EUROLYGA 2023

Po skandalingo pusfinalio – Norvegijos rankininkų protestas

Lenkijoje vykstančiame Europos vyrų rankinio čempionate pusfinalio rungtynes penktadienį laimėjo Ispanijos ir Vokietijos rinktinės. Tačiau vokiečiai eidami miegoti nebuvo ramūs, nes jų varžovai padavė protestą.

Norvegijos rankininkų sielvartas.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Norvegijos rankininkų sielvartas.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Skandalinga rungtynių pabaiga.
Skandalinga rungtynių pabaiga.
Vokietijos rankininkų laimė.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Vokietijos rankininkų laimė.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Vokietijos rankininkų laimė.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Vokietijos rankininkų laimė.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Vokietijos rankininkų laimė.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Vokietijos rankininkų laimė.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Vokietijos rinktinė įmetė pergalingą įvartį.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Vokietijos rinktinė įmetė pergalingą įvartį.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Norvegijos rankininkų sielvartas.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Norvegijos rankininkų sielvartas.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Norvegijos rankininkų sielvartas.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Norvegijos rankininkų sielvartas.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Norvegijos rankininkų sielvartas.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Norvegijos rankininkų sielvartas.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Rolandas V.EIDVILAS

Jan 30, 2016, 8:46 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 8:08 PM

Vis dėlto šeštadienį jo nagrinėti neprireikė. Norvegija paskelbė, kad laikosi „Fair Play“ principų ir atsiima protestą.

Pusfinalyje Vokietija per pratęsimą palaužė Norvegiją 34:33, o Ispanija nugalėjo Kroatiją 33:29. Finalo rungtynės Krokuvoje bus žaidžiamos sekmadienį.

Ketvirtasis ispanų finalas

Ant Ispanijos rinktinės marškinėlių prisiūtos dvi žvaigždutės. Jos reiškia, kad ši komanda du kartus buvo pasaulio čempionė. Tačiau dukart planetos pirmenybių auksą iškovoję „Los Hispanos“ Senojo žemyno čempionate tauriausio metalo apdovanojimais nesidžiaugė dar nė sykio.

Galimybę užpildyti spragą ispanai turės sekmadienį, o teisę žaisti lemiamose rungtynėse jie iškovojo nugalėję Kroatijos komandą 33:29 (18:14).

Ispanijos rankininkų pergalę nulėmė puiki pirmojo kėlinio pabaiga. Dvikovos pradžioje geriau žaidė jų varžovai, labai greitai nutolę 4:1 ir panašiu skirtumu pirmavę iki 22-osios min. (13:10). Tačiau tada ispanams pavyko drastiškai pakeisti įvykių eigą. Atkarpą iki pertraukos Ispanijos rinktinė laimėjo 8:1 ir įgijo keturių įvarčių pranašumą. Antrajame kėlinyje kroatai keliskart mažino atsilikimą iki vieno arba dviejų įvarčių, bet ispanai kaskart nuramindavo savo sirgalius ir vėl nutoldavo.

„Man trūksta žodžių. Žaidžiu rinktinėje aštuntus metus, bet šis finalas man bus pirmasis. Keturis ar penkis kartus pralaimėjome pusfinalyje, todėl dabar tiesiog esu laimingas“, – po pergalės emocijas liejo Ispanijos rinktinės žaidėjas Cristianas Ugalde.

Ispanijos rinktinė į Europos pirmenybių finalą pateko ketvirtąjį kartą. Praėjusius tris kartus lemiamos rungtynės susiklostė nesėkmingai: 1996 metais žaisdami namie ispanai finale pralaimėjo rusams, 1998 metais – švedams, 2006 metais – prancūzams.

Laiminga vokiečių pabaiga

Daug atkaklesnės ir dramatiškesnės buvo pirmosios pusfinalio rungtynės. Jose Vokietijos rinktinė tik per pratęsimą palaužė Norvegijos komandą 34:33 (14:13, 27:27).

Lygioje dvikovoje buvo tik viena atkarpa, kurioje viena iš komandų žaidė aiškiai geriau. Pirmajame kėlinyje vokiečiai pasinaudojo tuo, kad per 19 sek. iš aikštės buvo pašalinti du varžovai, įmetė 4 įvarčius be atsako ir nutolo 9:5. Tačiau norvegai dar iki pertraukos varžovus pavijo (12:12) ir nuo tada komandos žengė koja kojon – skirtumas nė sykio nebuvo didesnis negu du įvarčiai.

