodis“, nuo 2009 metų ji atstovavo Italijos komandai „Safi-Pasta Zara“, kur lietuvei teko ekipos lyderių pagalbininkės vaidmuo.

Lietuvė dalyvavo įvairiose profesionaliose lenktynėse tarp jų ir „Giro d'Italia“.

Pastaruoju metu ji atstovavo Rusijos komandai „RusVelo“.

Buvusi Lietuvos plento lenktynių čempionė I.Čilvinaitė 2012 metais pretendavo į Londono olimpines žaidynes. Tuomet ji turėjo užimti dėl dopingo diskvalifikuotos Rasos Leleivytės vietą.

Pakeisti nubaustą dviratininkę Lietuvos dviračių sporto federacija negavo leidimo, o po poros metų buvo užfiksuotas teigiamas I.Čilvinaitės dopingo testas.

Dopingo atvejai

I.Čilvinaitė ne pirmoji Lietuvos dviratininkė, nubausta dėl dopingo vartojimo.

Iki jos diskvalifikacijų buvo sulaukę penki dviratininkai: Rita Razmaitė (1996 m.), Arnoldas Saprykinas (2001-2002 m.), Raimondas Rumšas (2003 m.), Saulius Ruškys (2005 m.) ir Rasa Leleivytė (2012 m.).

Mūsų šaliai atkūrus Nepriklausomybę dėl draudžiamų medžiagų vartojimo bausta trys dešimtys atletų. Pastaraisiais metais įkliuvo sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas (antrą kartą per karjerą) ir raitelis Andrius Perovas, kai dopingo buvo rasta jo žirgo mėginyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.