EUROLYGA 2023

Plaukikų dienos iki Rio: skausmingas darbas ir medžioklė

Tarptautinės plaukimo varžybos Švedijos sostinėje „Stockholm Swim Open“ vėl sutraukė prie ekranų Lietuvos plaukimo aistruolius. Po ilgos pertraukos jei galėjo pamatyti, kaip plaukia bene didžiausia Lietuvos olimpinė plaukimo viltis – Rūta Meilutytė. Ji ir vėl buvo pirma 50 bei 100 m plaukimo krūtine rungtyse, pasiekusi puikius rezultatus. Savo ruožtu Giedrius Titenis užėmė antrąją ir trečiąją vietas. Mindaugas Sadauskas dukart plaukė finale, nors ir neįvykdė olimpinio A normatyvo.

G.Titenis išvyksta treniruotis į JAV.<br>T.Bauro nuotr.
G.Titenis išvyksta treniruotis į JAV.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ltuswimming.com ir lrytas.lt inf.

Apr 4, 2016, 12:54 PM, atnaujinta May 30, 2017, 1:50 PM

Visa tai, pasak Lietuvos plaukimo rinktinės trenerių, tik etapas rengiantis olimpinėms žaidynėms Rio de Žaneire. Todėl dabartiniai rezultatai nėra labai svarbūs.

Alinantis darbas tęsiasi

„Rūtos treniruočių režimas šiuo metu yra labai sunkus, nes siekiame susigrąžinti laiką, prarastą dėl traumos. Iki pat olimpinių žaidynių ji toliau skausmingai ir alinančiai dirbs vandenyje, įskaitant ir numatytą pasirodymą Europos čempionate Londone. Tad bet kuris geras pasirodymas pakeliui į Rio yra savotiška premija“, – komentavo R.Meilutytės rezultatus Stokholme ją treniruojantis anglas Jonas Ruddas.

„Stockholm Swim Open“ olimpinė čempionė pasiekė geriausią rezultatą pasaulyje šį sezoną plaukdama 50 m – 30,13 sek. Lygių jai nebuvo ir plaukiant dukart ilgesnį – olimpinį – nuotolį (1:06,57 min.). Vis dėlto, pasak J.Ruddo, tai – dar ne ta Rūta, kokios tikimasi Olimpinėse žaidynėse.

„Stengiamės, kad antrąją 100 m nuotolio dalį ji plauktų darydama mažiau grybšnių, kad galėtų stipriau plaukti paskutinius 15 m. Tai – eksperimentas, kurio ištobulinimui reikia daugiau laiko“, – sakė J.Ruddas.

Po alkūnės traumos pasveikusi R.Meilutytė šį mėnesį dalyvaus Didžiosios Britanijos Nacionalinės „Arena“ lygos finaluose Plimute, o gegužę – Europos plaukimo čempionate Londone. Paskutinės varžybos prieš Olimpines žaidynes Rio de Žaneire bus „Mare Nostrum“ etapas Barseloje ir „Sette Colli“ varžybos Romoje birželį.

Visose varžybose R.Meilutytė plauks tik krūtine.

Startai – tik kontroliniai

G.Titenį treniruojantis Žilvinas Ovsiukas po varžybų Švedijoje taip pat sakė, jog tai buvo tik kontroliniai startai siekiant užsibrėžtų tikslų.

„Tik varžybų metu galima geriausiai pamatyti tai, ką dar reikia tobulinti, ypač, kai šalia – pajėgūs varžovai“, – sakė Ž.Ovsiukas.

G.Titenis Stokholme plaukdamas 200 m krūtine užėmė trečiąją vietą ir pasiekė geriausią asmeninį sezono rezultatą (2:13,33 min.). Dukart trumpesnį nuotolį anykštėnas finale įveikė per 1:01,38 min. ir užėmė penktąją vietą. Tuo tarpu plaukdamas 50 m (27,77 sek.) G.Titenis nusileido tik olimpiniam čempionui Cameronui van der Burghui (27,08 sek.).

Jau šią savaitę G.Titenis drauge su Mindaugu Sadausku ir Gyčiu Stankevičiumi išvyksta treniruotis į aukštikalnes Arizonos valstijoje JAV.

„Visas mūsų pasirengimas suplanuotas pagrindiniam startui rugpjūčio mėnesį, kalnai bus vienas iš etapų“, – sakė Ž.Ovsiukas.

M.Sadauskas plaukė po ligos

Plimute drauge su R.Meilutytė besitreniruojantis M.Sadauskas tikėjosi Stokholme gauti kelialapį į Rio. Tačiau įvykdyti olimpinių A normatyvų nepavyko. 100 m laisvu stiliumi M.Sadauskas geriausiu bandymu nuplaukė per 49,82 sek. (A normatyvas 48,99 sek.), o 50 m – per 22,72 sek. (A normatyvas 22,27 sek.).

„Mindaugas prieš varžybas sirgo, kelias dienas laikėsi 39 laipsnių temperatūra. Gydytojo nuomone, jis sirgo gripu. Manau, tai turėjo įtakos rezultatams“, – sakė Ž.Ovsiukas.

Pasak J.Ruddo, pastaruoju metu M.Sadauskas atkakliai treniruojasi ir plaukia daug greičiau nei prieš metus.

„Tačiau dar nepakankamai greitai. Tikėsimės, kad jam pavyks Londone per Europos čempionatą, į kurį Mindaugas važiuos po stovyklos kalnuose“, – sakė J.Ruddas.

Iki olimpinio normatyvo labai mažai trūksta JAV studijuojančiam laisvojo stiliaus plaukikui Simonui Biliui (50 m – vos 0,04 sek., 100 m – 0,24 sek.). Per Velykas šis plaukikas laimėjo 1 aukso, 4 sidabro ir 1 bronzos apdovanojimą JAV studentų pirmenybėse ir buvo išrinktas geriausiu NCAA Atlanto pakrantės konferencijos plaukiku.

Kiti lietuviai – jau kalnuose

Jau daugiau nei savaitę Siera Nevados kalnuose Ispanijoje pluša grupė kitų lietuvių plaukikų, vadovaujamų panevėžietės Inos Paipalienės. Tai – Deividas Margevičius, Povilas Strazdas, Danas Rapšys, Andrius Šidlauskas ir jaunasis Valdas Abalikšta.

„22 dienos savotiškomis vienuolyno sąlygomis. Tai – sunkiausia stovykla per visą pasirengimo ciklą“, – sakė I.Paipalienė.

Pasak jos, pasirengimas startams siekiant olimpinių normatyvų tiems, kam reikia, vyksta gerai. Savo ruožtu D.Rapšiui, kuris jau turi kelialapį į Rio (ir plaukdamas laisvuoju stiliumi, ir sau įprasta nugara), I.Paipalienės teigimu, reikia toliau stiprinti raumenis, laikančius stuburą. Nugaros trauma D.Rapšį kankino visą praėjusį sezoną.

„Manau, iš šių vaikinų olimpinį normatyvą gali įvykdyti A.Šidlauskas (krūtine) ir D.Margevičius (peteliške). Bandysime tai padaryti gal ne Europos čempionate, bet tarptautinėse varžybose Izraelyje arba Baltijos šalių čempionate“, – sakė I.Paipalienė.

Į Izraelį šios plaukimo specialistės globotiniai vyks iškart po stovyklos kalnuose.

„Kam reikia normatyvų, duosime savaitę poilsio. Tačiau Daną iki galo „laikysiu darbe“, – sakė I.Paipalienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.