Svarbiausiomis akimirkomis tiksliau žaidė vokiečiai. Likus apie 15 sek. iki antrojo kėlinio pabaigos Rune Dahmke rezultatą išlygino 27:27, o laikrodžiui skaičiuojant paskutines pratęsimo akimirkas Kai Hafneris įmetė pergalingą įvartį.

„Jei prieš tris savaites kas nors mums būtų pasakęs, kad pateksime į finalą, būtume tik nusijuokę. Bet šis turnyras mums yra pašėlęs ir mes žaisime dar vienerias pašėlusias rungtynes. Beprotiškai norime jas laimėti“, – sakė Vokietijos rinktinės žaidėjas Erikas Schmidtas, kurio komanda prieš pat čempionatą neteko dviejų traumas patyrusių lyderių, o jau Lenkijoje prarado dar du žaidėjus.

Beje, pusfinalyje pergalingą įvartį įmetęs K.Hafneris neturėjo žaisti Europos čempionate. Jis nebuvo įtrauktas į preliminarią paraišką ir tik likus kelioms dienoms iki turnyro pakeitė susižeidusį komandos draugą. Vokietijos rinktinė į Europos pirmenybių finalą pateko po 12 metų pertraukos. 2004 metais vokiečiai lemiamoje dvikovoje nugalėjo to čempionato šeimininkę Slovėnijos komandą ir iki šiol vienintelį kartą iškovojo aukso medalius.

Norvegų protestas

Norvegijos delegacija po rungtynių padavė protestą. Mat paskutinėmis sekundėmis aikštėje buvo aštuoni Vokietijos rankininkai.

Atlikdami keitimus vokiečiai susipainiojo ir vienu metu įleido du vartininkus: tikrąjį ir aikštės žaidėją su vartininko skraiste (pagal rankinio taisykles, vartininką gali keisti aikštės žaidėjas, kuris tuo metu apsivelka specialią skraistę ir turi visas vartininko teises).

Pagal taisykles, vokiečiai turėjo būti nubausti 2 min. pašalinimu, bet pažeidimo nepastebėjo nei teisėjai, nei rungtynių inspektorius.

Protestas bus nagrinėjamas šeštadienį, bet tikimybė, kad Europos rankinio federacija (EHF) jį patenkins, yra labai menka. Pastaraisiais sezonais tiek vyrų, tiek moterų Čempionų lygoje jau buvo panašių nesusipratimų, tačiau nukentėjusių teisybės paieškos buvo bevaisės.

Prieš kelis sezonus garsiausiai nuskambėjusioje istorijoje pagrindinis veikėjas buvo tuomet Minsko „Dynama“ aprangą vilkėjęs lietuvis Remigijus Čepulis. Jis per Čempionų lygos rungtynes su „Zagreb“ klubu buvo pašalintas 2 min., bet komandai žaidžiant mažumoje treneris jį įleido į aikštę su vartininko skraiste. „Dynama“ toje atakoje įmetė įvartį.

Minsko komanda iškovojo pergalę, o pavėluotai šiurkštų taisyklių pažeidimą pastebėję „Zagreb“ atstovai padavė protestą. Tačiau kroatai nieko nepešė ir EHF paliko galioti „Dynama“ palankų rezultatą.

Lenkų ir danų sielvartas

Europos čempionatui jau įsibėgėjus ir pradėjus aiškėti tikrajam komandų pajėgumui, pagrindinėmis turnyro favoritėmis buvo vadinamos Ispanijos, Danijos, Lenkijos ir Prancūzijos rinktinės. Tačiau iš didžiojo ketverto prognozes patvirtino tik ispanai. Danai, lenkai ir prancūzai lemiamas antrojo etapo rungtynes pralaimėjo. Ypač didelis buvo šeimininkų nusivylimas.

Po Lenkijos rinktinės pergalės prieš Prancūzijos komandą lenkų žiniasklaida jau kabino saviškiams auksą. Antrojo etapo paskutiniame ture lenkai galėjo net ir pralaimėti trijų įvarčių skirtumu, bet buvo gėdingai sutriuškinti. Nenuostabu, kad didžiausiomis raidėmis išspausdintas žodis „Gėda“ ketvirtadienį buvo populiariausias Lenkijos sporto ir ne vien sporto žiniasklaidos pirmuosiuose puslapiuose.

