EUROLYGA 2023

Olimpinė bokso revoliucija Lietuvai – dūris į paširdžius

Kol Lietuvos boksininkai mankština raumenis ir ruošiasi smūgiuoti į olimpinius kelialapius, Tarptautinė bokso asociacija (AIBA) šaukia apie revoliuciją. AIBA prezidentas Wy Chingas-kuo ėmė spausti Tarptautinį olimpinį komitetą (IOC) ir siekia, kad Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse kovotų ne tik mėgėjai, bet ir profesionalai.

Lietuvos bokso gerbėjai norėtų išvysti E.Stanionį ringe su F.Mayweatheriu.<br>lrytas.lt montažas
Lietuvos bokso gerbėjai norėtų išvysti E.Stanionį ringe su F.Mayweatheriu.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2016, 8:06 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 6:43 AM

„IOC teigia, kad žaidynėse turi varžytis geriausi sportininkai, o AIBA yra vienintelė asociacija, kuri olimpiadoje neturi profesionalių kovotojų. Norime pokyčių dabar, o ne po ketverių metų“, – pareiškė viena tvirta savybe – gebėjimu visada pasiekti tai, ko nori – garsėjantis W.Chingas-kuo.

Jo vizija – labai aiški. Boksas privalo pasiekti rezultatą, kuris olimpiniam krepšiniui dovanojo originaliąją 1992-ųjų NBA „Svajonių komandą“.

Anksčiau Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) neleisdavo NBA krepšininkams varžytis olimpiadoje, tačiau galiausiai sutiko įsileisti ir dabar pajėgiausios pasaulio lygos pavardes. AIBA dabar nori, kad Tarptautinė bokso organizacija (IBO) padarytų tą patį.

„Profesionalų bokso komercija įsukta puikiai. Ažiotažo ir žiūrovų dėmesio olimpinis boksas sulauktų gerokai daugiau, bet Lietuvai toks sprendimas – nieko gero“, – svarstė Lietuvos bokso federacijos (LBF) prezidentas Darius Šaluga.

Lietuvis į ringą – su legenda

Lietuvos bokso mėgėjai tikrai norėtų savo šalies atstovą išvysti ringe kartu su ryškiausiomis šio sporto žvaigždėmis. Didžioji dalis šių dienų profesionalų bokso galiūnų yra praėję olimpines pamokas, bet netruko įsilieti į pasaulį, kur liejasi milijonai.

Vienas tokių – Floydas Mayweatheris jaunesnysis. 39 metų amerikietis, turintis pravardę „Pinigai“, pernai paskelbė apie karjeros pabaigą, bet mažai kas abejoja, ar jis nepasinaudotų proga įgyvendinti teisybę olimpinėse žaidynėse.

Būtent F.Mayweatherio pavardė ėmė spindėti užsienio žiniasklaidos antraštėse, kai apie savo siekius AIBA 70-mečio proga prabilo W.Chingas-kuo.

1996 metų Atlantos žaidynių pusfinalyje F.Mayweatheriui buvo įskaitytas kontroversiškas pralaimėjimas. Teisėjas netgi buvo iškėlęs į viršų boksininko ranką, bet netikėtai teisėjai pergalę atidavė bulgarui Serafimui Todorovui.

JAV atstovai tuomet rašė protestą, tačiau nieko nepasiekė. AIBA siekis F.Mayweatheriui suteiktų progą pasiekti tai, ko jis nusipelnė.

Su F.Mayweatheriu ringe galėtų susitikti ir Eimantas Stanionis.

Į pasiūlymą – skeptiškas žvilgsnis

Britų mėgėjų bokso asociacija į naują pasiūlymą žiūrėjo skeptiškai, o buvęs čempionas pagal WBA seriją Barry McGuiganas išreiškė nepasitenkinimą.

„Kaip galima paimti boksininką, kuris dvylika raundų kovoja po tris minutes ir versti jį boksuotis ilgesniuose raunduose? Juk tai – sprintas. Atrodo neįtikėtina ir neįsivaizduoju, kaip tai gali praktiškai veikti“, – guardian.com sakė jis.

D.Šaluga taip pat siūlė pagalvoti apie taisykles ir palaukti tolesnių AIBA veiksmų. Ar W.Chingo-kuo eilinį kartą pasieks savo?

„Tiek žaidynėms, tiek boksui norisi matomumo, tad galime laukti visko“, – sakė jis.

Lietuviai ruošiasi užtikrintai

O kol AIBA mėgina nuversti kalnus, LBF tikisi olimpiadoje turėti du sportininkus. Didžiausias galimybes turi E.Stanionis ir Evaldas Petrauskas.

