EUROLYGA 2023

Dopingo skandalo atomazga: Rusija – teisi, o pasaulis – klydo?

Sporto pasaulio aistros dėl dopingo – tarytum bangos. Tai kyla, tai leidžiasi, tačiau skandalai ir vėl pasiekė aukštą įtampos tašką. Rusija jau buvo aprimusi po skandalingųjų Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) nepriklausomos komisijos išvadų, kad ir šios šalies valdžia prisidėjo prie sistemingo dopingo vartojimo.

Meldoniumo (mildronato) skandalo jėga jau traukiasi nuo Rusijos.<br>lrytas.lt montažas
Meldoniumo (mildronato) skandalo jėga jau traukiasi nuo Rusijos.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2016, 4:27 PM, atnaujinta May 28, 2017, 7:25 PM

Tuomet tarptautinė bendruomenė taip tvojo dopingą garbinantiems rusų lengvaatlečiams, kad šie nebeteko teisės dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje. Laikinai.

Vladimiras Putinas ketvirtadienį per specialią konferenciją ramino lengvaatlečius ir sakė, kad viskas bus gerai ir šie turėtų ruoštis Rio žaidynėms.

Rusijos lengvosios atletikos federacija tikisi laimėti mūšį su WADA ir taikstosi su visais nurodymais.

Bet Rusija antrąjį įvartį įmušti planuoja ir kitoje kovoje. Nuo sausio 1-osios WADA uždraudė sportininkams vartoti meldoniumą. Tai sukėlė didžiulį pasipiktinimą Rusijoje, kur dauguma sportininkų vartojo šį preparatą.

Vaistas. Taip sakė ir rusai, taip sakė ir lietuviai, nes mildronatu vadinamo meldoniumo galima įsigyti vaistinėse. Ir jie neklydo, bet WADA nustatė, kad meldoniumo medžiaga sportininkams gali turėti blogų pašalinių padarinių. Būtent tai akcentavo organizacija, kai kalbėjo apie medžiagą, kuri atletui leidžia greičiau atgauti jėgas, o įprastam širdininkui jaustis geriau.

140 sportininkų – tiek palietė meldoniumo skandalas. Bent 40 iš jų buvo Rusijos atstovai, pradėję byrėti iškart po teniso žvaigždės Marijos Šarapovos pareiškimo. Ji kovo mėnesį pasakė, kad įkliuvo dopingo kontrolieriams: meldoniumas.

Netrukus pasaulio žiniasklaidą jau drebino pranešimai dėl šio preparato vartojimo iš beveik visos posovietinės erdvės,  kur mildronatas yra legalus vaistas.

Mildronato gamintoja „Grindex“ iš Latvijos dar mėgino užstoti medžiagą, bet WADA buvo nepermaldaujama.

Lietuvą skandalas labiausiai palietė tuomet, kai ir vėl buvo sugauta Julija Jefimova. Rūtos Meilutytės pagrindinė konkurentė dopingo kontrolieriams įkliuvo jau antrą kartą. Po pirmojo Rūta aiškiai pasakė, kad J.Jefimovos švaria varžove nebelaiko. Ir buvo teisi.

Bet dabar visas meldoniumo skandalas gali pasukti netikėta linkme.

Trečiadienį WADA paskelbė, kad jeigu iki kovo 1 dienos atleto šlapimo mėginyje aptinkama mažiau nei 1 mikrogramas meldoniumo, jis baudžiamas nebus.

Atrodo, kad prasidės reabilitacijų sezonas, nes nemažai iš sučiuptų rusų kalbėjo apie aptiktus nanogramus.

„Esu nusivylęs WADA pozicija. Man kyla daug įtarimų dėl priimto sprendimo. Didžioji dalis atvejų užfiksuoti Rusijoje ir tai yra viena šalis, kuriai sprendimas – naudingas“, – apmaudo neslėpė R.Meilutytės treneris Jonas Ruddas.

Tai, ką padarė WADA, iš esmės atitiko vieną iš anksčiau Rusijos keltų teorijų. Tuomet rusai kalbėjo, kad antidopingo agentūra net nežino, kiek laiko organizme gali išlikti meldoniumas.

Tuomet keletą netikėtų idėjų sumąstęs sovsport.ru žurnalistas Andrejus Simonenka paminėjo ir vieną, kuri šiandien pildosi.

„Gali būti, kad meldoniumas organizme lieka iki šešių mėnesių“, – rašė A.Simonenka, priminęs, kad WADA anksčiau netyrė šios galimybės.

WADA sprendimas atleisti dalį sportininkų nuo bausmės ir konkrečios datos – kovo 1-osios – išskyrimas tik parodo, kad Rusija galėjo būti teisi – organizacija nežinojo, per kiek laiko meldoniumas pasišalina iš organizmo.

O gal sąmokslo teorijas kurti turėtume pradėti mes? Laukime tęsinio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.