EUROLYGA 2023

Europos rankinio čempionate – kroatų žygdarbis

Europa nuo sekmadienio turės naujus vyrų rankinio čempionus. Titulą gynusi Prancūzijos rinktinė Lenkijoje vykstančiose žemyno pirmenybėse nepateko į pusfinalį ir žais tik dėl penktosios vietos. Trečiadienį lemiamas antrojo etapo rungtynes laimėjo ir kovą dėl medalių tęs Norvegijos, Kroatijos, Ispanijos ir Vokietijos rankininkai.

Kroatai sukūrė žygdarbį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kroatai sukūrė žygdarbį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Jan 28, 2016, 6:51 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 1:04 AM

Norvegai įveikė prancūzus 29:24, kroatai – lenkus 37:23, ispanai – rusus 25:23, vokiečiai – danus 25:23.

Penktadienį pusfinalyje susitiks Norvegija – Vokietija ir Ispanija – Kroatija. Komandos dėl medalių kovos Krokuvoje.

Į kovą palydėjo prezidentė

Kroatijos rinktinė padarė tai, kas atrodė neįmanoma. Kroatams paskutinę antrojo etapo dieną reikėjo iš pradžių sulaukti palankaus rezultato kitose rungtynėse, o paskui patiems įveikti Lenkijos komandą milžinišku 11 įvarčių skirtumu.

Tačiau viskas susiklostė lyg sapne. Kroatijos rankininkai, kuriuos prieš mačą iš rūbinės į kovą palydėjo šalies prezidentė Kolinda Grabar-Kitarovič, atliko tikrą žygdarbį ir sutriuškino Krokuvos arenoje 15 tūkstančių sirgalių palaikomus šeimininkus 37:23 (15:10).

Prieš rungtynes kroatai kalbėjo tik apie garbingą atsisveikinimą ir tvirtino netikintys, kad gali laimėti dideliu skirtumu. Bet pažadą kovoti iš visų jėgų jie vykdė ir neįmanoma misiją versti įmanoma pradėjo vos žengę į aikštę. Svečiai iš Balkanų net 9 min. neleido lenkams įmesti nė vieno įvarčio ir pamažu krovėsi pranašumą: 3:0, 5:1...

Vis dėlto pirmajame kėlinyje skirtumas nebuvo labai didelis, o tikras Lenkijos rinktinės košmaras prasidėjo iškart po pertraukos. Kroatai dar 10 min. užrakino savo vartus ir, patys įmetę net 8 įvarčius iš eilės, padidino skirtumą iki jiems reikiamo (23:10).

Kroatijos komandos pozicijos truputį susvyravo tik antrojo kėlinio viduryje, kai įmetę 5 įvarčius be atsako, lenkai sumažino atsilikimą 18:30. Bet padaryti dar daugiau Lenkijos rinktinė nesugebėjo ir į pusfinalį pateko kroatai.

„Tai stebuklas, – iškart po rungtynių Kroatijos komandos laime negalėjo patikėti jos treneris Željko Babičius. – Dėkoju ir savo draugui Jėzui. Tegul jis man atleidžia už mano menką tikėjimą“.

Eliminavo Europos čempionus

Kroatijos rinktinė atsidarė duris, kurias jai pravėrė Norvegijos komanda. Prieš tai vykusiose rungtynėse Norvegijos rankininkai įveikė Europos čempionės vardą gynusią Prancūzijos ekipą 29:24 (12:11).

Dvikovos pradžioje prancūzai pirmavo 7:4, bet tada praleido 4 įvarčius iš eilės, o rezultatą persvėrę skandinavai gniaužtų nebeatleido. Iki pirmojo kėlinio pabaigos norvegų persvara buvo nedidelė, bet po pertraukos šiauriečiai visą laiką tvirtai kontroliavo situaciją.

„Jaučiamės kaip sapne. Tai neįtikėtina, – saėk Norvegijos rinktinės žaidėjas Magnusas Jondalas. – Vykdami į Lenkiją kalbėjomės, jog mūsų tikslas – patekti į antrąjį etapą. Bet dabar mes pusfinalyje! Kai nugalėjome Lenkijos rinktinę, supratome, kad nėra nieko neįmanomo“.

Pirmą kartą į Europos pirmenybių pusfinalį patekusi Norvegijos rinktinė antrajame etape surinko 9 taškus ir tapo I grupės nugalėtoja. Po 6 taškus iškovojo Kroatijos, Prancūzijos ir Lenkijos rinktinės, 2 – Baltarusijos, 1 – Makedonijos.

