EUROLYGA 2023

Futbolininkė padovanojo savo smegenis mokslo tyrimams

Kai dukart pasaulio ir olimpinė čempionė JAV futbolininkė Brandi Chastain išeis Anapilin, mokslininkai turės progą tyrinėti, kokį poveikį daro sportuojant patirti smegenų sutrenkimai.

B.Chastain.<br>AP nuotr.
B.Chastain.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf

Mar 24, 2016, 9:01 PM, atnaujinta May 31, 2017, 3:53 PM

47-erių B.Chastain, kuri dabar San Franciske treniruoja vaikus, padovanojo savo smegenis mokslui. Pagal testamentą, po futbolininkės mirties smegenys atsidurs Bostono universiteto Medicinos mokykloje, kur bus tyrinėjamos dažnų smūgių galva į kamuolį pasekmės, taip pat bus mėginama ieškoti naujų būdų diagnozuoti ir gydyti smegenų sutrenkimą.

„Ką aš dar galėčiau palikti futbolui neskaitant įvarčio 1999-ųjų pasaulio čempionato finale? Ar galiu nuveikti dar kažką, kad futbolas būtų geresnėje situacijoje negu tada, kai aš pradėjau tą nuostabią kelionę su šiuo sportu?“, – savo apsisprendimą aiškino B.Chastain.

Bostono mokslininkai praėjusį mėnesį paskelbė, kad jie aptiko chroniškų pažeidimų buvusio garsaus NFL žaidėjo Keno Stablerio smegenyse, kuris mirė pernai. Teigiama, kad iš tyrinėtojų turimų 307 smegenų tik septyni priklauso moterims ir kol kas neįmanoma pasakyti, ar lytis turi įtakos su traumomis susijusioms smegenų ligoms.

B.Chastain nėra tikra, ar buvo patyrusi smegenų sutrenkimą, bet įtaria, kad būta bent dviejų – jos sportinės karjeros metais diagnostika buvo gerokai mažiau pažengusi.

Futbolininkė JAV rinktinei atstovavo 1988-2004 m. Ji buvo viena tų, kuri laimėjo pirmąjį pasaulio moterų futbolo čempionatą 1991-aisiais, o po aštuonerių metų pakartojo triumfą.

Dirbdama su jaunais futbolininkais B.Chastain palaiko vis populiarėjančią iniciatyvą, kad iki 14 metų žaidėjai nei treniruotėse, nei varžybose neturėtų smūgiuoti kamuolio galva.

Leidinyje „American Journal of Sports Medicine“ publikuotas tyrimas parodė, kad tarp vidurinių mokyklų sportininkų daugiausiai smegenų sutrenkimų patiria futbolininkai, o įkandin jų – futbolininkės ir ledo ritulio žaidėjai.

B.Chastain viliasi, kad jos pavyzdys paskatins kitas sportininkes po mirties palikti smegenis mokslui. Tam jau yra pasiryžusios kita JAV futbolininkė Cindy Parlow Cone ir tituluota plaukikė Jenny Thompson.

Kai B.Chastain savo devynmečiam sūnui aiškino apie apsisprendimą dovanoti smegenis, ji pasakė: „Tada jų man daugiau nereikės, todėl verčiau palikti tinkamam naudojimui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.