EUROLYGA 2023

Rusija regi sąmokslą, kurio tikslas – palaidoti jos sportą

Pykdami ant viso pasaulio, bet ne ant savęs dėl užfiksuotų daugybės meldoniumo vartojimo atvejų, rusai kuria teorijas, kodėl šis skandalas kilo ir kur veda. Portalo sovsport.ru apžvalgininkai išdėstė, kokia bus tolesnė skandalo seka ir kuo viskas gali baigtis Rusijai.

J.Jefimova – viena garsiausių Rusijos sportininkų, sugautų vartojus meldoniumą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Jefimova – viena garsiausių Rusijos sportininkų, sugautų vartojus meldoniumą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Rusijoje manoma, kad dopingo skandalų virtinė yra surežisuota iš užsienio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Rusijoje manoma, kad dopingo skandalų virtinė yra surežisuota iš užsienio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Rusijoje manoma, kad dopingo skandalų virtinė yra surežisuota iš užsienio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Rusijoje manoma, kad dopingo skandalų virtinė yra surežisuota iš užsienio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Rusijoje manoma, kad dopingo skandalų virtinė yra surežisuota iš užsienio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Rusijoje manoma, kad dopingo skandalų virtinė yra surežisuota iš užsienio.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
M.Šarapova – viena garsiausių Rusijos sportininkų, sugautų vartojus meldoniumą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
M.Šarapova – viena garsiausių Rusijos sportininkų, sugautų vartojus meldoniumą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 7, 2016, 6:09 PM, atnaujinta May 30, 2017, 3:24 AM

Rusijos jaunimo ledo ritulio rinktinė skubiai keičia sudėtį. 18-mečiai išsivažinėja po namus, o 17-mečių rinktinės žaidėjai renkasi į stovyklą Novogorske ir ruošis pasaulio čempionate žaisti su metais vyresniais varžovais.

Žiniasklaida – ne tik Rusijos, bet ir Kanados – jau atvirai skalambija apie jaunųjų Rusijos ledo ritulininkų organizme aptiktą meldoniumą. Bet oficialaus Rusijos ledo ritulio federacijos pareiškimo apie sumaišties priežastį nėra. Atrodo, oficialūs asmenys meldoniumo temą stengiasi užtušuoti.

Kodėl taip vyksta? Juk visiems aišku, kad nebus jokio kito įtikinamo paaiškinimo, kodėl iki čempionato likus vos savaitei keičiama rinktinė. O ir meldoniumu jau nieko nenustebinsi – aštuoniolikmečiai ledo ritulininkai taps eiliniais nevykėliais  ilgoje eilėje Rusijos sportininkų, nukentėjusių nuo šio preparato. O šiame būryje yra tokios žvaigždės kaip Marija Šarapova ir Julija Jefimova... Ką jau čia tie vaikinai?

Juolab kad jokių oficialių dopingo testų ledo ritulininkams niekas neatliko! Tai jau faktas. Formaliai jie visi kol kas švarūs. Bet, matyt, Rusijos ledo ritulio federacija baiminasi, kad jei tokie testai bus, bus ir įrodyta, kad uždraustas preparatas vartotas.

Tokiai baimei priežastys gali būti tik dvi. Arba paaiškėjo, kad Rusijos jaunimo rinktinės žaidėjai vartojo meldoniumą iki paskutinės akimirkos. Bet tuo sunku patikėti – būtų pernelyg kvaila po garsių skandalų virtinės.

Arba farmakologai pagaliau išsiaiškino, kad meldoniumas iš organizmo pasišalina per gerokai ilgesnį laiką nei manyta ir jo galima aptikti net praėjus pusmečiui po vartojimo. Priklauso nuo konkretaus žmogaus – tai yra, kiekvienam skirtingai. Tai labiau panašu į tiesą. Glumina tik faktas, kad jaunimo rinktinė per naujametį pasaulio čempionatą praėjo be dopingo skandalų. Beje, tos pirmenybės prasidėjo sausio 1-ąją. Galbūt dėl šios priežasties dalyvių dar netikrino dėl meldoniumo.

Grįžkime prie pagrindinio klausimo: kodėl šios istorijoje vengiama minėti meldoniumą?

Yra tik vienas paaiškinimas. Problema gerokai didesnė ir žudanti. Būtent Rusijos sportą. Ir jaunimo planetos čempionatas – tik mažas štrichas šioje globalinėje tragedijoje.

Juk kuo meldoniumas unikalus?

1) Jis buvo išrastas Latvijoje ir naudojamas tik postsovietinėje erdvėje. Sportininkai iš tolimojo užsienio turi savo analogų.

