EUROLYGA 2023

J.Jefimovos skandalas – tik viršūnė: Rusijos plaukimas vėl dreba

Rusijai – dar vienas galingas smūgis, kurį ir vėl sudavė žiniasklaida. „The Times“ laikraštis trečiadienį paskelbė straipsnį, kuriame tvirtina, kad Rusijos plaukimo sporte daugybę metų klesti sisteminis dopingo vartojimas, rašo naujienų agentūra „Reuters“.

J.Jefimova įkliuvo jau antrąjį kartą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Jefimova įkliuvo jau antrąjį kartą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2016, 12:36 PM, atnaujinta May 31, 2017, 8:36 PM

Tokia naujiena jau išmušė Rusijos lengvosios atletikos federaciją (ARAF) iš tarptautinės bendruomenės ir rusai dabar mėgina atgauti lengvaatlečių teisę dalyvauti užsienio čempionatuose ir svarbiausia – Rio olimpiadoje.

Britų laikraštis teigė, kad jų tyrimas atskleidė sisteminį dopingo paplitimą.

Rusijoje per pastaruosius trejus metus daugiau nei tuzinas plaukikų įkliuvo antidopingo kontrolieriams.

Tarp jų – ir Rūtos Meilutytės pagrindinė konkurentė Julija Jefimova, kuri susimovė jau antrąjį kartą.

„The Times“ tvirtina, kad prie plaukimo nagus prikišo ARAF medicinos komisijos vadovas dr. Sergejus Portugalovas. Pastarasis jau buvo kaltinamas draudžiamų medžiagų tiekimu Rusijos lengvaatlečiams.

Jo pavardė buvo pažymėta Tarptautinės antidopingo agentūros (WADA) tyrimo išvadose, kurios prieš keletą mėnesių gerokai supurtė Rusijos sporto sistemą.

„Kvietimų išbraukti Rusijos plaukikus iš olimpiados tik daugės. Tyrimas atskleidė, kad S.Portugalovas, kuriam, kaip dopingo skandalo šerdies dalyviui, WADA rekomendavo skirti nušalinimą visam gyvenimui, aktyviai skatino Rusijos nacionalinę plaukimo komandą prisitaikyti prie sisteminio dopingo plano“, – rašė „The Times“.

„The Times“ pabrėžė, kad nuo 2009 metų, kuomet S.Portugalovas pasisiūlė „padėti“ Rusijos sportininkams, 23 plaukikai sulaukė nuobaudų dėl dopingo.

„Per pastarąjį dešimtmetį Rusijos plaukimo sporte šis skaičius paaugo iki 40 atvejų“, – pabrėžė laikraštis.

Rusijos plaukimo federacijos prezidentas Vladimida Salnikovas, pats iškovojęs keturis olimpinius aukso medalius, nebuvo pasiekiamas. Komentaro dėl nepasiekiamumo nepateikė ir federacijos atstovė spaudai Margarita Balakirejeva.

„The Times“ reportažas pasirodė praėjus vienai dienai po to, kai Rusijos imtynių federacija pareiškė, jog tarp sportininkų buvo dešimtys teigiamų dopingo mėginių ir šie praleis olimpiadą.

Rusijos sportas į visišką gėdą pateko dar pernai, kai po vokiečių sukurtos dokumentinės laidos WADA išaiškino didžiulį sukčiavimo lygį.

Korupciją skatina ir Rusijos valdžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.