EUROLYGA 2023

Rusiją krečiantis dopingo skandalas įtraukė net V. Putiną

Mildronatas, arba meldoniumas. Per šią savaitę sporto pasaulyje neliko nė vieno atleto ar valdininko, kuris nebūtų aptarinėjęs šio Latvijoje sukurto medikamento poveikio – ir sportininkams, ir sporto politikai.

V.Putinas ir Šarapova<br>AFP nuotr.
V.Putinas ir Šarapova<br>AFP nuotr.
Po M.Šarapovos prisipažinimo dopingas tapo ir politikos žaidimų įrankiu.<br>AP nuotr.
Po M.Šarapovos prisipažinimo dopingas tapo ir politikos žaidimų įrankiu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 12, 2016, 7:27 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 10:24 PM

Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) kasdien pildo sąrašą, kuriame – garsių ir mažiau žinomų sportininkų pavardės.

Netrukus prie jų atsiras ir terminai, skelbiantys, kuriam laikui sportininkai nušalinti nuo varžybų. Kai kuriems gresia bausmė iki gyvos galvos – ne laisvės atėmimo, o atsisveikinimo su sportu, kuris daugeliui jų buvo visas gyvenimas.

Dabar paskelbta apie dvi dešimtis pavardžių, kitos kol kas neviešinamos, nes atletai pareikalavo B mėginių tyrimų. Tačiau tai – tiktai laiko vilkinimas, nes neteko girdėti, kad tai ką nors pakeistų.

Svarstė net prezidentas

Ši savaitė buvo nerami ne tik Rusijos sportininkams, bet ir sporto valdininkams.

Teisindami savo atletus jie prisigalvojo įvairiausių versijų, tarp kurių – ir juokingos.

Greitojo čiuožimo federacija savo sportininkus netgi ištyrė melo detektoriumi ir padarė išvadą, kad meldoniumą jiems pakišo komandos draugai, konkuruojantys dėl vietos rinktinėje.

Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko, suvokdamas dopingo paplitimo šalyje mastą, dalijo vis naujus apsivalymo pažadus pasaulio sporto bendruomenei.

Bet atrodo, kad Rusijoje nusvėrė politinė dopingo doktrina, kurią įgyvendinti ėmėsi Užsienio reikalų ministerija.

Ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad WADA turi pateikti paaiškinimus, kodėl meldoniumas įtrauktas į draudžiamų preparatų sąrašą.

Ministerijos atstovė Marija Zacharova vakar dar aiškiau atskleidė poziciją: „Dopingo skandalas yra viena informacinio spaudimo Rusijai krypčių.“

Vakar Kremliuje surengtas Rusijos saugumo tarybos posėdis, kuriame tarp kitų klausimų prezidentui Vladimirui Putinui buvo pateikta informacija apie dopingo skandalą.

M.Šarapovai – paguoda

Kaip bus nubausta M.Šarapova, kurios pareiškimas buvo lyg sniego gniūžtė, paleidusi mildronato laviną, paaiškės ne anksčiau kaip kovo 23-iąją. Tada Londone prasidės geriausiai uždirbančios pasaulio sportininkės bylos nagrinėjimas.

Bet jau nėra abejonių, kad 28 metų Rusijos sporto ikona nepasieks buvusių aukštumų nei sporte, nei reklamos rinkoje.

Vienas po kito jos didieji rėmėjai – „Nike“, „Porsche“, „Tag Heuer“ sustabdė bendradarbiavimą. Jau apskaičiuota, kad tenisininkė dėl to neteks iki 130 mln. eurų pajamų.

Nuo M.Šarapovos nenusisuko tik rakečių gamintojai.

„Head“ kompanijos vadovas Johanas Eliaschas pareiškė, kad meldoniumas neturėtų būti uždraustųjų sąraše – reikia tik riboti jo dozes.

Teniso rakečių gamintojai paskelbė apie naują sutartį su M.Šarapova ir tuo gerokai nustebino kitus tenisininkus.

„Mūsų darbo dalis žinoti viską, kas darosi su mūsų kūnu. Negalima tikėti viskuo, ką gydytojai sako“, – iš rusės pasiteisinimų pasišaipė Škotijos teniso žvaigždė Andy Murray.

Nenori, kad rusai grįžtų

Kita britų sporto žvaigždė Paula Radcliffe AP pareiškė, kad Rusija nepakankamai kovoja su dopingo vartojimu ir nenusipelno grįžti į Rio de Žaneiro olimpiados lengvosios atletikos varžybas.

Rusijos lengvosios atletikos federacijos narystė tarptautinėje organizacijoje šiuo metu yra sustabdyta dėl masinių dopingo vartojimo atvejų.

Vokietijos televizija ARD prieš savaitę parodė filmą, kuriame atskleidė, kad bausti treneriai toliau dirba.

„Nematyti, kad kas nors būtų pasikeitę, – teigė pasaulio maratono rekordininkė, kuri pernai baigė karjerą. – Daug kur yra buvę įtarimų, tačiau niekur nebuvo tokio masto pažeidimų, kurie būtų remiami valstybės.“ (AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.