EUROLYGA 2023

Rusijos sporto medikas: „Mildronatas? Vartojome 15 metų! Ir ką?“

Rusijos ledo ritulio rinktinės gydytojas Valerijus Konovas neslėpė, kad ritulininkai daugybę metų vartojo mildronatą (meldoniumą), kuris nuo sausio 1-osios laikomas dopingu ir šiemet jau spėjo paskandinti būrį įvairių sporto šakų atstovų, daugiausia – rusų.

V.Konovas gina ir teisina meldoniumo vartojimą.
V.Konovas gina ir teisina meldoniumo vartojimą.
V.Konovas.<br>dynamo.ru nuotr.
V.Konovas.<br>dynamo.ru nuotr.
Mildronatas (meldoniumas) gaminamas Latvijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mildronatas (meldoniumas) gaminamas Latvijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mildronatas (meldoniumas) gaminamas Latvijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mildronatas (meldoniumas) gaminamas Latvijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Garsiausia iš įkliuvusiųjų dėl meldoniumo – Rusijos teniso žvaigždė M.Šarapova.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Garsiausia iš įkliuvusiųjų dėl meldoniumo – Rusijos teniso žvaigždė M.Šarapova.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

sovsport.ru ir lrytas.lt inf.

Mar 14, 2016, 12:01 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 6:46 PM

„Meldoniumą mes vartojome penkiolika metų! Jis buvo sukurtas kaip preparatas, saugantis nuo perkrovų kepenų ląsteles. Paskui pažiūrėjome – jis ir širdžiai padeda. Žmogų juk reikia saugoti, jei jis patiria didelius krūvius?“, – klausė V.Konovas.

Medikas irgi laikosi Rusijoje populiarios nuomonės, kad istorija su mildronatu turi politinę potekstę – esą taip Vakarai bando iš varžybų eliminuoti stipriausius konkurentus rusus.

„Aš taip supratau, kad čia įsipynusi politika. Mano nuomone – viskas susiję su Vakarų sankcijomis Rusijai. Meldoniumas vartojamas buvusios SSRS teritorijoje. Toks pat preparatas kaip karnitinas, kuris degina riebalus. Pastarojo jie kažkodėl neuždraudžia – matote, jis vokiškas. O mūsų meldoniumas pateko į juodąjį sąrašą“, – kalbėjo V.Konovas.

Medikas sakė, kad pernai spalio 30-ąją atėjo pranešimas, jog meldoniumas bus laikomas dopingu: „Tuoj pat informavau kolegas. Pastaruoju metu jo nepirkome. Bet buvo tablečių organizmo palaikymui krūvių metu, kai vyko pasirengimas sezonui. Kai miršta ledo ritulininkas, tada lakstome ir ieškome, kodėl taip nutiko. Todėl sportininkus reikia ne tik užversti krūviu, bet ir saugoti. Arba žaiskime lėtą ledo ritulį. Bet reikalaujame maksimalių greičių, jėgos žaidimo“.

V.Konovas toliau gynė meldoniumą: „NHL išvis neturi sutarties su Pasaulio antidopingo agentūra (WADA). Jie su jais nedraugauja. Tai – verslas. Ir jei dopingo kontrolieriai išbrokuos Crosby ar Ovečkiną, o žmonės nustos eiti į varžybas – jiems visiems galas. Kitas reikalas – steroidai. Juos net NHL gaudo. Bet pas mus už anabolikus sušaudytų, o už Atlanto tik perspėja: vaikine, daugiau taip nedaryk“.

Anot ruso mediko, jų ledo ritulyje uždraustas pseudoefedrinas, o NHL žaidėjai šį preparatą vartoją neribotomis dozėmis – 8, 10 tablečių. „Jų gydytojai tik juokiasi: tai ledo ritulininkų reikalams, mes nesikišame. O pas mus už pseudoefedriną gali diskvalifikuoti iki gyvos galvos“.

Kaip dabar padėti Rusijos sportininkams, kai neliko meldoniumo?

„Atsiras analogų. Bet tai ginčytinas klausimas. Net pats preparato kūrėjas latvis sako tiesiai: meldoniumas gali net sumažinti darbingumą. Niekas neatliko tyrimų. Bet vokiečiai buvo iniciatoriai uždrausti meldoniumą, – rusų nekaltumo versiją atkakliai gynė V.Konovas. – Vyksta farmacininkų karai. Latviai parduodami mildronatą Europoje per metus uždirbdavo 70 milijonų eurų. Žinote iki ko galima nusiristi? Žmogus susirgo plaučių uždegimu, mes skiriame antibiotikų, padedame atsistoti ant kojų. O tai kelia darbingumą. Taip galime iki ežiukų prisikapstyti“.

Anot V.Konovo, nežinia, per kiek laiko meldoniumas išsivalo iš organizmo: „Atsiuntė pranešimą likus mėnesiui iki draudimo. Bet skaičiau, kad meldoniumo likučių kraujyje galima aptikti ir praėjusi 120 dienų. Pagal įstatymą galėjai vartoti meldoniumą iki praėjusių metų paskutinės dienos, tai nebuvo dopingas. O jau sausio 1-ąją tave gaudo“.

Medikui abejonių kelia ir pati WADA: „Kodėl jie kiekviena proga kabinėjasi prie Rusijos, bet tuo pat metu visi Skandinavijos sportininkai – astmatikai. Jei sergi, tavo vieta parolimpiniame judėjime. Dėl astmos skiria neįgalumo grupę. Mūsų močiutės ir mamos geria mildronatą, saugodamos širdies raumenį. O štai norvegai ir suomiai čiuožia su inhaliatoriais. Paaiškėjo, kad europiečiams tereikia užpildyti kažkokį popierių, ir tu – jau ne įtariamasis. Įsivaizduojate, kokį milžinišką pranašumą tai suteikia? Mano uošvė dėl astmos turėjo antrąją neįgalumo grupę. O užsieniečiai padirbinėja dokumentus ir laimi pasaulio čempionatus! Visi tai žino, bet užmerkia akis. Užtat Rusiją kala visais frontais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.