„E.Stanionis laimėjo paskutinę kovą APB turnyre. Laukiame, kada bus paskelbta dar viena kova, bet kol kas šiame fronte – tylu. Sportininkai ruošiasi atrankos turnyrams. Treneriai sako, kad boksininkai pasiekė gerą formą, nuotaikos – geros. Žinoma, kol nėra kovų, pasakyti kažką sudėtinga“, – sakė D.Šaluga.

Jis lrytas.lt pasakojo apie tai, kaip olimpinio bokso revoliucija gali paveikti Lietuvą.

– AIBA pasiūlė, kad olimpinėse žaidynėse kovotų ir profesionalai. Ką manote apie tokią naujovę?

– Olimpiados ar AIBA atžvilgiu boksas sulauks gerokai didesnio ažiotažo. Profesionalų bokso komercija veikia puikiai, aparatas įsuktas.

Tačiau dar trūksta aiškumo.

Mėgėjų ir profesionalų boksas skiriasi pasiruošimu ir taktika. Mėgėjai turi tris raundus, o profesionalai – daugiau, tad jėgų išdėstymas skiriasi. Reikėtų žiūrėti, kaip viskas atrodytų, kuomet mūsų boksininkai būtų ruošiami pagal kitas taisykles.

Kita vertus, reikėtų pažiūrėti, kaip atrodytų profesionalai, jeigu jie būtų ruošiami kovoti pagal olimpinio bokso taisykles.

Yra daug niuansų, kurių nežinome. AIBA dar nepateikė jokio smulkesnio išaiškinimo.

– Ką tokie pokyčiai reikštų Lietuvai?

– Reikia žiūrėti į didelių ir mažų valstybių santykį. Tokios valstybės, kaip Lietuva, tikrai nukentės.

Konkurencija ir boksininkų skaičius dar padidės, todėl natūraliai pasikeis kvotų politika.

Finansavimo ir pasiruošimo galimybių skirtumas tarp valstybių – didelis ir mes čia pralaimime.

LBF tai tikrai nedžiugina, bet pasauliniu mastu olimpinis boksas taps įdomesniu.

– Ar lietuviams būtų per sunku stoti prieš aukščiausio lygio profesionalų čempionus?

– Sunku kažką atsakyti, nes pasiruošimo stiliai – visiškai skirtingi. Skirtingos ir taisyklės.

Vienu atveju reikia kovoti ir tausoti jėgas iki paskutinio raundo, kitu – startuoti greičiau ir parodyti savo talentą, sprogstamąją jėgą.

E.Stanionis ar E. Petrauskas bei mūsų visa olimpinė rinktinė gali pretenduoti kovoti su ganėtinai stipriais pasaulio boksininkais.

Tačiau pirmiau reikia suvienodinti sąlygas ir tada pamatytume, kaip viskas vyksta.

Neužmirškime, kad profesionalų medžiotojai šienauja mėgėjų lankose. Geriausius boksininkus jie pasiima pas save.

– AIBA prezidentas aktyviai siekia, kad profesionalai galėtų mojuoti jau Rio de Žaneiro olimpiadoje. Kaip manote, ar tai realu? Juk olimpinė atranka jau prasidėjusi.

– Iki žaidynių liko mažiau nei pusė metų, tad viskas atrodytų labai suvelta. Atranka ir turnyrai vyksta, kai kurie boksininkai jau yra laimėję kelialapius APB lygoje. Būtų ganėtinai daug netvarkos ir neaiškumų.

Pasakysiu tiesiai šviesiai – profesionalų boksas yra komercija ir dideli pinigai. Taip pat – žiūrimumas, o IOC tikrai nori pritraukti kiek įmanoma daugiau žiūrovų.

Prognozuoti, kaip atsitiks, sunku, bet matome, kaip šiuo metu yra spaudžiama, o šie norai pamažu tampa realybe. Galime laukti visko.

– Galbūt iš tokių pokyčių lietuviai galėtų išpešti naudos – lengviau atsivertų durys į profesionalų ringą?

– Nežinome, kaip bus keičiamos taisyklės. Dabar nėra nieko aišku. Šiuo metu yra taip: jeigu boksininkas bent kartą pasirodo profesionalų lygoje, yra visam gyvenimui pašalinamas iš olimpinių žaidynių.

Kaip tai keisis – pamatysime. Kol kas neturiu minčių.

Galbūt pamatysime, kad viskas iki olimpiados viskas vyks, kaip iki šiol, bet prieš žaidynes bus sudaroma komanda ir ji dalyvaus turnyruose. Kaip krepšinyje. Variantų yra įvairių, tad belieka laukti tikslių nurodymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.