EUROLYGA 2023

Tarp melo ir tiesos: Julijai Jefimovai liko vienintelė išeitis

Geriausiai šio tūkstantmečio Rusijos plaukikei Julijai Jefimovai vakar sukako 24-eri. Daugumai sportininkų tai yra jėgų žydėjimo ir geriausių rezultatų amžius. Bet pagrindinei Rūtos Meilutytės konkurentei, kuri pastaraisiais metais savo medaliais viena tempė visą Rusijos plaukimą, šventė liūdna – dėl dopingo istorijų jos karjera kabo ant plauko.

Ar J.Jefimovai (kairėje) ateityje dar teks varžytis su R.Meilutyte?<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ar J.Jefimovai (kairėje) ateityje dar teks varžytis su R.Meilutyte?<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ar J.Jefimovai (kairėje) ateityje dar teks varžytis su R.Meilutyte?<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Ar J.Jefimovai (kairėje) ateityje dar teks varžytis su R.Meilutyte?<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 4, 2016, 7:37 PM, atnaujinta May 30, 2017, 12:30 PM

J.Jefimova gali būti diskvalifikuota visam gyvenimui. Nebent Rusijos žvaigždė išsigelbėtų paskutiniu likusiu keliu: pasiektų visiško išteisinimo.

Prieš dvejus metus J.Jefimova paslydo ant siauro takelio, kuris skiria uždraustus preparatus nuo legalių medikamentų. Kaip teigia portalas championat.com, 2014 m. per pasaulio čempionatą trumpame baseine rusė pabandė „iš pirmo žvilgsnio nekaltą papildą, skirtą mesti svoriui“. Rezultatas – ji neteko ir pasaulio rekordo, ir gavo ilgą diskvalifikaciją dėl to, „kad greta riebalų degintojo L-karnitino papilde buvo ir steroido dehidroepiadrosterono“.

J.Jefimovai pasisekė įtikinti, kad tai buvo tiesiog neapsižiūrėjimas ir ji buvo suspenduota tik 16 mėnesių. Rusė grįžo ant balto žirgo: 2013-ųjų pasaulio pirmenybėse Kazanėje laimėjo du iš keturių Rusijos plaukimo rinktinės medalių. Akivaizdu, kad J.Jefimova buvo vienintelė viltis, kad rusai Rio de Žaneiro olimpiadoje išvis neliks be aukso.

Bet kovo viduryje pranešta, kad J.Jefimova nušalinta dėl mildronato vartojimo. Antrą kartą įkliuvę su dopingu sportininkai paprastai diskvalifikuojami visam gyvenimui,

Kol kas nė vienam dėl mildronato suspenduotam sportininkui dar nepaskelbtas galutinis nuosprendis. Nesunku nuspėti, kad bet kokios trukmės bausmė bus ginčijama, nes netgi trumpiausia pusmečio diskvalifikacija automatiškai reiškia, kad atletui teks praleisti Rio de Žaneiro žaidynes. Ir net išteisinimas po bylinėjimosi neišgelbės – pasirengimas žaidynėms sujauktas.

O J.Jefimovos atveju – įkliuvus antrąkart – sunku tikėtis minimalios bausmės. Todėl jai lieka vienintelis kelias – siekti visiško išteisinimo, kad nemirtų viltis dar grįžti į baseiną.

Pirmi žingsniai į tikslą jau žengti oficialiu pareiškimu. Jame yra trys kertiniai punktai: 1) nežinojo, kad meldoniumas (mildronatas) įtrauktas į draudžiamų preparatų sąrašą; 2) vartojo meldoniumą gydymo tikslais kai vaistas dar buvo leistinas; 3) padarė išvadas iš pirmosios dopingo istorijos ir sieks visiško kaltinimų panaikinimo.

Bet championat.com pastebi: būtų buvę geriau apsieiti be pirmojo punkto, nes dėl jo abejotina tampa tai, kas pasakyta antrajame punkte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.