Panaši buvo danų istorija. Ketverias iš eilės rungtynes laimėję Danijos rankininkai turėjo dvi galimybes iškopti į pusfinalį, bet iš pradžių padovanojo tašką švedams (nors likus vos pustrečios minutės pirmavo trimis įvarčiais, sužaidė lygiosiomis), o paskui pralaimėjo vokiečiams. „Fiasko“, – trumpai ir aiškiai rinktinės rezultatą apibūdino Danijos dienraštis BT.

Prancūzų reakcija buvo daug santūresnė. Europos čempionės vardą gynusi Prancūzijos komanda į Lenkiją atvyko smarkiai pasikeitusi, keli pagrindiniai rankininkai nespėjo išsigydyti traumų, ekipoje buvo daug debiutantų. Todėl „mėlyniesiems“ nenukeliavus iki pusfinalio įtakingiausias šalies sporto dienraštis „L‘Equipe“ šį rezultatą pavadino tiesiog „stabtelėjimu“ prieš svarbiausią metų startą Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

Paguodos mačai

Dėl nepatenkinamų rezultatų sielvartaujančios komandos penktadienį Vroclave kovojo dėl žemesniųjų vietų. Rungtynėse dėl penktosios vietos prancūzai įveikė danus 29:26 (15:13). Prancūzai ir danai keisdami vieni kitus buvo net penkių praėjusių Europos pirmenybių nugalėtojai. Prancūzijos rinktinė auksą iškovojo 2006, 2010 ir 2014 metais, Danijos – 2008 ir 2012 metais.

Dvikovoje dėl septintosios vietos lenkai pranoko švedus 26:24 (12:12). Visų keturių komandų treneriai nevargino lyderių ir leido ilgiau žaisti atsarginiams.

Europiečiai tapo Azijos čempionais Azijos čempione antrą kartą iš eilės tapo Kataro rinktinė. Natūralizuotais europiečiais, afrikiečiais ir amerikiečiais pasistiprinę Kataro rankininkai ketvirtadienį finale pranoko turnyro šeimininkę Bahreino komandą 27:22. Tarp ispano Valero Riveros treniruojamų aukso medalininkų buvo bosnis vartininkas Danijelis Šaričius, dar vienas bosnis Eldaras Memiševičius, ispanas Borja Vidalis, kubietis Jorge Lopezas, kroatas Mario Tomičius ir kiti. Bronzos medalius iškovojo Japonijos rinktinė, mažajame finale įveikusi Saudo Arabijos ekipą 25:16.

Visos keturios stipriausios žemyno komandos iškovojo kelialapius į 2017 metų pasaulio pirmenybes, o penktąją vietą užėmusi Irano rinktinė gavo teisę žaisti pasaulio čempionato atrankos turnyre. Kataro rinktinė Azijos čempione tapo antrą kartą. Pirmą sykį katariečiai triumfavo prieš dvejus metus. Tada čempionatas irgi vyko Bahreino sostinėje Manamoje, o finale Kataro rankininkai po atkaklios kovos palaužė šeimininkus 27:26.

Penktadienio rezultatai

Pusfinalis

Vokietija – Norvegija 34:33 (14:13, 27:27). T.Reichmannas 10, K.Hafneris ir J.Kuhnas po 5, S.Fathas 4/ K.Bjornsenas 8, B.Myrholas ir M.Jondalas po 5, S.Sagosenas 4.

Ispanija – Kroatija 33:29 (18:14). V.Rivera, A.J.Garcia po 6, J.Aguinagalde ir V.Tomasas po 5/ I.Sliškovičius 6, M.Štrlekas, M.Maričius ir M.Kopljaras po 4.

Dėl 5 vietos

Prancūzija – Danija 29:26 (15:13). B.Kounkoud 8, C.Sorhaindo 6/ P.Ballingas 7.

Dėl 7 vietos

Lenkija – Švedija 26:24 (12:12). B.Konitzas ir P.Krajewski po 5/ L.Nilssonas 5.

Afrikos čempionatas

Pusfinalis

Tunisas – Alžyras 27:18 (13:9).

Egiptas – Angola 25:15 (12:8).

Azijos čempionatas

Finalas. Kataras – Bahreinas 27:22 (12:11).

Dėl 3 vietos. Japonija – Saudo Arabija 25:16 (12:7). Dėl 5 vietos. Iranas – Korėja 29:28 (15:16).

Dėl 7 vietos. Jungtiniai Arabų Emyratai – Omanas 31:30 (14:12).

Dėl 9 vietos. Kinija – Libanas 30:23 (10:15).

11 vieta. Sirija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.