Lietuvos imtynininkai neturi triko: kol kas jie nuogi

Buvusi Tarptautinė imtynių federacija (FILA), pakeitusi pavadinimą į Jungtinę pasaulio imtynių organizaciją (UWW),  sudrebino savo sporto šaką naujove, kuri daugelio šalių federacijas ne tik įvarė į streso būseną, bet ir privers verstis per galvą. Jau po mėnesio visi savo šalių rinktinių imtynininkai privalės vilkėti ne raudoną ar mėlyną triko, o aprangą, kurioje būtų aiškiai išreikšta tos valstybės ar tautos tapatybė.

Lietuvos imtynininkai dabar privalės tarptautiniuose turnyruose kovoti su aprangą, kuri leis aiškiai suprasti, iš kurios šalies yra atstovas<br>AFP nuotr.
Lietuvos imtynininkai dabar privalės tarptautiniuose turnyruose kovoti su aprangą, kuri leis aiškiai suprasti, iš kurios šalies yra atstovas<br>AFP nuotr.
Naujoje imtynininkų aprangoje turi būti šalį identifikuojantis piešinys<br>unitedworldwrestling.org
Naujoje imtynininkų aprangoje turi būti šalį identifikuojantis piešinys<br>unitedworldwrestling.org
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 1, 2016, 4:07 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 11:01 PM

„Mes dar galvojame, ar tai turi būti Gedimino stulpai, Gedimino pilis, Vytis ar tik vėliavos spalvos, bet, pagal tarptautinės federacijos nuostatą, mes tai jau turėjome padaryti, kaip sakoma, vakar“, – dėstė netikėtą situaciją Lietuvos imtynių federacijos atstovas Valdas Malinauskas.

2014-siais Taškente per FILA kongresą persivadinusi į UWW, organizacija savo poziciją paviešino po praėjusį ketvirtadienį vykusio pasitarimo.

„Nauja apranga suteiks imtynininkams olimpinį konkurencingumą. Mes ir toliau tobuliname savo sporto šaką, kad tiktume olimpiniam judėjimui ir ieškome naujų formų. Anksčiau ne visiems sirgaliams buvo aišku, kas atstovauja jų šaliai, nes triko spalvos buvo tik raudona ir mėlyna. Dabar, tikimės, šie pakeitimai turės įtakos imtynių populiarumui“, – aiškino UWW prezidentas Nenadas Lalovičius.

Būtent imtynės su dar keliomis sporto šakomis  kabojo ant plauko olimpinėse žaidynėse – Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) jas norėjo išmesti dar 2013-aisiais. Savo pozicijas imtynininkai apgynė, tačiau pažadėjo iki 2020-ųjų padaryti sporto šaką itin įdomia ir patrauklia sirgaliams. Pradžioje buvo keičiamos taisyklės, o dabar kalbama ir apie „saldainiuką“ – sportininkų aprangą.

„Blogiausia, kad turime skubėti, o sunku pasakyti, į kurią pusę tai turime daryti. Pakeitimai yra, UWW viską užkrovė ant nacionalinių federacijų, tik patvirtinusi, jog be naujų aprangų imtynininkai negalės siekti kelialapių į Rio de Žaneiro olimpiadą“, – kalbėjo V.Malinauskas.

Vos tik informavusi, kad aprangoje, be šalį skiriančių ženklų, turi likti ir raudonos bei mėlynos juostos bei apvadai, UWW pranešė, kad jau balandžio 22-24 dienomis Mongolijos sostinėje Ulan Batore ar gegužės 6-8 dienomis Stambule vyksiančiuose olimpiniuose atrankos turnyruose sportininkai privalės grumtis apsivilkę naujus triko. Kitaip jiems nebus leista žengti ant kilimo.

„Pinigų klausimas, aišku, aktualus – kol kas niekas nežino, kiek galėtų kainuoti naują apranga. Problema ta, kad anksčiau vieną ir tą pačią aprangą gamino kokia nors rimta sporto aprangos kompanija ir jai buvo daug lengviau pasiūti 100 tūkst. triko pardavimui už tą pačią kainą. Dabar kalbame apie aprangą su „nuosavais“ piešiniais, vėliavomis. Lietuvai, pavyzdžiui, reikės jų tikrai nedaug, vadinasi, savikaina bus didelė“, – aiškino Lietuvos imtynių federacijos atstovas.

Londono olimpiados bronzos laimėtojas Aleksandras Kazakevičius iki šiol kovojo vilkėdamas tikrai gerą triko, kurio kaina siekia apie 150 eurų. Dar 100 eurų kainuoja sportiniai imtynininko batai.

Jau šiomis dienomis Lietuvos imtynių federacija turi surasti gamintoją ir užsakyti gamybai 7 komplektus triko – būtent tiek sportininkų numatoma vežti į turnyrus, kur bus kovojama dėl 2016-ųjų olimpiados kelialapių.

„Dar nesame nutarę, kaip mes galime išskirti save. Esu matęs, kad danai turi savo vėliavos raudoną kryžių per visą triko, austrai – stilizuotą erelio galvą su karūna. Jau vėluojame, privalome susirasti dizainerį, kuris sugalvotų idėją ir sumaketuotų triko modelį. Po to jį privalo patvirtinti UWW ir tik tuomet turime ieškoti, kas pagamins aprangą. Lyg ir suradome Lenkijoje. Blogiausia, kad tai ne lipdukus ant aprangos sudėti – turi būti vientisas piešinys ir vientisa apranga“, – dėstė V.Malinauskas.

Jis tikino, kad idėjų iš sporto visuomenės atstovų dėl Lietuvos imtynininkų tapatybės aprangoje nebus prašoma, nes laiko lieka vis mažiau. Jei būtų leista skelbti kelių mėnesių konkursą, tuomet tai būtų daroma.

„Mes tai mes, bet į turnyrus atvyksta sportininkai iš tokių šalių, kur apskritai apie naujus triko niekas nekalba – ten net ir blogiausių neturi už ką pirkti. Ką su tokiomis valstybėmis darys UWW – tikrai nežinau. Bet sportininkai nuogi tikrai nekovos – bus ieškoma išeities. Apie triko kalbėsime ir po savaitės Rygoje vyksiančiame Europos imtynių čempionate. Gal visi europiečiai suras kokį visiems priimtiną sprendimą dėl aprangų. Faktas, kad nieko nepakeisi, tačiau negerai, kad viską teks daryti paskubomis“, – aiškino V.Malinauskas.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.