Traumos vokiečių nepasmaugė

II grupėje dėl kelialapio į pusfinalį susikovė Vokietijos ir Danijos rankininkai, vieni kitus pažįstantys kaip nuluptus. Net dešimt Danijos rinktinės žaidėjų rungtyniauja Vokietijos klubuose, o dvikovos intrigą kaitino dar ir tai, kad abi komandas treniruoja Islandijos specialistai: danus – Gudmunduras Gudmundssonas, vokiečius – Daguras Sigurdssonas.

Trečiadienį islandų trenerių dvikovoje D.Sigurdssonas pranoko tautietį ir Vokietijos rinktinė iškovojo pergalę 25:23 (12:13).

Beveik visos rungtynės vyko nedideliais spurtais. Tai viena, tai kita komanda perimdavo iniciatyvą, įmesdavo 3-4 įvarčius paeiliui ir išsiverždavo į priekį. Antrojo kėlinio viduryje atrodė, kad daugiau aukšto meistriškumo žaidėjų turinčiai Danijos komandai jau pavyko palaužti varžovus, bet traumų išretinta Vokietijos rinktinė net tada rado jėgų atsitiesti.

53-ąją min. atsilikę 21:23, vokiečiai daugiau neleido varžovams įmesti nė vieno įvarčio, o patys pasižymėjo keturis kartus ir džiaugėsi kelialapiu į pusfinalį.

Likimo ironija, bet paskutines danų viltis nubraukė iš geros padėties neįmetęs kraštinis Andersas Eggertas. Šiam rankininkui labai pasisekė antrojo kėlinio pirmąją minutę, kai teisėjai nepastebėjo raudonos kortelės verto jo smūgio varžovui.

Vokietijos rinktinei patekimas į pusfinalį yra didelė pergalė. Prieš pat čempionatą vokiečiai neteko trijų traumas patyrusių žaidėjų, o jau Lenkijoje per rungtynes su rusais susižeidė dar du rankininkai.

Favoritai nenuvylė

Tokiu pat rezultatu trečiadienį Vroclave baigėsi dar vienerios rungtynės. Pagrindine čempionato favorite dažnai vadinama Ispanijos rinktinė nugalėjo Rusijos komandą 25:23 (11:12).

Ispanai beveik visą pirmąjį kėlinį vijosi varžovus, bet iškart po pertraukos išsiveržė į priekį, antrojo kėlinio viduryje padidino skirtumą iki 5 įvarčių (23:18) ir, nors paskui varžovai priartėjo, užtikrintai įrodė pranašumą.

8 taškus surinkusi Ispanijos rinktinė tapo II grupės nugalėtoja. Antrąją vietą užėmę vokiečiai taip pat iškovojo 8 taškus, o paskui dvi stipriausias grupės komandas išsirikiavo Danijos (7 taškai), Švedijos (4), Rusijos (3) ir Vengrijos (0) rinktinės.

Trečiadienio rezultatai

I grupė

Makedonija – Baltarusija 29:30 (13:14). K.Lazarovas 10, D.Manaskovas 4/ B.Puchovskis 11, A.Jurynokas ir V.Kulešas po 5.

Prancūzija – Norvegija 24:29 (11:12). D.Narcisse‘as 7, M.Guigou 5/ K.R.Tonnesenas 6, K.Bjornsenas 5.

Lenkija – Kroatija 23:37 (10:15). K.Bielecki ir M.Daszekas po 4/ M.Štrlekas 11, M.Maričius 7, Z.Horvatas 5.

Lentelė: 1. Norvegija – 9, 2. Kroatija – 6, 3. Prancūzija – 6, 4. Lenkija – 4, 5. Baltarusija – 2, 6. Makedonija – 0.

II grupė

Švedija – Vengrija 22:14 (10:7). V.Ostlundas ir L.Nilssonas po 5/ R.Bodo 5.

Vokietija – Danija 25:23 (12:13). S.Fathas 6, F.Wiede 5/ M.Hansenas 7, A.Eggertas 6.

Ispanija – Rusija 25:23 (11:12). V.Rivera 11, V.Tomasas 6/ T.Dibirovas 5.

Lentelė: 1. Ispanija – 8, 2. Vokietija – 8, 3. Danija – 7, 4. Švedija – 4, 5. Rusija – 3, 6. Vengrija – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.