EUROLYGA 2023

Bėgikei sužibėti prireikė vos ketverių metų

Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) antrakursė Monika Elenska sužibo per Lietuvos lengvosios atletikos uždarųjų patalpų čempionatą Kaune – 800 metrų distanciją ji nubėgo pirma, aplenkusi lyderę.

Trenerė I.Krakoviak (kairėje) neabejoja: jei M.Elenska nenuleis rankų, ji dar nustebins rezultatais.
Trenerė I.Krakoviak (kairėje) neabejoja: jei M.Elenska nenuleis rankų, ji dar nustebins rezultatais.
Daugiau nuotraukų (1)

Marytė MARCINKEVIČIŪTĖ

Apr 9, 2016, 1:45 PM, atnaujinta May 29, 2017, 10:26 PM

Čempionato favorite buvo laikoma Pekino olimpinių žaidynių dalyvė, šalies rekordininkė šiaulietė 27 metų Eglė Balčiūnaitė.

Tačiau aukso medalio ji nepelnė. Ji pirmavo kone visą distanciją, tačiau bandančią įveikti paskutinius metrus ją aplenkė 20-metė M.Elenska.

Pergalė trenerės nenustebino

Sportininkės trenerei, praeityje žinomai vidutinių nuotolių bėgikei 38 metų Irinai Krakoviak, ši mokinės pergalė nebuvo staigmena. Savo pergale nesistebėjo ir pati sportininkė.

„Tai mano sunkaus darbo rezultatas. Labai daug treniravausi, kad aplenkčiau daugkartinę šalies čempionę ir rekordininkę. Ši mano pergalė tikrai nėra pati svariausia“, – teigia pernai ir stadione Lietuvos čempione tapusi M.Elenska.

Tiesa, tuomet 800 metrų distancijoje nelenktyniavo E.Balčiūnaitė.

Moniką į lengvąją atletiką 2012-aisiais atvedė kūno kultūros mokytojas Edmundas Narodovskis. Mergina tuo metu mokėsi Papiškėse (Vilniaus r.).

Jaunoji sportininkė išsiskirdavo per tarpmokyklines varžybas, kuriose laimėdavo įvairių distancijų bėgimo rungtis, todėl mokytojas vis sakydavo, kad jai reikia rimčiau sportuoti, bėgioti.

Talentingą sportininkę buvo nusižiūrėjęs ir ėjikų treneris Juzefas Romankovas, bet M.Elenska linko prie bėgimo.

„Nuo 2012-ųjų prasidėjo mano lengvaatletės karjera. Ketveri metai – labai nedaug, dar trūksta patirties, visas svajones sieju su ateitimi. Labai džiaugiuosi, kad mane tobulina I.Krakoviak, su ja puikiai sutariame“, – sakė smulkutė, 164 cm ūgio ir 51 kg svorio M.Elenska.

Pamėgo 800 metrų distanciją

Trenerei iš pradžių buvo neramu, nes auklėtinė pradėjo bėgioti labai vėlai, būdama šešiolikos. Tačiau I.Krakoviak iš karto buvo aišku, kokioje rungtyje specializuoti talentingą bėgikę.

„Kai pirmą kartą įveikiau šią distanciją, pajutau – man labai patinka šis nuotolis. Pasiekiau 2 min. 22 sek. rezultatą. Kaip pradedančiai bėgikei tai labai gerai“, – didžiavosi Monika.

Vis dėlto sportininkė įsitikino, kad 800 metrų – labai sunki lengvosios atletikos rungtis. Tačiau kuo toliau, tuo labiau ji pripranta prie šio nuotolio ir netgi sako, kad jai dabar sunkiau bėgti 400 metrų.

Šiemet per Lietuvos uždarųjų patalpų čempionatą Kaune 400 m distancijoje, kovodama ne stipriausiųjų bėgimo rungtyje, vilnietė laimėjo bronzos medalį ir pasiekė asmeninį rekordą – 55,35 sek.

Jei viskas klostysis gerai, kitąmet merginos tikslas – įvykdyti normatyvą ir dalyvauti Europos sportininkų iki 23 metų čempionate Bydgoščiuje (Lenkija).

Ragina vadovauti bėgimui

M.Elenska yra labai panaši į savo trenerę. Ir išvaizda, ir charakteriu. I. Krakoviak netgi teigia, kad jas daug kas painioja.

„Su Monika susitarėme, kad jeigu siekiame gerų rezultatų, tai siekiame kartu. Nebus taip, kad tai lankau pratybas, tai nelankau.

Ji labai darbšti, atsakinga, gyvena sportu.

Manau, kad dabar, tapusi Lietuvos čempione, Monika pradės labiau tikėti savimi“, – sakė I.Krakoviak.

Su savo auklėtine trenerė dažnai kalba apie bėgimo strategiją: kas ves grupę, kas neves, bet visada pabrėžia: jeigu nori tapti čempione, drąsiai imkis iniciatyvos ir vadovauk bėgimui.

M.Elenska žiemą treniruojasi Lengvosios atletikos manieže, o vasarą – Vingio parke.

Bet ir žiemą ji retsykiais išbėgdavo pabėgioti į lauką.

„Svarbiausia – protingai apsirengti“, – įsitikinusi bėgikė.

Vestuvėms laiko nėra

Lietuvos čempionės pomėgis – maisto ruošimas. Ji domisi sveiku maistu, eksperimentuoja ruošdama salotas.

Sportininkė gyvena Lietuvos olimpinio sporto centro bendrabutyje. Monikos širdies draugas – futbolininkas Kasparas Naskauskas.

Pora draugauja daugiau nei metus, bet apie vestuves Monika dar nesvarsto ir sako, kad dabar jai galvoje – tik sportas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.