EUROLYGA 2023

Staiga miręs N. Kamajevas planavo iškloti rusų dopingo paslaptis

Netikėta Nikitos Kamajevo mirtis Rusijoje iškart apaugo gandais, tačiau paaiškėjo dar skandalingesnių buvusio Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) vykdančiojo direktoriaus gyvenimo istorijos detalių.

N.Kamajevas planavo parašyti knygą ir išpasakoti visas rusų paslaptis, susijusias su dopingu.<br>„Tsn.co“ nuotr.
N.Kamajevas planavo parašyti knygą ir išpasakoti visas rusų paslaptis, susijusias su dopingu.<br>„Tsn.co“ nuotr.
RUSADA prarado pasitikėjimą, ir tarptautinė bendruomenė nurodė išformuoti organizaciją.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
RUSADA prarado pasitikėjimą, ir tarptautinė bendruomenė nurodė išformuoti organizaciją.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 22, 2016, 8:24 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 3:52 AM

Į tarptautinį dopingo skandalą, kuris kainavo šalies lengvaatlečių vietą Rio de Žaneiro žaidynėse, įsipynusi Rusija vis dar srebia pridirbtą košę. Tarptautinė bendruomenė atidžiai stebi, kaip šalis tvarkosi su sisteminiu dopingo išsikerojimu, kurį plėtojo ne tik korumpuoti funkcionieriai ar sportininkai, bet ir valstybė.

Praėjusią savaitę žibalo į ugnį įpylė N.Kamajevo mirtis. Kai RUSADA vadovas Ramilis Habrijevas pranešė, kad mirė buvęs vienos juodžiausių rusų sporto organizacijų narys, žiniasklaidoje pradėjo sklisti įvairios versijos.

52 metų N.Kamajevas mirė po to, kai ryte paslidinėjo. Vėliau jis pasijuto blogai.

Dabar paaiškėjo itin įdomus N.Kamajevo planas, susijęs su išformuojama RUSADA.

Norėjo viską iškloti knygoje

N.Kamajevas dar prieš savo mirtį britų laikraščiui „The Sunday Times“ atskleidė, kad planavo parašyti knygą, kurioje norėjo papasakoti viską apie Rusijos antidopingo agentūrą ir draudžiamų preparatų vartojimo tradicijas savo šalyje.

„The Sunday Times“ sporto žurnalistas Davidas Walshas, žinomas dėl savo straipsnių apie Lance'o Armstrongo dopingo skandalą, pranešė, kad pats N.Kamajevas jam užsiminė apie savo planus.

N.Kamajevas lapkričio mėnesį kreipėsi į D.Walshą ir pasiūlė jam atskleisti informaciją apie dopingą Rusijoje.

N.Kamajevas pažadėjo suteikti visą informaciją, kurią surinko nuo to laiko, kai prieš tris dešimtmečius pradėjo dirbti slaptoje laboratorijoje Sovietų Sąjungoje.

R.Habrijevas yra užsiminęs, kad jo buvęs kolega ketino išleisti knygą, bet esą šios idėjos atsisakė, nes „amerikiečių žurnalistas reikalavo suteikti daugiau galių pateikiant kontekstą.“

N.Kamajevas mirė vasario 14 dieną. RUSADA nurodė, kad jį ištiko širdies smūgis.

Ketino paviešinti ir V.Mutko žodžius

D.Walshas atskleidė, kad N.Kamajevas greitai reagavo į Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) nepriklausomos komisijos tyrimo rezultatus. WADA apkaltino RUSADA pagalba susitepusiems Rusijos sportininkams.

Dalis rusų sportininkų kaltinami nuolat vartoję dopingą, o slėpti teigiamus dopingo testų rezultatus jiems padėjo laboratorijos vadovai ir pati valstybė. Susitepę rusų funkcionieriai iš sportininkų už tylą reikalavo pinigų.

Dėl šių pažeidimų Rusijos lengvosios atletikos federacijos veikla buvo sustabdyta, o tai reiškia, kad šiuo metu rusų lengvaatlečiai negali dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje. Tiesa, rusai tikisi susitvarkyti problemas iki žaidynių ir ten deleguoti lengvosios atletikos atstovus.

Pasak „The Sunday Times“, N.Kajamevas žadėjo pateikti „aktualius dokumentus, tarp kurių – konfidencialūs šaltiniai, susiję su draudžiamų preparatų platinimu ir kūrimu sporto medicinoje.“ Jis ketino atskleisti ir pokalbių su Rusijos sporto ministru bei Tarptautinio olimpinio komiteto nariu Vitalijumi Mutko.

Kaltina amerikiečius

D.Walshas teigė, kad N.Kamajevas su juo susisiekė lapkričio 21 dieną, tai yra trys dienos po to, kai WADA pareikalavo nutraukti RUSADA veiklą. N.Kajamevas RUSADA narys buvo iki gruodžio mėnesio, o tada atsistatydino.

Žurnalistas atskleidė, kad N.Kamajevas norėjo, jog jis kartu su juo rašytų knygą, bet planai toliau nepasistūmėjo. D.Walshas teigė, kad jam būtų buvę sunku dirbti su rusu, kuris prastai rašė ir kalbėjo angliškai.

Tačiau susirašinėjimas vyko. N.Kamajevas elektroniniame laiške minėjo „slaptą laboratoriją“. Tai iškart priminė WADA išvadas. Komisija buvo išsiaiškinusi, kad visi mėginiai buvo tiriami specialioje vietoje ir tik tada patekdavo į RUSADA sistemą.

Bet rusų agentūrai TASS R.Habrijevas piešė kitokį vaizdą. Jis tvirtino, kad N.Kamajevą spaudė neįvardyti amerikiečiai, kurie norėjo sugadinti Rusijos reputaciją.

„Kai kurie amerikiečių leidėjai užsisakė knygą iš N.Kamajevo. Jis manęs prašė patarimo šiuo klausimu. Negalėjau jo sulaikyti, ypač jeigu jis turėjo kuo pasidalyti“, – tikino R.Hahrijevas.

Pastarasis pabrėžė, jog N.Kamajevas 15 dienų iki savo mirties pranešė, kad knygos nerašys.

Mirtys kelia nerimą

N.Kamajevas viešai griežtai kritikavo WADA išvadas. Jis pabrėžė, kad informacija buvo šališka ir politizuota.

„Kaltinimai dėl to, kad Rusijos saugumo tarnyba buvo patekusi į 2014 metų Sočio žaidynių antidopingo agentūrą, – įsisiautėjusios vaizduotės produktas“, – tuomet pareiškė jis ir pridūrė, kad pasakojimas labiau tinka filmams apie šnipus.

N.Kamajevas mirė praėjus 11 dienų po to, kai mirė kitas buvęs svarbus RUSADA narys Viačeslavas Sinevas. Pirmasis RUSADA vadovas ilgą laiką turėjo sveikatos problemų. Šią paskutinę eilutę apie 58 metų valdininką išplatino RUSADA.

Mirtys dopingo skandale paskatino nemažai konspiracinių teorijų. Nors Rusija neigia kaltinimus, visos mirtys, ištikusios po kritikos Kremliui, siejamos tarpusavyje.

Pernai Maskvoje buvo nužudytas Rusijos opozicijos lyderis ir Vladimiro Putino kritikas Borisas Nemcovas.

Neseniai britai pareiškė, kad V.Putinas galimai patvirtino Rusijos FST planą nužudyti buvusį agentą Aleksandrą Litvinenką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.