2) Jis kelis dešimtmečius nebuvo uždraustas ir naudojamas be apribojimų. Rusijos medikų tikinimu, jį vartojo visi – nuo sunkiaatlečių iki dailiojo čiuožimo atstovų. Meldoniumas visiškai nekenkia sveikatai, o rezultatams daro mažai įtakos. Trumpai tariant, jis truputį padeda širdžiai tvarkytis su krūviais.

3) Niekas nežino, per kiek laiko jis pasišalina iš organizmo po ilgo vartojimo. Ir niekada nebandė sužinoti, nes niekam į galvą negalėjo ateiti, kad meldoniumas staiga taps draudžiamas.

O dabar pažiūrėkite, kas įvyko.

Likus mažiau nei metams iki Rio de Žaneiro olimpiados Pasaulio antidopingo agentūra (WADA) netikėtai paskelbia meldoniumą uždraustu preparatu. Visas pasaulis trauko pečiais: „Še tau! Kas išvis tas meldoniumas? Niekada negirdėjome...“

O postsovietinės erdvės sportininkams prasideda globalinės problemos dėl „dopingo“.

Kodėl WADA taip pasielgė? Kuo remdamasi? Kieno nurodymu? Ir svarbiausia: ar WADA žinojo (kitaip nei Rusijos sportininkai), kad nepavyks greitai pašalinti meldoniumą iš organizmo?

Galėtume atsakyti į šiuos klausimus. Bet siūlome pasitelkti logiką ir atsakyti patiems.

Eikime toliau. Kam ir kodėl reikia skandalų, susijusių su Rusijos sportininkais? Nori susilpninti prieš olimpiadą? Nemanytume. Vargu ar rusų taip bijo. O ir tikslas menkas.

Kitas reikalas – eilinį kartą pasaulinėje arenoje Rusiją parodyti kaip „Blogio imperiją“, kur visi sportininkai – nesąžiningi sukčiai, akiplėšiškai vartojantys uždraustus preparatus. Ir dabar galima kiek nori įrodinėti, kad nevartoji meldoniumo nuo sausio 1-osios. Visi šie pasiteisinimai – varguoliški, jų niekas neklauso. Viskas krypsta kaip sumanyta.

Kur krypsta?

Visai neseniai iš Rusijos mėgino atimti 2018-ųjų pasaulio futbolo čempionatą. Nepavyko. Kol kas.

Ir štai naujas galingas mėginimas. Jo galutinis tikslas – uždrausti Rusijos sportininkams dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje. Tai yra – visiškai uždrausti. Po skandalų dėl dopingo-meldoniumo virtinės.

Nenustebsime, jei artimiausiu metu pasirodys pareiškimas, kurį pasirašys garsūs sportininkai ir sporto federacijos iš daugelio šalių, kad „mes visą savo gyvenimą atidavėme sportui ir nenorime varžytis su apgavikais, vartojančiais dopingą“. Viskas į tai ir krypsta.

Ir jei tai įvyks, jei Rusijai uždraus dalyvauti olimpiadoje, tada bus galima grįžti prie klausimo dėl pasaulio futbolo čempionato Rusijoje.

Ir štai jaunieji ledo ritulininkai... Neatsitiktinai jų problemą iš Ledo ritulio federacijos perkėlė spręsti į Sporto ministeriją. Spėjame, kad ten visais įmanomais būdais nori išvengti bet kokio skandalo, susijusio su meldoniumu. Ir iki minimumo sumažinti tokių skandalų riziką.

Todėl nedvejodami paaukojo jaunimo rinktinę. Tai, kad pasaulio čempionate nebus stiprios ir gerai parengtos rinktinės nėra tiek svarbu, kai vyksta užkulisių karas dėl Rio de Žaneiro. Karas dėl Rusijos sportininkų dalyvavimo 2016-ųjų olimpiadoje. Ir kol kas Rusija šiame kare pralaimi.

Piktintis reikėjo anksčiau. Trimituoti apie tai, kad po WADA draudimo neįmanoma spėti pašalinti meldoniumo iš organizmo iki sausio 1-osios. Reikalauti mokslinių tyrimų ir termino atidėjimo. Bet Rusija pasirodė tam nepasirengusi. Praleido labai stiprų smūgį ir dabar yra nokdaune.

Todėl reikia eiti į kovą ir praleidžiant silpnesnius smūgius mėginti išstovėti ant kojų.

Kvaila ieškoti kaltų šioje situacijoje. Galima rasti iešmininkų jaunimo ledo ritulio rinktinėje ar Ledo ritulio federacijoje. Galima apkaltinti Sporto ministeriją. Bet iš tiesų niekas nekaltas. Tiesiog vyksta karas. Ir sporto fronte Rusija dabar pralaimi. Ne laikas ieškoti kaltų. Laikas išgyventi.

Štai tokia mūsų versija, teigia sovsport.ru. Ir užbaigia: jei klystame, būtume labai laimingi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.